Цикли розвитку паразитів.

У зв'язку з тим, що паразитичні організми мешкають на інших тваринах-господарях, у них завжди в достатній кількості є поживні речовини. Проте такі особливості існування утрудняють розселення паразитів, необхідне для збереження виду. У зв'язку з цим у паразитів виробилося дуже велике число складних пристосувань, що забезпечують їм можливість розселення через зовнішнє середовище.

У житті паразита розрізняють декілька різних періодів. У ньому чергуються вільна і паразитична, личинкова і доросла, активна і пасивна стадії, тривалість яких різна і залежить від властивостей самих паразитів, тривалості життя господаря, а також умов зовнішнього середовища.

Стадія яйця (у багатоклітинних) або цисти (у найпростіших) є пасивним станом паразита, протягом якого він знаходиться звичайно в зовнішньому середовищі і не потребує живлення.

Личинкова стадія (властива лише багатоклітинним) відрізняється великою різноманітністю. У одних паразитів личинки — вільноживучі, живуть від декількох годин до декількох днів, ) інших — в розвитку спостерігається ряд послідовно змінюючих один одного личинкових стадій. При цьому на певних етапах може відбуватися зміна господаря. поява додаткового господаря.

Статевозріла стадія формується в рибі або інших тваринах, які служать кінцевим господарем паразита. Тривалість цієї стадії різна — від декількох днів до декількох років.

Складності, які завдаються паразитами при переході від одного господаря до іншого, долаються шляхом посилення функції розмноження. Великий відсоток загибелі яєць і личинок паразита під час розповсюдення в зовнішньому середовищі компенсується збільшенням числа яєць. Крім того, у багатьох паразитів зустрічається особлива фаза розвитку — партеногенетичне (безстатеве) розмноження. В результаті протягом життя у паразита відбувається чергування поколінь. У багатьох паразитів чергування поколінь комбінується із зміною двох або більш господарів, причому життєвий цикл партеногенетичного покоління протікає в одному господарі, а статевого — в другом.

Головні типи життєвих циклів паразитів можна представити у вигляді наступної вельми спрощеної схеми:

А. Розвиток без чергування поколінь

І.Без зміни господарів

2. Із зміною одного

або двох господарів

Б. Розвиток з чергуванням поколінь

3. Без зміни господарів

4. Із зміною господарів








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 2654;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.