Ключові поняття в музеєзнавстві

До ключових понять в музеєзнавстві традиційно відносять «музей», «музейний предмет», «музейні фонди». Розуміння суті і значення цих термінів є основоположним для опанування курсу музеєзнавства.

 

Музеями називають науково-дослідні, культурно-освітні заклади, які збирають, комплектують, вивчають і зберігають пам’ятки історії матеріальної і духовної культури людства, природничо-етнографічні, меморіальні та інші колекції, за допомогою яких через свої експозиції, виставки, екскурсії, лекції та інші види наукової та освітньо-виховної роботи поширюють природничонаукові та суспільні знання.

Музей ― це установа, яка відповідно до своїх соціальних функцій здійснює комплектування, облік, збереження, вивчення та популяризацію пам’яток історії та культури, об’єктів природи тощо.

 

Сучасний термін «музей» запозичено із грецької мови і походить від слова «мусейон». В Давній Греції мусейонами називалися місця, присвячені музам, а саме святилища муз, храми муз. Музами в давньогрецькій міфології називали дочок богині пам’яті Мнемосіни, які були покровительками поезії, мистецтва, науки тощо. Давньогрецька міфологія знала 9 муз.

У сучасному розумінні слово музей почали вживати в епоху Відродження, коли музеями почали називати специфічні заклади, які зберігали цінні пам’ятки матеріальної та духовної спадщини людства.

 

Музейний предмет ― це реальний, оригінальний предмет, видобутий з реальної дійсності, включений у музейне зібрання, здатний довго зберігатися. Музейний предмет є носієм певної інформації (соціальної, природної, культурної), засобом комунікації, має культурно-історичну цінність та естетичне навантаження.

 

Фонди музею ― це сукупність усіх музейних предметів разом з науково-допоміжними матеріалами, які належать музею; це колекції, збірки музею, розташовані у сховищах, презентовані на експозиціях та виставках музею. Все зібрання музею можна умовно поділити на основний музейний фонд, що складається з оригінальних, вартісних пам’яток, та фонд науково-допоміжних матеріалів.









Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 1201;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.