Форми управлінських рішень

Для успішного менеджменту важливо також і те, в якій формі приймаються управлінські рішення. Існують наступні форми управлінських рішень:

Авт1 – тверда авторитарна форма. При цьому керівник ставить мету перед підлеглими, ідеї працівника керівника не цікавлять, для чого необхідне досягнення мети – працівник не знає, всю відповідальність і ризик за доцільність результатів несе тільки керівник.

Авт2 – пом’якшена авторитарна форма. При цьому керівник пояснює працівнику доцільність досягнення результатів, що поліпшує якість виконання роботи.

Авторитарні форми патріархального стилю керівництва донедавна були єдиними в нашій країні. Працівник при цьому є тільки виконавцем, а інформація знизу до керівника не надходить.

ДО1 – перша консультативна форма. На індивідуальному рівні керівник запрошує підлеглого, обговорює з ним проблему, з’ясовує його думку, але рішення приймає самостійно, про що працівник може і не знати. Ця форма відповідає крилатій фразі: “Ми порадилися, і я вирішив”.

ДО2 – друга консультативна форма. При цьому керівник доручає групі підготувати погоджений варіант рішення проблеми, знайомиться з думкою групи фахівців, але залишає за собою право ухвалення остаточного рішення.

Останнім часом використовуються такі форми ухвалення рішення, як:

Д – повне делегування повноважень. При цьому керівник передає цілком права й відповідальність за прийняття рішень у конкретному напрямку одному з працівників організації. Найбільш точно визначив концепцію делегування каліфорнійський професор Джек Стокман (табл. 2.2).

Таблиця 2.2








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 622;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.