Вихованість учнів, характеристика її показників та критерії оцінки

Вихованість-це співвідношення дій з свідомістю. Проблемою вихованості учнів займались багато психологів (І.Д. Бех, Д.Т. Дигус, Л.І. Божович, Е.Ш. Са-пожнікова та інші). Визначні педагоги А.С. Макаренко, В.О. Сухомлинський розглядали дисциплінованість кожного окремого учня як прояв боротьби за інтереси колективу, за розв'язання питань загальної справи. На їх думку, вихованість – це усвідомлена поведінка дитини у школі, і саме це передбачає свідоме виконання дітьми своїх обов'язків, підготовку учнів допоміжної школи школи до самостійного життя. Саме це дає змогу навчити розумово відсталих дітей не лише розуміти вимоги до морального статусу людини, а й домогтися, щоб вони стали нормою їх поведінки.

Дефектологи (Г.М. Дульнєв, С.Я. Рубінштейн, В.К. Кузміна, Н.Д. Заб-рамна, А.Н.Смірнова, А.С.Бєлкін) підкреслювали потребу формування у школярів допоміжної школи моральної свідомості, моральних почуттів та вироблення практичних навичок суспільної поведінки.

В учнів з важкими розладами мовлення спостерігається своєрідна диференціація моральних знань, виявляється ситуативність у розумінні й поясненні того чи іншого словесного поняття. Отже, затримка інтелектуального розвитку учнів спеціальної школи потребує розробки специфічних прийомів донесення до свідомості дітей вимог правильної поведінки.

Учні спеціальної школи в цілому правильно розуміють вимоги до поведінки, їм важко давати словесний звіт про свої обов'язки в конкретних ситуаціях.

У 1-2 класах уявлення про правила культури поведінки ще нечіткі, але вже більш конкретні, хоча з практичними мовленнєвими ситуативними завданнями учні спеціальної школи самостійно не справляються.

За характером поведінки учнів у школі, можна визначити три основні групи:

1) Основну масу учнів становлять діти з відносно збереженою поведінкою. Порушення, які вони допускають, як правило, легко долаються. Ці діти адекватно реагують на зауваження , поради, вимоги педагогів (55%).

2) Достатньо велику групу учнів складають пасивні діти не тільки у навчанні, а й у поведінці. Їхня поведінка найчастіше носить характер наслідування дорослим і сильнішим учням (30%).

3) Малу кількість учнів складають діти з яскраво вираженою неадекватністю поведінки (наслідок легкої збудливості з різних причин) (15%).

Розглянемо показники і критерії оцінки вихованості учнів, зокрема критерії вихованості учнів в межах кожного показника (див. табл. 3.1).

Таблиця 3.1.

