В залежності від конфігурації центрального потоку папілярні візерунки поділяються на три основних типа: дугові, петльові завиткові.

Дугові узори характеризуються тим, що папілярні лінії дистального потоку в центральній частині мають форму дуги. Вони починаються біля одного краю узору, потім спускаються біля іншого його краю. Центральний потік папілярних ліній в дугових узорах відсутній, тому папілярні узори такого типу не мають дельт. Вони найпростіші за будовою і зустрічаються рідко (біля 5 відсотків від загальної кількості візерунків). Дугові узори в залежності від особливостей малюнка центральної частини поділяються на такі види : прості, шатрові, ялинкоподібні, хибнопетльові, хибнозавиткові, з невизначеним центром.

Петльові узори характеризуються тим, що папілярні лінії центрального потоку піднімаються догори, потім вигинаються, утворюючи петлю, і повертаються до того ж краю фаланга. Петльові візерунки мають тільки одну дельту. Вони поділяються на ульнарні (основи петель звернені до мізинця) і радіальні (основи петель звернені до великого пальця). Розрізняють таки види петлевих візерунків: прості, половинчаті, замкнуті, вигнуті, паралельні, зустрічні, рівнобіжні петлі. Петльові візерунки становлять близько 65 відсотків від загальної кількості.

Завиткові узори відрізняються найскладнішою різноманітною будовою. Центральний потік папілярних ліній має вигляд концентричних кілець, овалів, спіралей тощо. Вони становлять біля 30 відсотків від загальної кількості папілярних узорів, можуть мати від двох до семи дельт. Завиткові візерунки поділяються на кругові, овальні, спіралеподібні, неповні, петлі – спіралі, петлі – клубки, петлі – ракетки.

Загальні та індивідуальні особливості папілярних візерунків.

Відповідно до прийнятої в криміналістиці класифікації у кожному папілярному візерунку можна виділити загальні і окремі (індивідуальні) ознаки його будови.

До загальних ознак відносяться:

а) тип і вид папілярного узору;

б) будова центральної частини узору;

в) наявність, кількість, розташування дельт;

г) щільність, крутизна і ширина папілярних ліній.

До окремих ознак будови папілярних ліній відносяться:

а) початки та закінчення папілярних ліній;

б) злиття та роздвоєння папілярних ліній;

в) фрагмент папілярної лінії;

г) місток;

д) крапка;

є) острівець (або вічко);

ж) гачок;

з) зустрічне положення папілярних ліній;

і) розрив папілярної лінії.

До окремих ознак належать також особливості, притаманні самим папілярним лініям: вигини, потовщення, потоншення папілярних ліній, а також пошкодження дерми – шрами, рубці.








Дата добавления: 2016-03-10; просмотров: 1288;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.