Оскарження рішення експертизи

Оскарження рішення експертизи здійснюється заяв­ником у вигляді скарги, поданої до апеляційного органу патентного відомства у разі його незгоди з висновками за результатами як формальної експертизи, так і експер­тизи по суті.

Найпоширенішою підставою для цього є:

- відмова у видачі патенту;

- відмова внести виправлення в опис, формулу винаходу або креслення;

- видача патенту з формулою, вужчою за змістом, за ту, на яку претендує заявник.

Скарга повинна торкатися однієї заявки або патенту та містити обґрунтування неправомірності оскаржуваного рішення. За подання скарги сплачується мито.

У деяких державах за незгоди заявника з рішенням експертизи про відмову у видачі патенту передбачено про­ведення повторної експертизи заявника на винахід, хоча це здебільшого виняток аніж правило. У разі незгоди заяв­ника з повторним рішенням експертизи розгляд скарги переноситься до апеляційної ради патентного відомства. Оскарження можливе також за умови видачі Європей­ського патенту. Це зазвичай рішення, пов'язані із систе­мою прийому, відділів експертизи, заперечень юридичного характеру. Відповідно до вимог Європейської патентної комісії скарга має бути чітко мотивованою та подається до відділу скарг протягом двох місяців із дати оповіщення про оскаржене рішення. Скарга вважається дійсною за умови попередньої сплати мита.

Зазвичай є певні строки подання скарги до апеляцій­ного органу патентного відомства, наприклад в Австрії та Російській Федерації протягом двох місяців з дати отри­мання заявником рішення експертизи, Нідерландах — трьох, США — чотирьох. У патентних законодавствах цих країн передбачено, що, якщо заявник з поважних причин не встиг подати скаргу, то, сплативши відповідне мито, він може клопотати про можливість скасувати заборону та поно­вити розгляд скарги. Якщо апеляційний орган патентного ві­домства підтвердить попереднє рішення експертизи, заявник має право оскаржити рішення апеляційного органу у вищих інстанціях, навіть у судовому органі громадської юрисдикції.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 613;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.