Показники і критерії оцінки вихованості учнів допоміжної школи школи

Клас Показники вихованості Критерії оцінки вихованості
1-4 класи Патріотизм а) цікавість до минулого і теперішнього нашого краю; б) любов і бережливе ставлення до своєї школи, класу.
  Товариськість а) участь в колективних заняттях та іграх; б) бажання поділитись своєю радістю, невдачами з товаришами; в) готовність безкорисно допомогти своїм товаришам; г) бажання не підвести свій клас, ланку.
  Повага до дорослих а) ввічливість, слухняність; б) посильна допомога вчителям, вихователям, батькам, дорослим.
  Доброта а) турботливе ставлення до молодших; б) готовність поділитися іграшками, книжками з товаришами; в) любов до живого.
  Чесність а) правдивість, щирість, звичка не брати без дозволу чужі речі; б) добровільне зізнання у своїх вчинках; в) виконання обіцянок.
  Працелюбність а) добросовісне навчання, виконання своїх обов'язків чергового; б) участь у самообслуговуванні, в суспільно корисній праці; в) цікавість до занять працею
  Бережливість а) акуратний зовнішній вигляд, утримання в чистоті особистих речей; б) бережливе ставлення до шкільного майна.
  Дисциплінованість а) ретельність; б) дотримання правил поведінки в школі, на вулиці, дома, в суспільних місцях; в) виконання вимог класу, ланки
  Старанність а) постійне відвідування уроків, уважність і старанність на уроках і в позакласний час; б) регулювання і добровільне виконання домашніх завдань під час самопідготовки.
  Допитливість а) цікавість до всього нового, невідомого, звертання з питаннями до оточуючих; б) любов до читання, посильна успішність.
  Любов до прекрасного а) активна участь в художній діяльності; б) цікавість до занять з малювання, ліплення, здатність помітити красу і бажання її відтворити.
  Самостійність Бажання бути сильним, здоровим і дотримуватись розпорядку дня і правил особистої гігієни
5-6 класи Патріотизм а) знання рідного краю; б) активна участь в суспільно корисній діяльності.
  Товариськість: а) бажання знаходитись в колективі разом з товаришами; б) добровільне надання допомоги товаришам; в) підпорядкування колективу; г) товариські стосунки між хлопчиками та дівчатами; д) бажання не підвести свою ланку
  Повага до дорослих а) ввічливість, слухняність; б) посильна допомога вчителям, вихователям, батькам, дорослим; в) ініціативність в допомозі дорослих.
  Доброта а) турботливе ставлення до молодших; б) готовність поділитися іграшками, книжками з товаришами; в) любов до живого.
  Чесність а) правдивість, щирість, звичка не брати без дозволу чужі речі; б) добровільне зізнання у своїх вчинках; в) виконання обіцянок.
  Працелюбність а) добросовісне навчання, виконання своїх обов'язків чергового; б) участь у самообслуговуванні, в суспільно корисній праці; в)цікавість до занять працею; г) бажання оволодіти різними трудовими навичками, постійна зайнятість корисною працею
  Бережливість а) акуратний зовнішній вигляд, утримання в чистоті особистих речей; б) бережливе ставлення до шкільного майна; в) нетерпимість до фактів пошкодження майна.
  Дисциплінованість а) ретельність; б) дотримання правил поведінки в школі, на вулиці, дома, в суспільних місцях; в) виконання вимог класу, ланки; г) виконання вимог дорослих відвідування навчальних занять
  Самостійність а) наявність навичок самосійної праці і поведінки; б) прагнення обходитись без сторонньої допомоги; в) наявність власної думки за різних обставин, прояв ініціативи в заняттях і в ігрових гуртках.
  Допитливість а) цікавість до всього нового, невідомого, звертання з питаннями до оточуючих; б) любов до читання, посильна успішність; г) любов до занять в гуртках
  Любов до прекрасного а) активна участь в художній діяльності; б) цікавість до занять з малювання, ліплення, здатність помітити красу і бажання все зробити; в) охайний зовнішній вигляд; г) інтерес до уроків літератури, малювання, співів; д) знання мистецтва, їх творів
7-9 кл.   Патріотизм а) цікавість до минулого і теперішнього нашого краю; б) любов і бережливе ставлення до своєї школи, класу; г) знання історії Батьківщини, її основних подій, почуття радості за свою Батьківщину; добровільна участь в праці на загальну користь
  Колективізм а) участь в усіх справах класу; б) звички надавати товаришам допомогу; в) виконання рішень колективу; г) товариські стосунки між хлопцями і дівчатами
  Гуманність а) доброзичливість до оточуючих, повага до дорослих; б)надання допомоги тим, хто її потребує; в) доброта.
  Чесність а) відвертість, виконання обіцянок; б) навички протистояти брехні; в) не брати участь в крадіжках, хуліганстві.
  Добросовісне відношення до праці а) добросовісне навчання в міру своїх можливостей; б) зайняття корисною справою; в) звичка виконувати доручену справу; г) систематична допомога на господарському дворі школи на пришкільній ділянці; д) бажання освоїти обрану професію
  Дисциплінованість а) повсякденне і повсякчасне дотримання правил для учнів; б) швидке і правильне виконання доручень дорослих, вчителів вихователів; в) виконання вимог визначених колективом.
  Активність а) прагнення відповідати на уроках, доповнювати відповіді товаришів; б) участь в суспільному житті класу, школи.
  Сміливість а) здатність подолати відчуття боязні; б) готовність прийти на допомогу з ризиком для себе; в) пряма критика недоліків товаришів; г) готовність відстоювати особисту думку, рішучість.
  Сила волі а) здатність заставити себе робити те, що не хочеться, але потрібно; б) звичка доводити розпочату справу до кінця; в) настирність в досягнення своїх цілей; г) бажання і прагнення долати труднощі; д) помітні успіхи в самовихованню.
  Скромність а) звичка не хвастатись; б) відсутність прагнення виділятись серед інших
  Допитливість а)добра успішність; б) систематичне читання літератури, газет, журналів; в) заняття в гуртках.
  Естетичний розвиток а) акуратний зовнішній вигляд; б) цікавість до уроків літератури, історії природи, географії, малювання, співів; в) систематичне відвідування виставок, концертів реакція на них; г) участь в художній самодіяльності, конкурсах тощо; д) прагнення усе робити гарно.
  Бажання бути сильним, кмітливим , загартованим а) правильна статура; б) звичка кожен день робити ранкову зарядку; в) участь у спортивних іграх, походах, змаганнях; г) систематичні заняття будь-яким видом спорту.
10-12кл.   Патріотизм: а) знання історії Батьківщини, важливих подій в країні, цікавість до минулого, почуття гордості за її майбутнє; б) добровільна участь в праці на загальну користь; в) бережливе ставлення до природи; г) активна підготовка до захисту Батьківщини.
  Інтернаціоналізм а) цікавість до культур інших народів і держав; б) терпимість до віруючих інших релігій; в) небажання вирішувати спільні питання за допомогою сили.
  Колективізм а) участь в усіх справах свого колективу; б)звичка надавати товаришам безкорисну допомогу; в)виконання рішень колективу; г) вимогливість до товаришів; д)поєднання суспільних і особистих інтересів, боротьба за честь свого колективу.
  Гуманість   а) доброта, турботливе ставлення до молодших, повага до старших, допомога тим, хто в ній потребує; б) любов і турботливе ставлення до усього живого; в) непримиримість до антигуманних вчинків,
  Чесність а)правдивість; б) єдність слова і діла; в) добровільне признання своїх помилок, вчинків.
  Добросовісне ставлення до праці а) добросовісне навчання; б) своєчасне виконання будь-якої роботи; в) висока якість результатів праці; г) системна допомога дома і по господарству; д) інтерес до певної сфери трудової діяльності.
  Дисциплінованість а) дотримання правил поведінки; б)швидке і точне виконання доручень дорослих; в) боротьба за високу дисципліну в колективі; г) знання і дотримання законів України.
  Відповідальність а) добросовісне виконання своїх обов’язків; б) своєчасне і точне виконання взятих обов’язків; в) звичка доводити справу до кінця; г) готовність відповідати за свої вчинки і вчинки товаришів,
  Принциповість а) стійкість поглядів і переконань; б) звичка відкрито відстоювати свою точку зору; в) самокритичність; г) здатність об’єктивно оцінювати вчинки товаришів; д) непримиримість до антисуспільних вчинків,
  Цілеспрямованість а) наявність великих колективних цілей; б) настирність в досягненні цілей; в) вірність своєму ідеалу.
  Активність а) участь в суспільному житті класу, школи; б) ініціативність; в) організаційні здібності.
  Допитливість: Начитаність, широкий кругозір, система розширення своїх знань, добра успішність.
  Естетичний розвиток Акуратний зовнішній вигляд, висока культура мовлення та поведінки, вміння співати і танцювати, систематичне відвідування виставок, концертів, знання і розуміння творів мистецтва.
  Прагнення до фізичного удосконалення Правильна статура, звичка робити фізичну зарядку, заняття в спортивній секції, добра успішність з фізкультури.

