Склад і джерела доходів в логістичних системах.

 

Доходами визнається збільшення економічних вигод в результаті надходження активів (грошових коштів або іншого майна) і (або) погашення зобов'язань, що приводить до збільшення капіталу цієї організації.

Управління доходами підприємства, направлене на максимізацію їх розміру, визначає необхідність їх системної класифікації, яка може бути проведена за певними ознаками. Залежно від виду логістичної діяльності, здійснення якої дозволило одержати доходи, розрізняють:

1. Доходи від основної діяльності - грошові кошти, що утворюються в певний період від реалізації товарно-матеріальних цінностей, внутрішньосистемної відпустки, надання послуг (виконання робіт), до складу яких входять:

· дохід від реалізації всіх видів продукції (послуг, робіт), напівфабрикатів, відходів (за наявності власного виробництва);

· дохід від послуг промислового характеру (ремонтний-будівельних), які виконані і реалізовані «зовнішнім споживачам»;

· доходи транспортної діяльності – сума коштів, одержаних за перевезення вантажів, пасажирів, багажу, пошти, за здачу в оренду рухомого складу, за надані вантажовідправникам і пасажирам додаткові послуги з перевезень.

2. Доходи від посередницької діяльності, одержані у вигляді:

· сума комісійних винагород;

· додаткового доходу від реалізації продукції (послуг, робіт), якщо підприємство є посередником і бере участь в розрахунках при виконання домовленостей.

3. Доходи від інвестиційний-кредитної діяльності:

· доходи, одержані від пайової участі в спільних підприємствах;

· доходи, одержані від надання майна в оренду (лізинг);

· доходи від депозитних внесків підприємств і ін.

4. Доходи від продажу майнових і інтелектуальних прав (власності) підприємства, одержані від реалізації:

· майна підприємства (включаючи основні фонди), матеріальних оборотних активів;

· нематеріальних активів (ноу-хау, патентів, фірмових знаків, торгових марок), програмних продуктів.

5. Інші види доходів.

Залежно від характеру отримання доходів розрізняють доходи від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і майна підприємства і доходи від використання майна (капіталу) підприємства, від надання майна в оренду, використання тимчасово вільних фінансових ресурсів.

Розмір доходів безпосередньо залежить від об'ємів діяльності логістичної системи в звітному періоді і її ефективності.

Наприклад, на залізницях використовується ряд показників, що характеризують прибутковість вантажних, багажних і пасажирських перевезень як розмір доходу, що одержується з одиниці переміщення вантажів або пасажирів (10 тоно-кілометрів або 10 пасажиро-кілометрів), а також прибутковість виконання початкової і кінцевої операції з вантажами (вантаження або розвантаження 1 т вантажу).

Чинники, що визначають структуру і розмір доходів.

Серед чинників, що визначають структуру і характер доходів можна виділити наступні:

· чинник спеціалізації кампанії (транспорт/ експедиція / склад – пріоритетні і другорядні послуги);

· чинник сезонності (чи схильна послуга, що надається, чиннику сезонності, наприклад, певні маршрути, приносять більший дохід літом, чим взимку, або ж попит на складські приміщення з охолоджуванням зростає при підвищенні температури повітря і т.п.);

· ціновий чинник (з погляду маркетингу необхідно визначити основних споживачів послуг, і потім аналізувати дохід. Деякі компанії одержують більший дохід від дешевших послуг, оскільки їх сегмент невеликі компанії з невеликими об'ємами перевезень і незначними вимогами якості перевезення, деякі компанії одержують більший дохід від дорогих послуг, оскільки їх клієнти розраховують на високий рівень обслуговування перевезень);

· географічний чинник (місцеположення основних транспортних пунктів і складів підприємства істотно впливатимуть на його прибутковість, тому при створенні складів, транспортних пунктів, дистрибуційних центрів потрібно враховувати близькість/віддаленість основних клієнтів, основних митних пунктів, основних портів, станцій і т.д.);

· чинник системності послуг, що надаються (постійні клієнти приносять постійні доходи, випадкові клієнти приносять разовий дохід, деякі послуги мають стабільний попит, деякі надаються як виняток або за наявності виробничих потужностей, наприклад, перевізник постійно виконує маршрут Франкфурт-Львів, а за наявності вільної машини може виконати рейс Берлін-Львів, природно за наявності попиту).








Дата добавления: 2016-02-04; просмотров: 1261;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.