Формування організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств споживчої кооперації України

Підприємства роздрібної торгівлі споживчої кооперації України є соціально-орієнтованими підприємствами. Вони сприяють підвищенню рівня життя населення та розвитку соціально-побутової інфраструктури в сільських районах країни. Однак на сучасному етапі розвитку економіки України зазначені підприємства не завжди можуть конку­рувати з приватними підприємствами, які обслуговують населення в сільській місцевості. Адже обслуговування пайовиків і іншого населення у віддалених невеликих населених пунктах призводить до підвищення витратомісткості послуг та, відповідно, до зниження ефективності діяльності підприємств. Тому особливо актуальним стає питання управління ефективністю їх діяльності, що є можливим при наявності відповідного організаційно-економічного механізму.

За результатами проведеного дослідження у І розділі даної роботи виявлено, що організаційно-економічний механізм управління ефективністю діяльності підприємства, в тому числі і споживчої кооперації, є оптимальною сукупністю форм, структур, методів, засобів і функцій управління, яка має формувати через економічні важелі його відносини з зовнішнім середовищем із метою забезпечення цілеспрямованого оперативного регулювання діяльності за напрямами управління ефективністю для відповідності фактичного стану підприємства заданим параметрам.

До його складу входять три взаємопов’язані елементи: нормативно-правове, організаційно-економічне та інформаційне забезпечення (див. рис. 1.10).

Нормативно-правове забезпечення управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації – це чинне законодавство, яке регулює їх діяльність за визначеними напрямами. Складовими нормативного забезпечення є: закони України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, накази міністерств та відомств, постанови органів управління споживчої кооперації, контракти, договори.

Спираючись на відповідні правові положення, керуючись відповідними економічними законами, уряд, Центральна спілка споживчих товариств, споживчі спілки та товариства розробляють необхідні тарифи, ставки, розцінки норми і таке інше, які відносяться до методів управління, що разом з важелями управління (цінова політика, система пільг, система санкцій, пайові внески) входять до складу організаційно-економічного забезпечення. Їх необхідно розглядати як засоби впливу на процес діяльності з метою досягнення визначених цілей.

До складу інформаційного забезпечення управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України належить внутрішня та зовнішня інформація. Безперечно, її роль в управлінні ефективністю діяльності є неоціненною. Адже зовнішня інформація представлена даними щодо попиту на продукцію, платоспроможності покупців, переваг конкурентів і таке інше, внутрішня – даними щодо власного потенціалу, що дає можливість підприємствам роздрібної торгівлі споживчої кооперації, використовуючи чинне законодавство, економічні закони, методи й важелі управління, формувати реальний, дієвий, результативний механізм управління ефективністю діяльності.

Структура організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України представлена на рис. 3.1.

Активне використання всіх зазначених елементів механізму в оптимальній послідовності, постійне їх корегування відповідно до змін зовнішнього та внутрішнього середовища, обґрунтована та своєчасна реалізація організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі сприяють прискоренню їх економічного розвитку, позначаються на їх конкурентоспроможності та впливають на підвищення ефективності діяльності.

 

 



Рис. 3.1. Структура організаційно-економічного
механізму управління ефективністю
діяльності підприємств роздрібної торгівлі
споживчої кооперації України

 

На нашу думку, формування організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі має здійснюватися поетапно та передбачати послідовність дій (рис. 3.2).

 

 


Рис. 3.2. Етапи формування організаційно-економічного механізму
управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної
торгівлі споживчої кооперації України


І етап – моніторинг соціально-економічного розвитку підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України. На цьому етапі шляхом використання спеціальних методів дослідження необхідно здійснити комплексний аналіз результатів господарсько-фінансової діяльності підприємств, вивчити динаміку найважливіших кількісних і якісних показників. Це є необхідним для визначення існуючих проблем, тенденцій розвитку та подальших перспектив функціонування підприємств роздрібної торгівлі, що є основою процесу вдосконалення механізму.

ІІ етап – діагностика функціонування організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України. Для її проведення запропоновано використовувати метод аналізу ієрархій. Даний вибір пояснюється тим, що оцінити функціонування механізму лише на основі кількісної інформації неможливо, а за допомогою обраного методу в процесі діагностики враховуються всі можливі параметри. Метод аналізу ієрархій дозволяє використовувати релевантну інформацію різного виду, включаючи точні дані – кількісну інформацію, і неточні, – отримані інтуїтивно, з досвіду, з урахуванням цінностей, думок та образних припущень.

