Поняття про кінцевого, проміжного, додаткового і резервуарного господаря.

Число типів життєвих циклів збільшується, якщо врахувати, що в окремих випадках в одному з поколінь (звичайно безстатевому) може спостерігатися накопичення паразитів в господарі. У проміжному господарі може відбуватися дозрівання паразита або з одного яйця може утворюватися безліч зародків і т.д.

Ускладнення життєвих циклів шляхом зміни господарів збільшує шанси паразита в боротьбі за існування, доставляючи максимальні можливості для його розселення. Суть системи проміжних господарів полягає в тому, що зародок паразита, що покинув господаря, в якому він утворився, перш ніж потрапити в господаря, в якому він досягне статевої зрілості, повинен пасивно або активно потрапити в іншу тварину. У цій другій тварині зародок зазнає різні зміни іноді дуже складні, після чого він стає здатним до розвитку в своєму основному господарі. Догель таким чином охарактеризував типи господарів. Тварина, в якій паразит досягає статевої зрілості і розмножується статевим шляхом, називається (кінцевим, основним) господарем. Організм, в якому паразит живе в личинковому стані і іноді розмножується безстатевим шляхом називається проміжним господарем. Наприклад, для кишкових гельмінтів — ботриоцифалюса — проміжними господарями є веслоногі рачки або малощетинкові черв'яки (олігохети), а кінцевим господарем — риба.

Перші проміжні господарі представників іншого класу гельмінтів — трематод (диплостомума, сангвініколи) — молюски.

Нерідко паразит не обмежується одним проміжним господарем. Тоді другий проміжний господар стає додатковим, наприклад у триєнофоруса, дифіллоботріума і інших гельмінтів.

Звичайно в додатковому господарі личинки знаходяться в цистах (цисти триенофоруса в печінці окуня).

Існує ще одна категорія господарів. Тварини, які не о обов'язковими в життєвому циклі паразита,але накопичують в собі інвазійних личинок і сприяють передачі їх кінцевому господарю, називаються резервуарними. Такі господарі зустрічаються у ряду нематод, цестод і трематод, паразитуючих у хижих тварин.

 

 








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 1051;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.