 

Для вивчення вихованості школярів проводять методи обробки даних. Для прикладу ми розглянемо одну з методик виявлення вихованості школярів тому, що бо їх існує багато.

При визначенні рівня вихованості використовують 3 рівня оцінки:

1. Високий (В) - передбачає наявність у учня всього набору інтересів в межах того або іншого показника.

2. Середній (С) - наявність половини зазначених критерів.

3. Низький (Н) - менше половини критерії, наявність одного критерія.

Таблиця 3. 2.

Виявлення вихованості школярів

Прізвище, ім’я, по-батькові Патріотизм Колективізм Гуманність Чесність Добросовісне ставлення до праці Принциповість Цілеспрямованість Активність Допитливість Естетичний розвиток Прагнення до фізич. удосконалення Інтернаціоналізм
 

 

Після виконання цього завдання потрібно підрахувати загальну кількість оцінок за показниками в групі і результати занести до таблиці.

 

 

Таблиця 3.3.

Виявлення рівня вихованості учнів допоміжної школи школи

 

Показники вихованості Кількість учнів Рівні розвитку
В С Н
Патріотизм        
Колективізм        

 

На основі даних таблиць можна зробити висновок про вихованість класу.

Методика виявлення вихованості передбачає використання різних прийомів для отримання знань про учнів. Н-д, щоб визначити правдивість, єдність слова і діла, прямоту і інші чесноти школяра, можна використовувати такі методи, як спостереження, бесіда, анкетування.

Найбільш об'єктивну характеристику поведінки учня вихователь дістає у процесі спостережень за ним в різних ситуаціях.

У щоденнику спостережень вчитель (вихователь) робить періодичні записи найбільш яскравих позитивних і негативних проявів поведінки учнів з поясненням їх мотивів (див. табл. 3.4)

Таблиця 3.4.