На основі методу аналізу ієрархій для проведення діагностики розроблено алгоритм, сутність якого полягає у поетапному встановленні пріоритетів елементів діючого організаційно-економічного механізму, з урахуванням досвіду експертів із визначеної проблеми.

Метою проведення діагностики є визначення результату функціонування організаційно-економічного механізму, виявлення слабких місць і недоліків у його структурі та функціональних зв’язках між елементами. Результати проведеної діагностики дають можливість визначити ступінь недосконалості механізму, виявити її причини та окреслити можливі напрями вдосконалення.

ІІІ етап – оцінка можливостей вдосконалення організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України. На цьому етапі необхідно здійснити:

- пошук можливостей, тобто засобів, методів, важелів, оптимальна сукупність яких дозволить оптимізувати механізм для досягнення ним мети функціонування. Здійснення даного процесу базується на поглядах, думках і пропозиціях експертів, у ролі яких мають виступати фахівці-практики різних рівнів управління споживчою кооперацією, спираючись на отримані результати діагностики діючого механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі та визначених можливих напрямах його вдосконалення;

- оцінку виявлених можливостей, тобто визначення за методом аналізу ієрархій значущості пропозицій експертів щодо вдосконалення механізму управління ефективністю діяльності підприємств;

- визначення шляхів удосконалення механізму на основі результатів оцінки можливостей його вдосконалення.

ІV етап – розроблення програми вдосконалення організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України, яка є де­тальним планом заходів, що мають бути вжиті, їх послідовність, ресурси та відповідальність за їх виконання. Її зміст обумовлюється результатами оцінки можливостей удосконалення механізму, метою управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації, їх завданнями та особливостями функціонування.

V етап – оцінка запропонованого організаційно-економічного меха­нізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України. Вона передбачає поетапне встановлення пріоритетів елементів запропонованого механізму для визначення ймовірного результату його функціонування. Для прове­дення оцінки рекомендується використовувати метод аналізу ієрархій.

Залежно від отриманого результату оцінки змін запропонованого організаційно-економічного механізму можливі такі управлінські дії:

1) упровадження програми вдосконалення при отриманні позитивного результату оцінки запропонованих змін, який полягає у досягненні організаційно-економічним механізмом управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України своєї мети функціонування, а саме: забезпечення відповідності фактичного стану підприємств заданим параметрам;

2) коригування програми вдосконалення;

3) кардинальний перегляд розробленої програми, тобто повторна оцінка можливостей удосконалення, та внесення відповідних коректив.

VІ етап – упровадження програми вдосконалення організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України. Найважливішою управлінською функцією на етапі безпосереднього проведення запланованих заходів є організація контролю за перебігом виконання розробленої програми вдосконалення у зв’язку з непрогно­зованими збуреннями у внутрішньому та зовнішньому середовищі. Варто наголосити на тому, що особливо важливим у реалізації програми вдосконалення механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації є своєчасне упровадження заходів.

На цьому етапі роботи особливе значення, на нашу думку, має популяризація позитивних змін серед працівників підприємства для підтримання впевненості в досягненні поставленої мети.

Запропонована методика формування організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України визначає логіку даного дослідження та сприяє підвищенню ефективності діяльності зазначених підприємств.

Виходячи з вищезазначеного, на даному етапі у монографії здійснено оцінку можливостей удосконалення організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України.

І етап формування механізму – моніторинг соціально-економічного розвитку підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України засвідчив той факт, що криза в споживчій кооперації минула і роз­почався етап відродження. На сьогодні серед існуючих галузей спо­живчої кооперації домінуючою і працюючою є торгівля, і перш за все роздрібна, яка відіграє велику роль у створенні торговельних зв’язків між містом і селом і забезпеченні мешканців сіл необхідними товарами.

Незважаючи на пріоритетність, торговельна галузь не використала наявні потенційні можливості розвитку. Діючі підприємства ледь витримують конкуренцію, а вплив чинників, розглянутих вище, уповільнює і гальмує його впевнену ефективну діяльність.

Враховуючи отримані в процесі моніторингу результати, необхідно провести діагностику організаційно-економічного механізму управ­ління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі спо­живчої кооперації України задля визначення результату його функ­ціонування, виявлення слабких і сильних його складових, а також при­чин, які призводять до зниження ефективності діяльності підприємств.

