Класифікація бібліографії за іншими ознаками

Різноманітність потреб суспільства в бібліографічній інформації зумовлює поділ бібліографії також за окре­мими формами та особливостями її функціонування. Ви­діляються наступні додаткові класифікаційні ряди біб­ліографії:

Поточноюназивається бібліографія, призначенням якої є постійна, регуляр­на підготовка і розповсюдження бібліо­графічної інформації про нові твори друку. Саме ця біб­ліографія забезпечує оперативне використання наукових до­сягнень і передового досвіду, сконцентрованих в книгах та інших творах друку, в інтересах дальшого розвитку суспільства. Поточне бібліографічне інформування проводиться на основі регулярного обліку творів друку, що виходять протягом поточного календарного року.

Найважливішими вимогами щодо поточної бібліографії є повнота і оперативність інформації. Повнота досягається ретельністю перегляду та розумним відбором із докумен­тального потоку необхідної інформації, оперативність — мак­симальним скороченням інформаційного інтервалу (тобто часу між виходом документа і його відбиттям у бібліогра­фічному виданні).

Ретроспективною називається бібліографія, призначенням якої є підготовка та розповсюдження інформації про твори друку за який-небудь чітко визначений проміжок минулого часу (за винятком літератури поточного року. В її функції входить:

1. Підведення підсумків розвитку літератури з тієї чи іншої галузі або того чи ін­шого виду за певний період,

2. Забезпечення ретроспек­тивного пошуку в документальних масивах в процесі біб­ліографічного обслуговування.

Ретроспективні покажчики складаються, як правило, з розрахунком на тривалий строк використання, мають науково-прикладний характер і належать здебільшого — за суспільною ознакою — до науково-допоміжної бібліогра­фії. Саме через ретроспективні покажчики найбільш ре­льєфно розкривається зв'язок бібліографії з наукою.

Перспективна бібліографія — вид бібліографії, що забезпечує інформування за твори друку, що готуються до видання або вихо­дять у найближчий час. Основна її функція — сприяння оперативному використанню творів друку за їх прямим ці­льовим та читацьким призначенням, привертання уваги чи­тачів до найважливіших видань суспільно-політичної, на­укової, художньої та іншої тематики.

За змістом бібліографія

За змістом бібліографія поділяється на універсальну та галузеву.

Універсальна бібліографія – бібліографія, що подає інформацію про документи різного змісту з “універсуму” знань.

Галузева бібліографія – бібліографія, що подає інформацію про документи з певної галузі знань або практичної діяльності.

Краєзнавча бібліографіяце науково-практична діяль­ність з метою підготовки і розповсюдження бібліографічної інформації, пов'язаної за змістом з певною місцевістю в країні.

Бібліографія бібліографії— це діяльність з метою орієнтації су­спільства в бібліографічній продукції.

 

Питання для самоконтролю:

1. Які існують проблеми класифікації бібліографії?

2. Поясніть зміст поняття “вид бібліографії”.

3. Назвіть основні види бібліографії.

4. Які особливості класифікації бібліографії за ознакою її суспільного призначення?

5. Які характеристики включає зміст поняття “Організаційно-відомча структура бібліографії”?

6. Дайте характеристику видів бібліографії за ознакою змісту документів, що обліковуються.

7. Дайте характеристику видів бібліографії за територіально-змістовою ознакою.

8. Який зміст поняття “біобібліографія”?

 

Теми рефератів:

1. “Основні види бібліографії. ”

2. “Основні завдання бібліографії бібліографії”.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 2668;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.