Млинівський державний технолого-економічний коледж. Дисципліна: ІХТІОПАТОЛОГІЯ Самостійне вивчення Частина 1: Загальна іхтіопатологія Розділ 1.3.: Основи загальної епізоотології Тема: Епізоотологія.

Дисципліна: ІХТІОПАТОЛОГІЯ
Самостійне вивчення
Частина 1: Загальна іхтіопатологія
Розділ 1.3.: Основи загальної епізоотології
Тема: Епізоотологія.

План
1. Форми прояву епізоотологічного процесу.
2. Динаміка епізоотій.
3. Фактори, що сприяють проявленню хвороб риб.

1. Форми прояву епізоотологічного процесу.
Будь-яке заразне захворювання риб може існувати тільки за умови безперервної передачі збудника від хворих риб у зовнішнє середовище (воду), а з води – сприйнятливому організму (рибі). Цей послідовний ланцюг заражень, виникнення захворювань і вихід збудника у зовнішнє середовище називається епізоотичним процесом. Є кілька форм епізоотичного процесу в залежності від їх інтенсивності і широти розповсюдження: спорадичне захворювання, ензоотія, епізоотія і панзоотія.

При спорадичному захворюванні спостерігаються поодинокі або небагаточисельні випадки хвороб риб в стаді. Як правило, спорадичні хвороби не мають загального джерела збудника, тому проявляються ізольовано одне від одного.

Ензоотія – більш широке поширення хвороби ніж спорадичні захворювання. Для ензоотії характерне виникнення її в окремих водоймах, тобто обмеженість поширення; прояв у місцях, де є постійні джерела збудників і повторення її через певні проміжки часу.

Епізоотія – характеризується ще більш широким поширенням не лише серед риб неблагополучного водоймища, але і за його межами. Хвороба при цьому розвивається швидко, охоплює масову кількість риб у багатьох водоймах.

Панзоотія – це такий прояв хвороби, при якому риби уражаються у багатьох внутрішніх водоймах окремих країн або материків.
2. Динаміка епізоотій.

В розвитку епізоотій розрізняють окремі періоди, або стадії, які характеризуються конкретними ознаками і деякими особливостями.

Період між окремими епізоотіями називається міжепізоотичною стадією.

В процесі розвитку епізоотій розрізняють 4 стадії: передепізоотичну, стадію розвитку, максимального підйому, стадію затухання.

Передепізоотична стадія характеризується збільшенням числа захворівших риб, а в зв’язку з цим збільшенням чисельності збудника в порівнянні з міжепізоотичною стадією. Це може бути викликане послабленням набутого імунітету або різким погіршенням умов утримання риби.

Стадія розвитку характеризується різким ростом чисельності хворої риби.

Стадія максимального підйому виникає, якщо джерело захворювання зберігається і механізм передачі не порушений і при цьому кількість хворої риби збільшується. Для цієї стадії характерна найбільша кількість хворої риби з типовими клінічними ознаками.

До кінця цієї стадії збільшується кількість імунних риб і знижується інтенсивність епізоотичного процесу – настає стадія затухання (згасання). Для неї характерне зменшення числа хворої риби з типовими клінічними ознаками і збільшення числа риб з хронічним і атиповим (невластивим для певного захворювання) перебігом хвороби.
3. Фактори, що сприяють проявленню хвороб риб.
Виникненню хвороб сприяють різні фактори біотичної та абіотичної природи. До факторів належать: вид риби, її вік, годівля, умови розведення , гідрохімічний режим водоймищ, пора року, наявність проміжних господарів у водоймі, стан джерела водопостачання, цінність посадки, та ін.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ:

1.Що таке епізоотичне вогнище?

2.Що таке епізоотичний процес, які є форми цього процесу, від чого вони залежать ?

3.Що таке епізоотична стадія?

4.Які ви знаєте стадії розвитку епізоотії і чим вони характеризуються?

5.Які існують шляхи поширення хвороб

 








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 1074;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.