ІІ. ПРОТИПОЖЕЖНЕ ОБЛАДНАННЯ

Протипожежне обладнання (ППО) призначене для гасіння пожежі в машині. Воно складається з системи автоматичного гасіння пожежі і ручного вогнегасника.

Автоматична система ППО забезпечує гасіння пожежі у силовому відділенні.

Система ППО включає слідуючі вузли та деталі:

два балони з головками; трубопроводи;

штуцери; термодачики;

релейна коробка.

Балони ємністю по 2л вогнегасної суміші „Хладон ІІ4В2” кріпляться на кронштейни в носовій частині відділення управління на опорі для кріплення рульової колонки.

Головка балона складається:

корпус; мембрана;

поршень з пробійником;

пробка;

піропатрон;

гайка з електропроводом;

Трубопроводи представляють собою трубки, що проходять від балонів через перегородку силового відділення в зону розміщення двигуна.

 

Від трубопроводів за допомогою трійників відводяться трубки, на кінцях яких закріпленні штуцери (розпилювачі) – два під силовою установкою, один над коробкою передач і один – під повітроочисником. Термодатчики призначені для автоматичної подачі сигналу на релейну коробку КР-40-1С про виникнення пожежі. Вони розміщуються перед штуцерами.

Термодатчики представляють собою коробчатий корпус, в якому розміщена колодка з вмонтованими в неї термопарами. Основним елементом термодатчика являється п’ятнадцять термопар, виготовлених з хромелькополевої проволки, з’єднаної послідовно.

Термопара представляє собою проволочний елемент, який складається з двох слоїв холодного і гарячого сплаву. Властивостями такого елемента являється виникнення в ньому термоелектрорухомої сили при різкому зростанні температури.

Холодні зпаї знаходяться в середині термодатчика, а гарячі слої виходять назовні і при виникненні пожежі охоплюються полум’ям. В результаті цього між холодними і гарячими спаями виникає термоелектрорухома сила, яка при деякій рухомій величині визиває спрацювання поляризованого реле.

Два релеу релейній коробці КР-40-1С призначені для автоматичного включення ланцюга електрозапалів, піропатронів, балонів при отриманні сигнала від термодачика і одне реле забезпечує роботу ППО на напівавтоматичному режимі.

Конструкція системи ППО передбачає постійну готовність її до спрацювання. Для приведення системи ППО в дію вручну крім термодачиків служать кнопки 1Б та 2Б, розміщені на центральному щитку механіка- водія під опломбованими кришками.

Ручний вогнегасник ОУ-2 призначений для гасіння пожежі у відділенні управління та десантному відділенні. Він розміщується у десантному відділенні зліва від дверей десанту.

ОУ-2 являє собою стальний балон на два літри, в горловину якого ввернутий запобіжник, вентиль з сифонною трубкою. Вентиль має запобіжниковий устрій та складається з мембрани і корпуса запобіжника. Вентиль вихідною трубкою поворотного механізму з’єднаний з розтрубом. Найбільша відстань до пожежі при гасінні вогнегасником ОУ-2 – 1,5м.








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 877;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.