Схема запису у щоденник спостережень

Дата Характеристика поведінки; причини Педагогічні заходи Наслідки
10.08.94 Під час роботи на самопідготовці був неспокійний, заважав дітям Була проведена відповідна бесіда В цей день зривів у поведінці Дмитра не було

 

Дослідження прояву і сформованості основних моральних якостей (доброта, чесність, чуйність) у дітей, дали нам змогу стверджувати, що рівень розвитку моральних якостей можна виявити за такими складовими:

- моральні знання (норм, правил моралі, звичаїв, глибина осмислення і усвідомлення їх суб’єктом);

- ставлення дитини до норм моралі (позитивне та негативне ставлення суб’єкта до моральних категорій, активність в процесі діяльності тощо);

- довільна поведінка дитини (осмислення, регуляція, ступінь розвитку вмінь, навичок та звичок).

Вивчення проблеми сформованості моральних якостей у дітей потрібно розпочинати з виявлення у них рівня моральних знань.

Найважливішими з показників оцінювання знань дитини є:

- повнота (повні уявлення дітей про моральні норми, широта їх використання);

- точність (конкретне визначення будь-якої моральної категорії, не плутання її з іншою);

- адекватність (правильне визначення, використання моральних знань відповідно до моральних ситуацій);

- усвідомленість – власне усвідомлення дитиною моральних норм (розуміння, обґрунтування, пояснення змісту моральних категорій, логічний переказ їх, встановлення взаємозв'язку між моральними ситуаціями).

При визначені рівня розвитку моральних якостей педагог виділяє основні знання про ці категорії , які повинні бути наявні у дитини (див. табл. 3.5).


Таблиця 3.5

Знання, які необхідні для визначення у розумово відсталих дітей молодших класів розвитку моральних якостей.

Категорії Знання
доброта - любов та повага до рідних, близьких; - шанобливе та бережливе ставлення до вчителів , однолітків; - доброзичливість, нежадібність, готовність поділитись іграшками, книжкою з однолітками; - посильна допомога сім'ї, близьким; - вияв любові до навколишнього; - не плутання „доброти” з іншими моральними категоріями; - негативні категорії , які протилежні доброті (байдужість, неподільність, грубість тощо).
чесність - правдивість, звичка не брати без дозволу чужі речі; - щирість, відвертість; - добровільне зізнання в своїх вчинках; - виконання даних обіцянок; - повага до власного та чужого майна; - непримиримість до нечесності, нещирості, заздрості, брехні, ганебних вчинків; - не плутання даної моральної категорії з іншими.
чуйність - уважне ставлення до чужої радості і горя; - уважне, бережливе ставлення до людей та їх почуттів; - співчуття та співпереживання; - турбота, постійна допомога оточуючим, вміння усвідомити рівень допомоги; - дійове вираження власної зацікавленості до описаних подій; - протилежні негативні категорії: байдужість, неуважність, грубість , емоційна недоброзичливість; - не змішування моральних якостей з іншими.

 

Дані знання можливо отримати за допомогою таких індивідуальних форм впливу:

а) бесіда з дитиною про сутність моральних норм;

б) бесіда з дитиною за серією моральних оповідань;

в) закінчення дитиною моральних ситуацій;

г) бесіда з дитиною за серією сюжетних малюнків (з моральним змістом).

Після виявлення рівня знань у дітей, педагог повинен звернути увагу на емоційне ставлення дитини до моральних норм. Показниками виявлення рівня ставлення дитини до норм моралі (доброта, чуйність) ми вважаємо:

- активне позитивно стійке ставлення до заданих норм;

- ставлення хоч і активне, але недостатньо стійке (можливі компроміси);

- негативне ставлення до норм моралі.

Прояв ставлення дитини до моральних категорій можна визначити за допомогою таких індивідуальних форм роботи з дитиною:

- бесіда з дитиною за моральними ситуаціями;

- бесіда за малюнками дитини про позитивні та негативні вчинки;

- бесіда з дитиною про зміст сюжетних малюнків.

Наступним етапом виявлення рівня розвитку моральних знань у дитини ми вбачаємо аналіз поведінки дитини. В різних ситуаціях методику вивчення рівня практичного застосування знань в поведінці можна проводити за загальноіснуючими діагностичними рівнями моральної вихованості дітей.

Вивчити прояви моральної поведінки можна за допомогою наступних етапів роботи:

- спостереження за поведінкою дитини в різних видах діяльності (навчальна, виховна, позакласна);

- опитування батьків про поведінку дітей поза школою;

- анкетування вчителя, вихователя стосовно рівня розвитку у дитини моральних якостей ( доброта, чесність, чуйність);

- бесіда з педагогами про рівень усвідомлення дітьми моральних норм (доброта, чесність, чуйність);

Дослідження проблеми розвитку моральних якостей в учнів допоміжної школи допоможе педагогу в обранні правильних шляхів формування провідних моральних якостей (доброта, чесність, чуйність) у розумово відсталих дітей, а це сприятиме моральній адаптації випускників даних закладів, їх соціалізації.

 








Дата добавления: 2015-12-22; просмотров: 3692;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.024 сек.