Оцінка проектів методом перевірочного списку

Фактори Проекти
А Б В
Ступінь інновацій Добре середньо погано
Готовність до втілення середньо добре добре
Бар’єри для розвитку Добре погано погано
Забезпеченість матеріалами погано середньо добре
Забезпеченість кадрами добре погано погано

Зверніть увагу, що оцінки даються в якісному виді (обмірювані в порядковій шкалі). Будь-яка кількісна визначеність була б при подібних оцінках лише ілюзією.

Доцільно розділити фактори на “обов’язкові”, “необхідні” і “бажані”, тобто ввести ваги факторів, виражені в якісному виді. Правило ухвалення рішення може мати вигляд: “Форсуй планування тих стратегій, при яких всі обов’язкові фактори і щонайменше два необхідних відповідають оцінці “добре”.

При методі перевірочного списку, в якому як оцінки окремих факторів, так і вага факторів та способи прийняття рішень мають якісний характер, недоцільно вираховувати сумарну оцінку через середньоарифметичне.

Звичайно, з цифрами оперувати набагато легше, ніж з якісними оцінками. Недарма математики звичайно прагнуть перевести в цифри якісні фактори. Але при цьому, як ми знаємо з теорії вимірів, в остаточні висновки може бути внесений суб’єктивізм, пов’язаний з вибором способу переведення якісних оцінок у цифри.

Розглянемо умовний приклад по обчисленню і використанню єдиної сумарної оцінки. Нехай оцінки факторів 1 і 2 для проектів А і Б дані в табл. 3.2 (для простоти викладу ми опускаємо способи одержання чисельних значень і не розглядаємо погрішності цих значень).

Таблиця 3.2








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 584;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.