Робота учнів з панеллю інструментів та палітрою кольорів.

Ознайомивши другокласників із призначенням та середовищем графічного редактора, учні починають знайомитись з палітрою інструментів та працювати з ними. Послідовність вивчення інструментів графічного редактора Paint:

1) інструменти «Олівець», «Гумка», «Лінія», коректне завершення роботи з програмою;

2) інструмент «Пензель», палітра кольорів;

3) інструменти «Заливка» (використовують не лише ліву, а й праву кнопку миші, яка визначає колір фону), «Масштаб»;

4) інструменти «Прямокутник», «Еліпс», «Мнотокутник»;

5) інструменти «Виділення», «Розпилювач», операція «Збереження»;

6) інструмент «Напис», операція «Очистити малюнок»;

7) друкування створених зображень;

8) закріплення вмінь і навичок роботи з усіма інструментами графічного редактора, створення вітальної листівки.

Особливістю методичного підходу при ознайомленні з графічним редактором є те, що для вивчення кожного окремого інструмента чи кількох інструментів вчителю необхідно заздалегідь готувати конкретні практичні завдання для учнів.

Практика свідчить, що дуже часто вчителями інформатики використовуються прийоми «вільної» роботи в графічному середовищі, коли учням пропонується «намалювати, що завгодно», але при цьому не розкриваються можливості використання редактора. В такому випадку більшість учнів, як правило, використовує для малювання тільки два чи три інструменти: олівець (пензель), гумку та заливку; а інші інструменти залишаються без уваги, тобто учні в повній мірі не знайомляться з усіма можливостями використання графічного редактора.

Отже, особливу увагу вчитель має приділити підготовці системи вправ, практичних завдань, які повинні будуватися за дидактичним принципом від простого до складного і розширювати знання, розвивати уміння та навички роботи учнів в середовищі графічного редактора. При цьому доцільно для кожного окремого інструмента (або двох, трьох – не більше) пропонувати окремі завдання, які сприятимуть формуванню умінь роботи з ним. З часом пропонувати учням складніші завдання, виконання яких передбачає використання не лише нових інструментів, а й тих, з якими учні знайомились на попередньому навчальному кроці.

Завдання для практичної роботи учням слід пропонувати не в словесному вигляді, а у вигляді конкретних малюнків, попередньо підготовлених та роздрукованих для учнів як дидактичний матеріал. Такі малюнки відіграють роль орієнтувальної основи дій відповідної діяльності. Всі завдання можна поділити на три групи:

• використання 1 чи 2 конкретних інструментів (без пояснення);

• використання кількох інструментів з вказівками дій;

• комплексні завдання (використання кількох інструментів без пояснення порядку виконання).

При підготовці комплексних завдань учитель повинен чітко уявляти, які знання, уміння і навички використовуватиме учень при виконанні завдання. Наприклад, створення пейзажу, зображеного на мал.1, за допомогою графічного редактора Paint вимагає використання всього 4 інструментів: Лінія, Прямокутник, Еліпс, Розпилювач (залежно від способу виконання може використовуватися також Заливка). При цьому переважна частина роботи здійснюється за допомогою інструментів Лінія і Прямокутник. Таке завдання можна запропонувати при вивченні призначення цих інструментів, проміжному етапі вивчення графічного редактора, але не доречне для систематизації чи перевірки умінь і навичок.

Мал.1 Мал. 2

Значно більша кількість інструментів повинна бути використана для виконання зображення на мал.2. Зокрема, мішок Діда Мороза будується за допомогою Олівця, Пензля і Розпилювача, подарунок — Прямокутника із заокругленими кутами та Лінії, сніжинки — Еліпса і Лінії, рамка може бути створена Прямокутником і Многокутником, текст додається за допомогою інструмента Напис. Крім того, необхідною є зміна параметрів інструментів (товщина лінії, розмір символів, накреслення), для акуратної побудови сніжинок доцільно використовувати інструмент Масштаб, раціональним шляхом виконання завдання є копіювання сніжинок та використання розтягу для однієї з них. Таким чином, для правильного розв’язання завдання вимагається використання більшості інструментів і вказівок графічного редактора.

 

 

Тема. Методика ознайомлення учнів з можливостями та призначенням програми для створення презентацій PowerPoint.

План.

1. Особливості вивчення редактора PowerPoint в початкових класах.

2. Методика ознайомлення з поняттями «презентація», «слайд».

3. Методика ознайомлення з основами роботи в середовищі редактора презентацій.








Дата добавления: 2015-12-29; просмотров: 1169;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.