Б) Естетичне виховання учнів з важкими розладами мовлення

Естетичне виховання - це система педагогічних засобів, спрямованих на сприйняття дітьми прекрасного в природі, людині, суспільстві, а отже, здібностей відтворити його в своїй діяльності.

Порушення емоційно-вольової діяльності учнів спеціальної школи стримують розвиток у дітей сприйняття живопису, музики, краси природи. У дітей з важкими розладами мовлення недостатньо високий рівень розвитку словесного мислення, що перешкоджають формуванню вмінь уважно аналізувати картину, слухати музику тощо.

Засоби естетичного виховання: виразне читання, художня розповідь, екскурсії, походи на природу, перегляд художніх фільмів, встав і т.п.

В молодших класах вчитель і сім’я повинні прищеплювати учню звичку до простого і гарного одягу, до гарних іграшок і ін.

Використовують народні пісні, музикальні твори, художні твори. Краще діти займаються хоровими співами і танцями.

Існують: драматичні гуртки; ляльковий театр; гуртки малювання; гурток художнього рукоділля; прослуховування музики.

Для естетичного виховання використовують:

1) заняття з ритміки і фізичної культури;

2) навчальні і позакласні заняття з трудового виховання;

3) екскурсії і прогулянки на природу;

4) спостереження дітей за різноманітними явищами природи;

5) проводять заняття з розвитку мовлення, малювання, співи, ліплення, аплікація, робота з природнім матеріалом;

6) проводиться позакласна робота.

В результаті систематичного, цілеспрямованого виховання в учнів спеціальної школи формуються естетичні смаки, естетичні потреби, погляди, чесність, справедливість. Діти не стримують мотиви своєї поведінки.

У старших класах учні усвідомлюють свою неповноцінність і тяжко її переживають. Потрібно організовувати учнів на такі дії, де б вони могли проявити себе з кращого боку перед батьками, учнями класу. Наприклад, організовують виставку речей, зроблених учнями в навчальній майстерні, добре підготовлений ранок з виступами дітей, участь в суспільнокорисній праці.

В молодших класах необхідно давати різного роду сумісні ігри груп дітей з спільними іграшками, конструктором.

Естетичне виховання – це процес цілеспрямованого і систематичного формування вмінь адекватно сприймати і правильно розуміти, оцінювати прекрасне у природі, мистецтві, суспільстві; а також розвиток здібностей створювати красиве. В основі методології естетичного виховання лежить наукове положення, згідно з якими естетичне виховання нероздільно пов’язане з естетичним. Такий взаємозв’язок краси і моральності сприяє розвитку особистих якостей дитини, активно впливає на його інтелектуальну, емоційну та вольову діяльність (Л.В. Артьомова, А.В. Запорожець, С.Т. Якобсон і ін.). Особливість естетичного виховання полягає в тому, що воно торкається перш за все почуттів людини, викликає різноманітні переживання, складає емоційну атмосферу, сприяє до спілкування з прекрасним. Але прагнення до краси і естетична потреба – це не вроджені якості. Вони формуються під впливом оточуючого середовища і педагогічної взаємодії.

Естетичне виховання в спеціальній школі – це невід’ємна частина єдиного корекційно-виховного процесу. У ході систематичної і цілеспрямованої роботи з естетичного виховання перш за все відбувається сенсорний розвиток учнів, який складає фундамент її розумового розвитку. Під впливом естетичних засобів активізується пізнавальна діяльність дитини, що поліпшує якість сприйняття і дає нові уявлення.

За допомогою естетичного виховання в учнів вдається сформувати такі якості, як здатність спостерігати, виділяти та оцінювати прекрасне. Багато школярів, окрім цього, оволодівають елементами художньої творчості, засвоюють найпростіші навички і вміння створювати прекрасне.

Згідно з дослідженням Н.Д.Соколовою, важливо відзначити значну своєрідність сприйняття дітей з важкими розладами мовлення. Для цього перш за все характерний сповільнений темп сприйняття саме словесної інформації.

Сповільнене сприйняття дітей з важкими розладами мовлення сполучається з значним звуженням обсягу сприйнятого словесного матеріалу. Про це говорить той факт, що на одній і тій самій оглядовій ділянці вони називають менше предметів, ніж нормальні діти, тобто ділянка оточуючого простору, яка включає багато предметів, дитиною з важкими розладами мовлення сприймається порівняно обмежено, у залежності від рівня сформованості їх словника .

У дитини з розладами мовлення недостатньо диференційована і знижена активність сприйняття. Дивлячись на об’єкт, вони не прагнуть словесно аналізувати його якості та особливості. У них не існує проблеми словесно аналізувати і співвідносити об’єкт з іншими об’єктами.

Естетичні засоби виховання відкривають перед дитиною реальний світ, розширюють її кругозір, вчать краще бачити і розуміти дійсність. Естетичне виховання вносить в життя дітей нові емоції, конкретні образи. Яскравість, наповненість і сила подразників впливають на їх почуття, активізують сприйняття, на довгий час залишають слід у свідомості дітей.

Естетичне виховання в спеціальній школі здійснюється в процесі навчання (на уроках) і в позаурочний час.

Система корекційно-виховної роботи спеціальної школи має на увазі естетичне виховання в ході проведення усіх навчальних дисциплін протягом усього навчання. Тому ряд шкільних предметів в силу своєї специфіки дають реальні можливості для естетичного виховання. Це такі предмети, як образотворче мистецтво, співи, музика, трудове навчання, фізична культура.








Дата добавления: 2015-12-22; просмотров: 992;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.