Методика ознайомлення з можливостями та середовищем текстового редактора MS Word.

Текст – це речення, зв’язані між собою за змістом. Текст може складатися з розділів, абзаців, символів, біля нього можуть розміщені графічні об'єкти. Текст і його складові на комп’ютері можна опрацьовувати за допомогою спеціального програмного засобу – текстового редактора.

Текстові редактори – програми, призначені для створення та опрацювання тексту за допомогою комп'ютера. Вони забезпечують операції введення, редагування та форматування текстів.

Важливо, щоб учні розуміли, що саме прагнення спростити роботу з різними видами текстів (службовими паперами, конспектами уроків, газетами, журналами, книгами) привело до створення великої кількості текстових редакторів.

Перш, ніж вивчати вказівки конкретного текстового редактора, слід проілюструвати основні можливості текстових редакторів на основі демонстраційного методу – показати учням електронні документи та роздруковані документи, які б мали розділи, різні стилі, містили малюнки, таблиці, діаграми, формули, оздоблювальний текст, колонки, колонтитули тощо. Це можуть бути, наприклад, листівки, буклети, бюлетені, оголошення, реферати, документи офіційно-ділового стилю і т.д. Така демонстрація має важливе значення для розуміння основних характеристик та можливостей використання текстових редакторів.

Після вивчення основних можливостей використання і функцій текстового редактора слід перейти до знайомства з середовищем конкретного текстового редактора, практичного освоєння основних його режимів та вказівок.

Підручник «Сходинки до інформатики» для 4 класу рекомендує знайомити учнів з тексовим редактором WordРаd. Для запуску програми слід виконати команду Пуск – Усі програми – Стандартні – WordРаd, після чого на екрані з'являється вікно редактора.

У верхньому лівому куті аркуша блимає вертикальна лінія. Це — текстовий курсор. При введенні тексту символи з’являються в місці знаходження курсора.

Текстовий редактор вивчається після вивчення редактора комп’ютерних презентацій, тому при достатньому рівні знань учнів його середовища, ознайомлення з середовищем текстового редактора можна проводити як повторення. Всі складові середовища текстового редактора слід показати учням в режимі демонстрації, використовуючи мультимедійний проектор.

При цьому необхідно звернути увагу на відмінності робочої області середовища системи підготовки комп’ютерних презентацій (слайди) і середовища текстового редактора (сторінка), а також, що при роботі з текстовим редактором нові сторінки додаються автоматично при збільшенні обсягу тексту, на відміну від комп’ютерних презентацій, де слайди потрібно створювати.

Ознайомлення із вказівками текстового редактора доцільно починати із вказівок відкриття програми, файлів та їх збереження. Виконання завдань полегшується, якщо робота з файлами досить детально розглядалася при вивченні графічного редактора та редактора презентацій.

Після вказівок роботи з файлами розглядаються правила введення, редагування та форматування тексту, копіювання та переміщення фрагментів тексту, вставлення зображень у тексів документ.

 








Дата добавления: 2015-12-29; просмотров: 1613;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.