Музей та його функції

Музеями називають науково-дослідні, культурно-освітні заклади, які збирають, комплектують, вивчають і зберігають пам’ятки історії матеріальної і духовної культури людства, природничо-етнографічні, меморіальні та інші колекції, за допомогою яких через свої експозиції, виставки, екскурсії, лекції та інші види наукової та освітньо-виховної роботи поширюють природничонаукові та суспільні знання.

Музей ― це установа, яка відповідно до своїх соціальних функцій здійснює комплектування, облік, збереження, вивчення та популяризацію пам’яток історії та культури, об’єктів природи тощо.

 

Сучасний термін «музей» запозичено із грецької мови і походить від слова «мусейон». В Давній Греції мусейонами називалися місця, присвячені музам, а саме святилища муз, храми муз. Музами в давньогрецькій міфології називали дочок богині пам’яті Мнемосіни, які були покровительками поезії, мистецтва, науки тощо. Давньогрецька міфологія знала 9 муз.

Спочатку кількість муз була невизначена: вони вважалися покровительками пісень і танців. У пізніші часи муз стало дев’ять і кожній з них доручили певне мистецтво, яке вона повинна була особливо пильнувати. Щоб легше було розпізнати, якою галуззю мистецтва чи науки опікується муза, її зображували в скульптурах і на малюнках з постійними атрибутами. Музи мали свої храми, які називались мусейонами (від цього слова походить «музей»). У переносному значенні музи — натхнення, творчість.

У сучасному розумінні слово музей почали вживати в епоху Відродження, коли музеями почали називати специфічні заклади, які зберігали цінні пам’ятки матеріальної та духовної спадщини людства.

 

 

Ім’я Напрямок
№ п/п українське грецьке латинське
1. Калліопа Καλλιόπη Calliopēa епічна поезія
2. Евтерпа Εὐτέρπη Euterpē лірична поезія
3. Мельпомена Μελπομένη Melpomenē трагедія
4. Талія Θάλεια Thalīa комедія
5. Ерато Ἐρᾰτώ Eratō любовна поезія
6. Полігімнія Πολυύμνια Polyhymnia, пантоміма і гімни
7. Терпсіхора Τερψιχόρᾱ Terpsichorē танці
8. Кліо Κλειώ Clīō історія
9. Уранія Οὐρανία Ūrania астрономія

 








Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 2140;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.