На ІІ етапі проведено діагностику функціонування діючого організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України і виявлено його суттєву недосконалість. Це проявилось у тому, що механізм не досяг мети функціонування, а це, без сумніву, є результатом помилок, допущених у використанні елементів механізму управління. Отже постало питання про його вдосконалення.

З цією метою було здійснено пошук і оцінку можливостей удосконалення організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України на основі поглядів, думок і пропозицій експертів, у ролі яких виступили 4 фахівці-практики облспоживспілки і 20 фахів­ців із управління районних споживчих спілок і товариств – ІІІ етап формування механізму. Таким чином, виявлено, що основними шляхами вдосконалення є такі (рис. 3.3).

 


Рис. 3.3. Запропоновані шляхи вдосконалення організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України

1. Розширення рівнів, на яких має проводитися управління ефективністю діяльності (від магазину до облспоживспілки). Зважаючи на те, що першоджерелом формування ефективності є магазин, найнижчий рівень управління облспоживспілки, управління ефективністю необхідно починати здійснювати з нього, а також на всіх інших найвищих рівнях, а не тільки на рівні області, як це є на сьогодні. За інших умов даний процес втрачає свій сенс.

2. Збільшення періодичності проведення оцінки діяльності підприємств від тижня до року. Це пояснюється тим, що в управлінні ефективністю най­головнішим є оперативність дій, а особливо при проведенні оцінки діяльності, на результатах якої і базується формування подальших управ­лінських рішень. Саме тому проведення оцінки на основі щоквартальних і щорічних результатів, як це є на сьогодні, негативно відбивається на функціонуванні організаційно-економічного механізму управління ефектив­ністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України.

3. Введення нової посади фахівця з ефективності торговельної діяльності на всіх рівнях управління. Така необхідність викликана, в першу чергу, тим, що сьогодні питання управління ефективністю вирішують фахівці, діяльність яких з цим не пов’язана. Результат цього – неякісне виконання власних функціональних обов’язків, а також прийняття неякісних управлінських рішень щодо управління ефективністю діяльності. По-друге, розширення рівнів управління та збільшення періодичності проведення оцінки діяльності підприємств. Зазначені запропоновані вдосконалення потребують додаткової робочої сили, функціональними обов’язками якої є збирання, пере­вірка, обробка отриманої інформації щодо діяльності підприємств, порівняння отриманих результатів із запланованими, підготовка і надання інформації управлінському персоналу для прийняття у подальшому рішень щодо управління ефективністю діяльності.

Розроблені шляхи вдосконалення, наведені вище, доповнюють один одного, що схематично зображено на рис. 3.3, і є складовими єдиної програми вдосконалення механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України. Зважаючи на це, у її основу, на наш погляд, має бути покладено вдосконалення системи показників поточної оцінки діяльності підприємств і її організація. Адже, враховуючи те, що управління ефективністю має бути оперативним, а його відповідні рішення – своєчасними, а найголовніше – спрямованими на вирішення існуючої проблеми, або її уникнення, вони мають спиратися на певну інформацію. У даному випадку, як ми вважаємо, остання має бути представлена даними, які характеризують поточну діяльність підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України і надають якісну, повноцінну, вичерпну інформацію для прийняття кваліфікованих управлінських рішень.

Як було зазначено вище, у І розділі даної роботи, на практиці в управлінні ефективністю діяльності підприємства головна роль відводиться механізму оцінки результатів його діяльності. Вважається, що система показників, за якою проводиться оцінка, дозволяє не просто відстежувати його результати, а контролювати чинники, які на них впливають; корегувати діяльність відповідно до визначеної мети функціонування підприємства; впливати на його результати у майбутньому, а не лише зосереджувати увагу на результатах минулої діяльності. Окреслені властивості будуть притаманні системі показників лише у тому випадку, коли буде забезпечений оптимальний підбір її вимірників, які характеризують усі напрями діяльності підприємства і враховують мету, завдання та особливості його функціонування.

Тому, зважаючи на те, що в основу програми вдосконалення запропоновано покласти систему показників оцінки поточної діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації, наступним кроком нашого дослідження є розроблення методики та організація оцінки поточних результатів діяльності даних підприємств із урахуванням розширення рівнів, на яких має проводитися управління ефективністю, та введення нової посади фахівця з ефективності діяльності – ІV етап формування організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємства.








Дата добавления: 2015-08-08; просмотров: 1529;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.