Поняття “Паразит

Між численними організмами живої природи існують різні категорії взаємостосунків. Одним з характерних і вельми поширених явищ є паразитизм . Це така форма симбіозу (симбіоз —від грец. «сім» — разом, «біос» — життя). співжиття організмів двох різних видів, при якій один (паразит) використовує іншого (господаря), як середовище життя і джерела живлення. При цьому і паразит і господар негативно впливають один на одного.

Павловський, який детально розглянув різні сторони явища паразитизму, відзначав, що паразити не тільки живуть за рахунок особин іншого вигляду, але і біологічно і екологічно тісно пов'язані з ними в своєму життєвому циклі на більшому або меншому його протязі. Паразити у протилежність хижакам багато разів використовують інших тварин, харчуючись соками тіла, тканинами або перетравленою їжею своїх господарів. Паразитичний спосіб життя є специфічною видовою ознакою даного паразита. При цьому паразити постійно або тимчасово використовують організм господаря для свого перебування. До теперішнього часу немає загальноприйнятого визначення паразита.

Найбільш відомим є визначення, дане. Догелем; «Паразити — це такі організми, які використовують як інші живі організми в якості середовища життя і джерела їжі, покладаючи при цьому (частково або повністю) на своїх господарів завдання регуляції своїх взаємостосунків з навколишнім середовищем».

Середовищем існування паразитів є не тільки сам господар, але і зовнішнє середовище що оточує цього господаря. Тому, кажучи про паразитів, Павловський по відношенню до ним розрізняв двояке середовище існування.

Середовищем першого порядку є безпосереднє місце проживання паразитів, тобто його господар.

Середовищем другого порядку є зовнішнє середовище (вода), що оточує господаря — рибу.








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 687;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.