Метод інтегральної оцінки рівня якості

Інтегральний показник рівня якості оцінюваного виробу Уін знаходять як частку від ділення значення інтегрального показника якості оцінюваного виробу Рін на відповідне базове значення, тобто:

(4.4)

Інтегральним показником якості Рін називають підсумковий комплексний показник, який характеризує в найбільш загальній формі ефективність роботи виробу.

Підсумковим показником рівня якості продукції, у тому числі і технічного рівня промислових виробів, може бути не тільки інтегральний показник, але і узагальнений або комплекний, що враховує декілька різноманітних за сутністю показників, а також головний (визначаючий) показник. Підсумковий показник – це показник, за яким здійснюється загальна оцінка рівня якості продукції, що досліджується.

Інтегральний показник якості приймають для розрахунку Уін тоді, коли встановлено сумарний корисний ефект від експлуатації і сумарні витрати на сворення і експлуатацію виробу. Інтегральний показник якості це є комплексний показник – відношення сумарного корисного ефекту від експлуатації до сумарних витрат на його створення, придбання; монтаж у споживача та наладку і т.ін. Його розраховують або як відношення сумарного корисного ефекту, вираженого у натуральних одиницях виміру, до витрат на її створення і експлуатацію за весь термін служби або як зворотнє відношення цих витрат до корисного ефекту:

(4.5), (4.6)

де W – корисний ефект, тобто кількість одиниць продукції або виконаної виробом роботи за весь термін експлуатації виробу, наприклад, число виготовлених заготовок або деталей, тонн або кубометрів переробленої сировини і т.ін.; Ксум – сумарні капіталовкладення, що включають оптову ціну, а також витрати на встановлення, налагодження та інші роботи;

Зекс – експлуатаційні витрати за весь термін служби виробу.

Очевидно, що у випадку (4.5) інтегральний показник якостіхарактеризується корисним ефектом, який припадає на одну грошову одиницю сумарних витрат, а у (4.6) – сумою витрат у гривнях (або в інших грошових одиницях), що мають відношення до одиниці корисного ефекту.








Дата добавления: 2015-11-18; просмотров: 786;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.