Біологічні особливості с/г культур.

1. Потреба рослин в елементах живлення протягом періоду вегетації (див. баланс ЕЖ).

2. Відношення рослин до концентрації ґрунтового розчину.

З польових культур малочутливі до неї жито, пшениця, овес та ячмінь порівняно з горохом і льоном. Дуже чутливі до підвищення концентрації ґрунтового розчину в перший період вегетації кукурудза, а також огірки та морква.

3. Поглинальна здатність кореневої системи (враховують для того, щоб підбором відповідних видів і форм мінеральних добрив створити найсприятливіші умови для формування високого врожаю).

4. Характер розвитку кореневої системи рослин (тип кореневої системи, площа взаємодії з грунтом, глибина проникнення).

5. Відношення рослин до реакції ґрунтового середовища (табл.14.33).

Оптимальне значення рН для більшості культур становить 6,5 (табл. 14. 34.). Найчутливіші до реакції середовища ґрунту, особливо лужного, рослини у перші фази росту і розвитку. Тому набір культур у сівозміні роблять з урахуванням чутливості рослин до реакції ґрунтового середовища.

Коренева система рослин підкислює реакцію ґрунтового середовища, особливо у ризосфері. В ризосфері ґрунту найінтенсивніше відбуваються обмінні реакції, які зумовлюють більшу рухомість поживних речовин. Однак вплив кореневої системи на реакцію ґрунтового середовища не настільки сильний, щоб у ґрунті створилось оптимальне значення рН, яке забезпечить високу продуктивність рослини. Підкислення середовища ґрунту збільшує засвоєння рослинами аніонів, а підлуговування -стимулює поглинання катіонів.

Таблиця 14.33.








Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 1112;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.