Особливості відновлення гідравлічних циліндрів

Гідравлічна система сучасних літальних апаратів має агрегати з призначенням перетворення енергії стисненої рідини в циліндрі, в механічне переміщення поршня, який знаходиться в ньому. В цілому ці агрегати об’єднують групу силових гідравлічних циліндрів. Основними конструктивними деталями цих агрегатів є: особисто циліндр, поршень та шток.

У системі управління сучасним літальним апаратом силові гідравлічні циліндри мають призначення: випуск та убирання шасі, управління передньою стійкою шасі літака під час переміщення на землі, в системі управління механізацією крила, хвостового оперіння літака та інше.

Характерними дефектами елементів силових циліндрів є зміна внутрішнього розміру діаметру циліндра та зовнішнього діаметра поршня і штока в результаті зношування їх робочих поверхонь. Як правило, зміна розмірів цих діаметрів є закономірним явищем в процесі тертя і руйнування поверхні в цьому випадку відноситься до окислювального зношування деталей в процесі взаємного переміщення. Зношені поверхні при цьому не мають дефектів з явно вираженим руйнуванням поверхні у вигляді тріщин, подряпин, раковин, корозії і т.п.

Під час дефектації, з. використанням технічних засобів вимірювання, виявляють величину зносу робочих поверхонь в перерізах та по всій довжині деталей. Як правило, величина зносу на деталях нерівномірна, тому визначають також овал в перерізах та конусність по довжині деталі. За результатами цих вимірювань визначають можливість подальшої їх експлуатації без відновлення, або з відновленням.

У випадку, коли виникає необхідність відновлення деталей, це проводиться двома методами: перший – надання деталям ремонтних розмірів, другий – надання деталям номінальних розмірів.

Надання деталям ремонтного розміру виконується механічними методами обробки металів. В даному випадку робочі поверхні циліндрів поршнів і штоків хонінгують до десятого класу чистоти поверхні. Якщо на робочих поверхнях виявлені окремі риски, або забоїни, які не усуваються в процесі загального хонінгування, допускається їх запаювання припоєм ГІОС-40 з послідуючим зняттям напливів припою, зачищенням та поліруванням.

Відновлені таким чином деталі (циліндр збільшується в діаметрі, шток та поршень зменшується в діаметрі) отримують ремонтні розміри, які за величиною регламентовані відповідними технологіями.

Надання деталям номінальних розмірів проводиться в процесі нанесення металевих покрить на зношені поверхні електролітичним методом. Як правило, в якості металевого покриття, для цілей в теперішній час наносять хром, який за своїми властивостями найкраще задовольняє вимоги до процесів тертя та зношування.

Перед хромуванням деталей, проводять механічну обробку їх поверхні з метою надання їм правильної геометричної форми. Товщина електролітичного хрому наноситься не більше 0,2+0,3 мм на діаметр. Збільшення товщини хрому на зношені поверхні зменшує його міцність зчеплення з поверхнею. Оскільки під час хромування його товщина на поверхні відновлюється нерівномірно, то наносять хром з припуском на механічну обробку величиною 0,1+0,15 мм.

Механічна обробка поверхні проводиться шліфуванням, а якщо необхідно проводять також хонінгування, або притирання відновленої поверхні з метою досягнення необхідного розміру та чистоти поверхні. ‘

З метою контролю товщини відновлення хрому в процесі електролізу проводять розрахунок:

;

де δ – товщина виділення хрому на катоді (деталі); Дк – катодна щільність електричного струму на катоді; С – електрохімічний еквівалент хрому; p – щільність виділеного хрому; t – час електролізу.

Якщо нам відома необхідна товщина відновленого хрому, то за цією формулою можемо визначити час, протягом якого на поверхні деталі він осідає:

;

Особливістю відновлення деталей хромом є те, що під час електролізу на поверхні зношеної деталі, одночасно з хромом на катоді (деталі) відновлюється водень, як позитивний іон, що знаходиться в електроліті. Наявність водню у відновленому хромі дестабілізує його структуру, збільшує внутрішні напруження металу деталі, на якій відновлюється. Для усунення цього явища, відновлені деталі хромом піддають термічній обробці при температурі 200+250 °С.

Збирання агрегатів, які мають відновлені деталі із зміненими номінальними розмірами, потребує нестандартних технологій ј повинна проводитись індивідуально. При цьому необхідно визначити фактичні розміри деталей, які тони отримали після відновлення та за цими розмірами підбирати пари тертя з метою забезпечення необхідних зазорів та герметичності у вузлах агрегатів. Забезпечення герметичності та можливості взаємного переміщення деталей зібраного агрегату, наприклад, типу поршень — циліндр, досягається також встановленням на цих деталях ущільнювальних манжет, яких встановлюється по декілька штук в залежності від призначення та конструктивного виконання агрегату.

У гідравлічних силових циліндрах контролюють та відновлюють вузли їх кріплення, різьбові та болтові з’єднання, штуцери підводу та відводу гідравлічної рідини, сферичні вкладиші на штоках. Для забезпечення герметичності, зношені манжети заміняють новими.








Дата добавления: 2015-06-10; просмотров: 768;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.