Діагностика можливостей удосконалення організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств споживчої кооперації України

Необхідність удосконалення організаційно-економічного механіз­му управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України є очевидною. Проведений аналіз його функціонування виявив значимість лише частини його складових, а також недосконалість зв’язків між ними. Все це негативно відбивається на результатах господарсько-фінансової діяльності підприємств і їх ефективності функціонування. Тому з метою вдосконалення механізму, покращення кінцевого фактичного стану підприємств роздрібної торгівлі та підвищення їх конкурентоспроможності необхідно провести оцінку можливостей реалізації бажаного сценарію функ­ціонування організаційно-економічного механізму управління ефектив­ністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України.

У ході запропонованого процесу ідентифікуються напрями управління, які можуть привести до наближення або збігу ймовірного та бажаного майбутнього. Крім цього, у процесі виявляються різні проблеми, які можуть завадити реалізації бажаного сценарію.

Ієрархія оцінки можливостей реалізації бажаного сценарію функціонування організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності має шість рівнів (рис. 2.5).

Таким чином, як видно з рисунка, для реалізації бажаного сценарію вважається за необхідне здійснення управління ефективністю не лише на обласному рівні, як це є на сьогодні, а й у всіх ланках облспоживспілки.

Реалізації бажаного сценарію, на думку експертів, у ролі яких виступили 4 фахівці-практики облспоживспілки та 20 фахівців з управління районних споживчих спілок і товариств, перешкоджають такі проблеми: наявність показників оцінки діяльності, які не харак­теризують задані параметри, мала періодичність проведення розра­хунків показників, недостатній технічний рівень матеріально-техніч­ної бази, неоперативність у прийнятті управлінських рішень і прий­няття управлінських рішень, які не спрямовані на досягнення заданих параметрів. Визначення першорядності у вирішенні окреслених проблем, а також тих елементів, які відіграють у цьому значну роль, є важливим і вирішальним кроком у досягненні реалізації бажаного сценарію функціонування організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України. Тому визначені проблеми включено як рівень до ієрархії оцінки можливостей (див. рис. 2.5).

Наступним необхідним рівнем у зазначеній ієрархії повинні бути фахівці-виконавці, які входять до кожної структурної одиниці. Для організації результативного управління ефективністю доцільним є введення посади аналітика з ефективності торговельної діяльності у кожній структурній одиниці. Передбачається, що його діяльність дозволить іншим виконавцям зосередити увагу на виконанні функціональних обов’язків, використати професійні навички для прийняття кваліфікованих управлінських рішень з метою підвищення ефективності функціонування підприємств і вирішити основні проблеми, які перешкоджають ефективному функціонуванню підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України.


       
 
   
 

 


Рис. 2.5. Ієрархія оцінки можливостей реалізації бажаного сценарію функціонування організаційно-економічного механізму управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України


На сьогодні управління ефективністю діяльності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації, як засвідчив аналіз, відбу­вається на основі щоквартальних і щорічних результатів госпо­дарсько-фінансової діяльності підприємств. Досягнення бажаного сце­нарію за такої періодичності є складним і практично нездійсненним, тому що в управлінні ефективністю найголовнішим є оперативність дій. Тому в ієрархії бажаного сценарію повинна бути врахована ця особливість і періодичність оцінки діяльності підприємств збільшено.

Таким чином, процес оцінки ієрархії можливостей реалізації ба­жа­ного сценарію має на меті визначити доцільність і пріоритетність зап­ропонованих змін, ідентифікувати напрями управління ефектив­ністю діяльності, кількість і структура яких зазнали змін, а також визначити першочерговість вирішення проблем, що перешкоджають його реалі­зації. Отримані результати є підґрунтям для вдосконалення орга­нізаційно-економічного механізму управління ефектив­ністю діяль­ності підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України.

Отже, оцінка ієрархії можливостей реалізації бажаного сценарію проводиться в кілька етапів за запропонованим у роботі алгоритмом (див. рис. 2.1), математичним інструментарієм, розробленим Т. Сааті [122], та на основі оцінки обраних експертів.

Етап 1. Визначення пріоритетів проблем відносно бажаного сценарію – повної відповідності фактичного стану підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації України заданим параметрам (табл. 2.7).

Таблиця 2.7








Дата добавления: 2015-08-08; просмотров: 774;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.