Визначення швидкостей точок тіла при плоскопаралельному русі

Оскільки плоский рух можна розглядати як такий, що складається з поступального і обертального рухів, то справедливим буде таке твердження: швидкість будь-якої точки твердого тіла, що здійснює плоскопаралельний рух, дорівнює геометричній (векторній) сумі швидкості полюса і лінійної швидкості цієї точки в її обертанні навколо полюса.

Так, якщо за полюс взяти точку А (рис.24.2), то швидкість точки В тіла

. (24.2)

При цьому швидкість визначається за числовим значенням і напрямом так само, як у випадку обертання тіла навколо нерухомої осі, що проходить через полюс, перпендикулярно до площини руху тіла. Тобто і

. (24.3)

 

Рис.24.2

 

Розв’язання задач кінематики плоскопарлельного руху, в яких потрібно визначити швидкості певних точок твердого тіла, базується на рівнянні (24.2), але використання його у векторній формі в багатьох випадках недоцільне.

Як правило, для отримання конкретних числових значень шуканих величин векторне рівняння (24.2) проектується на осі плосокї системи координат. Так, якщо рух тіла розглядається в координатній площині , отримаємо такі алгебраїчні співвідношення:

звідкіля .   (24.3')

 








Дата добавления: 2016-01-26; просмотров: 1194;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.