Громадянське та національне виховання учнів спеціальної школи

Актуальність громадянського виховання особистості розглянуто в Концепції громадянського виховання та в Державній національній програмі «освіта» і в сучасному суспільстві зумовлюється:

1) потребою побудови державних процесів на засадах гуманізму, демонстрації, соціальної справедливості, що забезпечують усім громадянам рівні стартові можливості для їхнього розвитку, самовизначення і само створення − це основні соціально-психологічні потреби особистості;

2) істотною трансформацією світоглядних орієнтацій та самосвідомості народу (перебудова, утвердження нової суверенної, правової, демократичної держави);

3) процесом відродження нації (Україна є поліетнічною державою, тому громадянське виховання сприяє формуванню соборності України, яка є основою української національної ідеї. На базі демократизації - це об'єднання різних етносів і регіонів України, розвиток громадянського суспільства, формування громадянської культури).

Усі ланки освіти повинні:

1) закладати основи демократичної ментальності;

2) формувати громадянські ідеї і поняття про права і обов’язки людей;

3) виховувати здатність до критичного мислення, вміння відстояти свої права, обов’язки, інтереси, переконання тощо.

Тому і виникла потреба визначення основних засад, цілей, напрямків, змісту, форм і методів громадянського виховання.

Процес розвитку і формування громадянина, особистості − це органічне поєднання моралі, чесності, громадянської зрілості, патріотизму, професійної компетентності, самоактивності, творчості, почуття обов’язку і відповідальності.

Громадянське виховання − процес формування громадянськості як інтегрованої якості особистості, що дає людині право відчувати себе морально, соціально, політично і юридично дієздатною і захищеною.

Громадянськість - багатоаспектне поняття, а саме:

1) це фундаментальна духовно-моральна якість;

2) це світоглядна і психологічна характеристика особистості, що має культурологічні засади;

3) це реальна можливість втілення в життя соціальних, політичних і громадянських прав особистості, її інтересів в культурній і соціальній сфері суспільства;

4) це знання, переживання, вчинки (у педагогічному плані).

Громадянська освіта − це навчання, спрямоване на формування знань про права та обов’язки людини. Громадянська освіта тісно пов'язана з формуванням соціально-політичної компетентності особистості (правова, політична, економічна освіченість тощо).

У розвинутих країнах громадянське виховання базується на політичній та правовій сфері діяльності громадянського суспільства, в Україні − на морально-етичних засадах (бо немає відповідної правової і юридичної бази).








Дата добавления: 2015-12-22; просмотров: 1181;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.