Види пломб та способи їх розкриття злочинцями.

Трасологічними об'єктами є також захисні устрої – пломби. Їх навішують на двері, складові приміщення, сховища, вагони контейнерів і т.і. Виготовляють пломби з свинцю, жерсті, пластмаси, алюмінію й інших матеріалів. Пломбування складається з прикріплення пломби за допомогою мотузки або дроту і затиснення її пломбіратором, що лишає на поверхні пломби визначений відбиток (букви, цифру або знаки).

На сучасному етапі для контролю збереження вантажів на залізничному транспорті застосовуються силові запірно–пломбувальні пристрої, які в 1995–1996 роках пришли на зміну традиційній свинцевій пломбі і металевій закрутці. Силові запірно–пломбувальні пристрої одноразового використання застосовуються для пломбування любих видів залізничних вагонів, цистерн, контейнерів, автофургонів, а також складських приміщень. На сучасному етапі в багатьох країнах розроблені різні конструкції тросових и стержневих запірно–пломбувальних пристроїв. К найбільш розповсюдженим відносяться виробництва фірм: «Страж» (Росія): «Спрут–Универсал», «Спрут–500», «Спрут–М4», «Клещ–60СЦ», «Скат», «Клещ–МЦ»; фірми «BROOX» (США): «Кейблейл», «NAVALOK”; фірми “ONESEAL” (Данія): ОК–1, ОК–2, “ONESEAL 79 S”, “ONESEAL 96 и Т91”, “RAILSEAL»; «Нукер–1» (Казахстан); “Варта–Універсал М”, “Варта–Універсал” (Україна). Конструкція запірно–пломбувальних пристроїв складається з корпусу, стержню, пломби–шайби, механізму фіксації канату, який розташований у корпусі.

Механізм фіксації тросу існуючих на Україні запірно–пломбувальних пристроїв “Варта–Універсал М” складається з підпружинених шарів і клинів, які знаходяться на конусі або отворах, розташованих під кутом до центрального отвору в який вводиться трос. Вільний кінець тросу пропускається скрізь запірні елементи механізму в одному напрямку, а в зворотному напрямку підпирається шарами на які діє пружина.

При огляді пломби або запірно–пломбувального пристрою в протоколі фіксують форму, розмір, матеріал, з якого вони виготовлені, наявні на ній позначки і відбитки. Особливу увагу звертають на наявність слідів зламу та повторного обжиму пломби: сліди розширення отворів, через які просовувалась мотузка, подряпини і інші ушкодження, або сліди механічної дії на елементах механізму фіксації запірно–пломбувальних пристроїв. Можуть бути також виявлені сліди предметів, якими пломба стискувалася при повторному навішенні (сліди плоскогубців пломбіратора, зубів і ін.).Цих слідів може і не бути або вони будуть слабко-помітні, якщо злочинець застосовував прокладки (шкіру, дерево, гуму).

Після фіксації в протоколі, пломбу фотографують і знімають. Для цього мотузку або дріт розчленовують так, щоб не ушкодити слідів. Вилучену пломбу, пломби аналогічного матеріалу (для експериментів), мотузку або дріт, пломбіратор або знаряддя, використане для стиску, спрямовують на експертизу.








Дата добавления: 2016-03-10; просмотров: 1069;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.