у системах ЛА та АД

Трубопроводи в системах ЛА та АД являються тими агрегатами, які з’єднують агрегати всіх систем. Та забезпечують працездатність їх за призначенням.

У процесі експлуатації на проводах виникають дефекти експлуатаційного походження, пов’язані з факторами довготривалим їх використанням механічними факторами виливом агресивного середовища.

У результаті дії цих факторів виникають дефекти: руйнування трубопроводів в результаті виникнення тріщин корозії, механічного походження, деформації потертості руйнування лакофарбового та інших антикорозійних та декоративних покрить (рис. 7.5).

 
 

У системах ЛА та АД, які з’єднують агрегати, з різних причин виникають дефекти: негерметичність системи, з причин недостатнього зусилля закручування гайок на штуцерах агрегатів, порушення жорсткості кріплення трубопроводів в системах, зміна напряму прокладення трубопроводу та інше.

У процесі ремонту трубопровід та їх системи, відповідно до загальної схеми технологічного процесу ремонту, всі трубопроводи демонтуються, звільняться від залишків рідин, або газів, ретельно очищаються від зовнішніх забруднень, а також окремо очищаються внутрішні порожнини трубопроводів, продуваються стисненим повітрям та просушуються.

Дефекація трубопроводів при ремонті проводиться в основному візуальним способом, коли виявляються явно виражені дефекти.

У випадку негерметичності систем, перевіряється якість різьбового з’єднання накидних гайок зі штуцерами. При необхідності негерметичність усувають перебиранням з’єднання заміною дефектних деталей.

Овальність та вм’ятини трубопроводів усувають механічним способом за допомогою внутрішніх оправок ручним протягуванням через трубопровід стальних кульок різних діаметрів або спеціальних калібрів, збільшуючи їх діаметр в процесі протягування.

Трубопроводи, які мають дефекти відновлюються за єдиною схемою типових процесів з використанням правки, зварювання, паяння, заміни окремих участків з дефектом, видалення старих та нанесення нових ЛФП.

Послідовність операцій при ремонті трубопроводів слідуюча:

- правка вм’ятин овальності;

- захищення забоїв, рисок, царапин, корозій та інше;

- зварювання частин трубок при заміні;

- відновлення ЛФП;

- контроль герметичності в з’єднаннях.

Трубопроводи з тріщинами, які замінити немає можливості з різних причин (наприклад, великої довжини, або відсутності відповідного діаметру) відновлюють встановленням зовнішніх бужів (рис. 7.6) з використанням зварювання, або паяння.

Відновлені таким чином трубопроводи підлягають перевірці на міцність та герметичність робочим тиском відповідної рідини, або газу.

При наявності потертостей трубопроводів, в першу чергу виявляють причину цього дефекту та приймають міри, які запобігають цьому. Потім визначають розміри потертості за площею та глибиною пошкодження металу. У випадку допустимих розмірів таких дефектів, приймають заходи їх не повторення, зачищають потерті місця до плавного переходу з основною поверхнею трубопроводу та наносять лакофарбове покриття.

 
 

Корозія на трубопроводах, якщо вона допустима, видаляється зачищенням до повного її видалення та з послідуючим нанесенням лакофарбових покрить. При наявності недопустимого пошкодження трубопроводів корозією, з урахуванням розмірів корозійного пошкодження, трубопроводи заміняють новими. В крайньому випадку, пошкоджену частину трубопроводу видаляють. На залишену частину трубопроводу встановлюють зовнішні бужі з використанням зварювання, або паяння з послідуючим контролем міцності та герметичності звареного, або паяного з’єднання.

Всі агрегати, які пройшли ремонт, проходять три етапи випробувань: обкатка, контрольне перебирання, контрольно-здавальних випробувань. Для цього використовують спеціальні стенди (установки).

 

Запитання і завдання для самоконтролю

1. Поясніть особливості ремонту агрегатів систем ЛА та АД.

2.

3.

 


Додаток 7.1

Літак Ан-24 Комплект ___________ Завод № ________
Розпізнавальний знак №_____________________ Заказ № ________
Заводський № ____ Маршрут________ Аркушів ______ Аркуш № ______
КАРТА ДЕФЕКТАЦІЇ ТА РЕМОНТ КОМПЛЕКТА
Групи ТРС – Ан-24  
Штамп ВТК № н/п Перелік деталей, не підлягає ремонту Шифр, № креслення Роботи, які належать до виконання по результату дефектації Роботи виконані згідно технології та креслення
П І Б виконавця Підпис
             
                       

Магнітний і люмінесцентний контроль виконав ___________________________________________________

Дефектація і ремонт перечисленних у карті вузлів виконані згідно з технології та креслення.

Комплект придатний до установки на літак.

___________________________________________________________________________________________

Дефекація провів «_______» ______20____ роботи по ремонту провів і прийняв «_______» ______20___

Дефектовщик: Мастер: Мастер ОТК:

___________________________________________________________________________________________

Дефекацію затверджую: деталі скомплектовані і видані на літак:

комплектовщик:

майстер комплектовки:

майстер ВТК комплектовки:

 

 

Додаток 7.2

ПОРІВНЯННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МЕТОДІВ НК

    Метод контролю Виявлені дефекти Доступність при контролі Матеріал деталі Мішающий фактор
тріщини Раковини, пори розібрані не розібрані феромагнітний не феромагнітний край деталі структура матеріала Нанесені ЛФП
Магнітний + - + - + - + + -
Вихроструменеве + + + - + + - - +
Оптичний + - + - + + + + -
Проникаючими рідинами та газом + + + - + + + + +
Акустичний + + + + + + - - -
Радіаційний + + + - + + + + -

 








Дата добавления: 2015-06-10; просмотров: 582;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.