Визначення доходів авіапідприємства.

 

Аналіз умов і практики формування доходів авіапідприємств і цін в умовах ринкової економіки показує визначальну роль цієї проблеми для розвитку ринкових умов.

У загальному вигляді в умовах ринкової економіки ціна на виконувані роботи і послуги, що надаються, залежать від наступних основних чинників: попиту, пропозиції, витрат виробництва, конкуренції. При цьому ціна і ці чинники взаємозв'язані поряд економічних законів.

Закон попиту показує, що за інших рівних умов зниження ціни веде до відповідного зростання попиту, тобто між ціною і попитом на продукцію авіапідприємства є зворотний зв'язок. Закон пропозиції встановлює прямий зв'язок між ціною і кількістю пропонованих виробниками робіт і послуг.

Основними неціновими чинниками для попиту є наступні: число споживачів на ринку авіапродукції, грошові доходи споживачів, ціни на взаємозамінні роботи і послуги, переваги і зміни думок споживачів, викликані рекламою або технологічними змінами у вигляді появи нової послуги, підвищення її якості і т.д.

Основними неціновими чинниками пропозиції можна назвати такі: ціни на ресурси, технологія виробництва, податки і дотації, число виконавців робот і послуг на ринку, ціни на взаємозамінні робота і послуги.

Тарифи є ціною транспортної продукції, тобто на перевезення пасажирів, пошти, вантажів.

Тарифи на перевезення пасажирів (аналогічно і для інших видів завантаження) розраховуються залежно від вартості рейсу, встановлених норм рентабельності і ПДВ, пасажиромісткості і коефіцієнтів зайнятості крісел.

,

де: - витрати на виконання рейсу;

p - коефіцієнт, що враховує рівень рентабельності;

b - коефіцієнт, що враховує ставку ПДВ (=1.2);

- кількість крісел на повітряному судні;

а - коефіцієнт використання пасажирських крісел.

 

Рівень рентабельності по авіалініях зазвичай не перевищує 5-7%.

Вибір рівня рентабельності для окремої авіакомпанії визначається напрямом авіалінії, попитом, якістю послуг, що надаються, включаючи комфорт пасажирського салону, конкуренцією або іншими міркуваннями, що утворюють кон’юнктуру.

Авіатарифи, вживані на міжнародних повітряних лініях (МПЛ), диференціюються залежно від класу обслуговування і пори року. Застосовуються різні спеціальні і пільгові тарифи, знижки для дітей різного віку і т.д.

При вантажних перевезеннях тарифи диференціюються залежно від регіону перевезення, ваги вантажних партій, категорії вантажу.

Розробкою рекомендацій по побудові і застосуванню міжнародних авіатарифів займається IATA.

Доходи по авіалінії (рейсу) від перевезення пасажирів, платного багажу і вантажів по перевізних документах авіакомпанії і іноземних авіакомпаній визначаються на основі офіційних тарифів з урахуванням керованих знижок; тарифів, узгоджених на двосторонній основі; пільгових тарифів і кількості перевезень за вживаними тарифами.

Доходи авіалінії складаються з доходів від рейсів за розкладом і додаткових рейсів. Планування доходів по авіалінії (регулярному рейсу авіакомпанії) проводиться на основі прогнозування перевезень по окремих авіалініях з урахуванням структури перевезень по видах, вживаних тарифах, групах валют і ін.

Розрахунок доходів авіалінії (рейса) на базі прогнозу перевезень може виконуватися з використанням розрахункових прибуткових ставок по видах перевезень (тарифів), і групах валют базового періоду з обліком впливі різних чинників в плановому періоді.

У загальній сумі доходів авіалінії не враховуються результати взаєморозрахунків авіакомпаній по ПУЛУ, окремим комерційним угодам авіакомпанії і т.п., що розглядається окремо.

При використанні пільгових тарифів розцінка пасажирських перевізних документів може проводитися на певному етапі для обліку доходів авіалінії на основі офіційних дільничних і корегуючих розрахункових коефіцієнтів. Розцінка вантажної перевізної документації при продажі за пільговими тарифами може також проводитися на основі офіційних тарифів з урахуванням дозволених знижок.

Доходи авіаліній сумісної експлуатації при використанні повітряних судів обох авіапідприємств визначаються в тому ж порядку, що і для регулярних ліній. При цьому не враховуються результати взаєморозрахунків авіапідприємств по доходах, компенсаційних виплатах, які розглядаються окремо (за експлуатаційні періоди і в цілому по всій мережі ліній).

При використанні повітряних судів одного партнера на авіалініях сумісної експлуатації доходи авіалінії визначаються умовами угоди (враховуються також особливості взаєморозрахунків по витратах).

Доходи пасажирських і вантажних чартерних рейсів визначаються виходячи з вартості льотної години і нальоту годинника за типами повітряних судів (або вартості парного рейса і кількості рейсів) по контракту або договору. Окремо враховуються доходи від можливої дозавантаження чартерних рейсів.

Економічні результати роботи окремих МПЛ використовуються для аналізу роботи авіалінії і розробки заходів по підвищенню економічної і валютної ефективності комерційної експлуатації авіалінії. Згруповані за певним принципом за звітний період вони можуть розглядатися також з урахуванням результатів взаєморозрахунків з іноземними авіакомпанії по Пулу, сумісній експлуатації авіаліній і іншим комерційним угодам авіакомпанії за експлуатаційні періоди (зима, літо) по окремих повітряних лініях або мережі авіаліній і розрахунковому прибутку по групах валют за відповідні періоди.

Групування економічних результатів роботи окремих міжнародних рейсів може проводитися по авіалініях, країнах, групах країн, типах повітряних судів; для чартерних рейсів – по турфирмам, може враховуватися характер перевезень, наприклад, у вантажних чартерних рейсах – виділення рейсів по перевезенню фруктів.

Економічні результати роботи окремих МПЛ формуються по регіонах (підрегіонам), виходячи з прийнятого в цивільній авіації ділення:

- Західна Європа;

- Східна Європа;

- Біжній і Середній Схід;

- Африка;

- Дальній Схід (Китай, Корея, Монголія);

- Південно-східна Азія (включаючи рейси по транс азійських маршрутах Західна Європа - Південно-східна Азія);

- Північна Америка;

- Центральна і Латинська Америка;

- «ТСМ», або рейси по транссибірських маршрутах із Західної Європи до Японії (включаючи рейси Москва-Токіо).

Залежно від ухвалених рішень групування економічних результатів роботи авіакомпанії на МПЛ по регіонах може проводитися і в розрізі прийнятого в ICAO віднесення МПЛ до груп міжнародних маршрутів. Подібне угрупування проводиться і по внутрішніх повітряних лініях.








Дата добавления: 2016-02-04; просмотров: 1212;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.