Структура морального виховання

 

Моральна свідомість Моральні почуття Моральна діяльність

 
 

 

 


моральна підготовка дії, стани мотиви

 

моральна поведінка моральний етикет

 
 


моральна культура

 

моральний досвід

 

моральна зрілість

Завдання морального виховання:

1. Цілеспрямоване формування моральної свідомості – це складний процес, який починається із засвоєння елементарних етичних уявлень і іде шляхом формування цілісної системи поглядів, в основі якої є переконання людини. Процес формування моральних переконань передбачає подачу знань, вмінь і навичок, формування у дітей навичок правильно оцінювати явища навколишньої дійсності, усвідомлення етичних норм, свідоме їх засвоєння в практичній діяльності.

2. Розвиток моральних почуттів. У спеціальній школі формування іде своєрідно. Це пов’язано з тим, що у дітей з важкими розладами мовлення спостерігається своєрідна диференційованість переживань, затримка у розвитку інтелектуальної і вольової регуляції, егоцентрична спрямованість (існує один напрямок) – це ускладнює вироблення вищих моральних якостей. Але у більшості учнів молодших класів вже існує позитивно спрямовані навички поведінки.

3. Вироблення навичок і звичок моральної поведінки. Розвиток дієвого характеру моральної вихованості. При ідеальному вихованні моральна свідомість і моральна поведінка повинні співпадати, тобто вчинки дітей повинні знаходитись в певній гармонії з поглядами і переконаннями.

Методи та прийоми морального виховання:

1) вправи;

2) рольові ігри;

3) суспільнокорисна праця;

4) бесіди, розповіді на морально-етичну тематику;

5) етичні заняття;

6) вирішення та аналіз моральної ситуації.

У молодших класах формують правильні форми поведінки, позитивні якості характеру і волі дитини, терпіння, наполегливість, самостійність. Розумово відсталі діти не завжди можуть самостійно здійснити вибір професії, тому вчитель і лікар встановлюють можливий профіль індивідуальної трудової діяльності учня. Для цього вибору проводиться: а) робота в майстернях, б) робота в сільському господарстві, в) робота на пришкільній ділянці, у підсобному приміщенні.

Засоби морального виховання в спеціальній школі: це конкретні види діяльності дітей і ті умови, в яких орієнтується діяльність учнів. Засоби виховання ми вже розглядали відповідного до кожного завдання виховання (засоби фізичного виховання, естетичне виховання тощо). A зараз зазначимо основні засоби (прийоми) виховання, які застосовуються в спеціальній школі:

1) учбові заняття;

2) спільно корисна праця;

3) позакласні і позашкільні заходи;

4) робота дитячих організацій;

5) режим школи, інтернату і режим життя дитини в сім’ї;

6) особистий приклад батьків, вчителів і вихователів.

Джерела методики виховання:

– історичний досвід школи;

– передовий досвід сучасних вітчизняних і зарубіжних шкіл;

– теоретичні праці відомих педагогів, психологів;

– спеціально організовані педагогічні експерименти;

– наукові педагогічні праці методичного характеру.








Дата добавления: 2015-12-22; просмотров: 1471;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.