Особливості відновлення кранів та клапанів систем літальних апаратів та авіаційних двигунів

В системі ЛА та АД крани мають призначення закривати, або відкривати трубопроводи систем з метою подання потоків рідини, або газу в систему, чи припинення подачі їх, включаючи крани дистанційно чи безпосередньо вручну.

У залежності від призначення та конструктивного виконання крани поділяють на механічні та електромеханічні. Включення чи виключення кранів механічного типу приводиться безпосередньо чи дистанційно через систему ричагів.

Електромеханічні крани включаються дистанційно з використанням електрокомутаційної апаратури.

У конструкціях сучасних літаків та авіаційних двигунів найбільше застосування отримали крани золотникового типу, робочі елементи яких виконують обертальний чи прямолінійний рух.

Крани золотникового типу в процесі експлуатації мають дефекти на деталях, причиною яких є зношування робочих поверхонь золотника та гільзи, корозійне пошкодження деталей, негерметичність роз’ємів крана, старіння манжет та прокладок, механічне пошкодження різі штуцерів, несправності в електричній та в ричажно-механічній системі управління краном.

Незначні дефекти у вигляді рисок, подряпин, нерівномірності зносу на робочих поверхнях золотників та гільз усуваються притиранням робочих поверхонь з використанням чугунних притирів. При цьому, притирання деталей проводять індивідуально під певний ремонтний розмір пари тертя (золотник + гільза). В якості матеріалу для притирання поверхонь використовують матеріали, які по міцності м’якіші від метала відновлювальної деталі, наприклад: карбід бора, карбокоруду, окис хрому або міді та інші, змішані з різними рідинами для отримання пастоподібного матеріалу. В якості таких рідин використовують: стеарин, олеїнову кислоту, скипидар, керосин та інші.

В окремих випадках зношені поверхні золотників та гільз відновлюють нанесенням хромових покрить з послідуючою механічною обробкою притиранням деталей для забезпечення відповідної чистоти поверхні та герметичності пар тертя.

Негерметичність кранів відновлюється 100% заміною прокладок, манжет новими. Пошкодження різі штуцерів, несправність деталей ричажно-механічної системи управління краном та агрегатів електро-комутаційної системи управління відновлюється у відповідності до вимог технології відновлення конкретних деталей.

Відновлені деталі кранів комплектуються до збирання та проводиться збирання агрегатів, суворо дотримуючись порядку та вимог поопераційної технології.

У системах сучасних літальних апаратів використовують велику кількість клапанів, різних за призначенням та відповідною конструкцією. За призначенням клапани поділяються на: розгрузочні, попереджувальні, зворотні, аварійні, редукційні та інші.

За принципом роботи клапани поділяються на: ричажні, пружинні, мембранні, анероїдні. Характерними дефектами газових та рідинних клапанів є: порушення її герметичності, випрацювання робочих поверхонь ущільнення з кульковими або конусними деталями клапанів, старіння ущільнювальних манжет та прокладок, зміна зусилля редукційних пружин, корозія деталей ущільнювальних поверхонь кульок або конусів.

Випрацювання робочих поверхонь у місцях ущільнення з кульками, або конусами усувається зенкуванням місця (сідла) ущільнення з послідуючим притиранням пастою ГОІ поверхні до кульки, або конуса.

Зміну зусилля редукційних пружин усувається за допомогою спеціального регулювального гвинта. При необхідності виготовляють нові пружини із сталі 50ХФА з її послідуючою термічною обробкою та покриттям її поверхні цинком, або кадмієм з метою захисту металу від корозії.

Кульки та конуси пошкоджені корозією заміняються новими. В цьому випадку сідла встановлення кульок та конусів притирають до замінених деталей.

Негерметичність клапанів (рідинна чи газова) усувається заміною ущільнювальних манжет та прокладок.

Порушення робочих параметрів мембранних та анероїдних елементів клапанів усувається (якщо можливо) додатковим регулюванням їх під час дефектації на спеціальних стендах. Елементи, які не регулюються з тих чи інших причин, підлягають заміні.

Деталі ричажних клапанів відновлюються механічними методами обробки металів у випадку порушення їх геометричної форми, зміни зазорів та люфтів у вузлах з’єднання деталей клапана.

Відновлені деталі клапанів поступають на комплектування та послідуюче збирання. Зібрані клапани підлягають випробуванню у відповідності до діючих технологій.








Дата добавления: 2015-06-10; просмотров: 575;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.