СЛІДИ НІГ ТА ВЗУТТЯ ЛЮДИНИ.

Сліди ніг і взуття – це відбитки морфологічних особливостей будови шкіряного покрову ніг, або рельєфу підошви взуття. Види слідів ніг поділяються на об’ємні і поверхневі (нашарування і відшарування, видимі і невидимі), статичні та динамічні. Об’єктом трасологічного дослідження можуть бути сліди ніг людини, сліди взуття і доріжка слідів.

Сліди босої ноги відображаються в вигляді папілярних лінії, які утворюють певні візерунки і питання виявлення, вилучення, фіксації цих слідів розглядаються в розділі дактилоскопії. Під час огляду одиночного сліду взуття підлягають вимірюванню такі параметри: 1) довжина сліду; 2) довжина і ширина підметки; 3) довжина і ширина проміжної частини; 4) довжина і ширина підбора.

Стежка слідів ніг – це група слідів ніг людини, яка складається з кількох (три або більше) послідовно розташованих відбитків.

Елементи стежки наступні:

1) напрямок руху;

2) лінія ходи;

3) ширина кроку;

4) довжина кроку правої ноги;

5) довжина кроку лівої ноги;

6) кут розвороту лівої стопи;

7) кут розвороту правої стопи.

Завжди необхідно намагатися вилучити слід разом з предметом – носієм. Якщо це неможливо, необхідно скопіювати сліди з використанням технічних засобів.

Виготовлення зліпків. Після фотографування та опису в протоколі слідів з них виготовляються зліпки, використовуючи при цьому гіпс, парафін, полімерні матеріали.

Порядок виготовлення гіпсового зліпка: із сліду видаляють сторонні предмети; готують арматуру для каркаса (за довжиною і шириною) і бирку; готують розчин гіпсової маси; заповнюють слід насипним, наливним або комбінованим способом; після затвердіння зліпка його видаляють і промивають чистою водою.

При наливному спосіб у посуд із водою невеличкими дозами сиплять сухий гіпс, рівномірно перемішуючи до утворення “сметаноподібної” маси. Заливають у слід гіпсову масу на 10–15 мм, розміщають арматуру, потім виливають іншу частину гіпсового розчину. Для виготовлення одного зліпка необхідно мати 0,5 л води і 0,5–0,7 кг гіпсу.

Якщо сліди взуття залишені на снігу, рекомендується застосовувати комбінований спосіб. Слід покривається невеличким прошарком сухого гіпсу, а потім туди виливають гіпсовий розчин. У цьому випадку розчин повинен мати температуру повітря, а при дуже низькій температурі розчин гіпсу роблять на антифризі.

Якщо сліди взуття залишені на сипучому грунті, їх попередньо укріплюють, поливаючи навколо них на відстані 50 мм водою, а потім застосовується наливний спосіб. В іншому випадку сліди закріплюють лаком для волосся, розпилюючи його з аерозольного балончика.

Якщо в сліді є вода, рекомендується застосовувати насипний спосіб. Для цього в слід насипають на 2–2,5 мм сухого гіпсу, кладуть арматуру, поверх знову насипають стільки ж гіпсу і крізь зволожену марлю ллють воду, поки вона не буде на його поверхні.

Поверхневі сліди – нашарування копіюють на глянцевий фотопапір чи дактилоплівку, а на нерівних поверхнях копії виготовляють за допомогою полімерних матеріалів – паст “К”, “У–4”, “СКТН–1”.








Дата добавления: 2016-03-10; просмотров: 1232;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.