Сутність та основні складові стратегічного управління

Існує декілька поглядів на поняття стратегії. Типові визначення подано нижче.

Стратегія – це вміння керувати або планувати.

Стратегія – це першочерговий засіб досягнення основної мети. Розглядаючи стратегію в такому аспекті, її можна визначити як невід’ємну частину співвідношення “мета – засіб”.

Стратегія – це визначення напрямку та масштабів діяльності організації в довгостроковій перспективі. Вона ідеально визначає ресурси, які відповідають умовам середовища, що змінюється.

Стратегічне планування являє собою набір дій та рішень, які використовуються керівництвом і сприяють розробці специфічних стратегій для досягнення цілей організації.

Пітер Лоранж визначає процес стратегічного планування як “такий, що забезпечує нововведення та зміни в організації в достатній мірі” [4, с.158]. Він класифікував чотири основних види управлінської діяльності в межах функції планування:

1) розподіл ресурсів;

2) адаптація до зовнішнього середовища;

3) внутрішня координація;

4) організаційно-стратегічне передбачення.

Розподіл організаційних ресурсів проводиться в таких галузях, як фонди, кадри, фізичні матеріали, інформація та ін.

Адаптація до зовнішнього середовища поєднує всі дії стратегічного характеру, які поліпшують відносини організації з її зовнішнім середовищем. Організації необхідно адаптуватися як до зовнішніх сприятливих можливостей, так і до небезпек, різного роду пасток.

Загальна мета внутрішньої координації діяльності організації – скласти уявлення про дійсний стан справ, визначити власні сильні та слабкі сторони і досягти ефективної інтеграції господарських операцій.

Передбачення організаційних стратегічних змін – це вміння, враховуючи власний накопичений досвід та минулі помилки, навчатись на цьому досвіді і досягати професіоналізму в оцінці умов господарювання, аналізі їх динаміки та тенденцій.

Стратегія являє собою детальний всеохоплюючий комплексний план, що розробляється на перспективу і повинен сприяти досягненню місії організації та цілей, що її конкретизують. Стратегія розробляється та формулюється вищим керівництвом, але її реалізація передбачає участь усіх рівнів управління, а інформаційне забезпечення для затвердження стратегії створюють виробники продукції або працівники, що виконують роботи чи надають послуги.

Піраміда планування стратегії: місія, стратегічні цілі, задачі і завдання

Першою і головною з основних функцій менеджменту є функція прогнозування й планування. Розглянемо її складові.








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 799;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.