ПНЕВМООБЛАДНАННЯ

Система пневмообладнання призначеназабезпечити стисненим повітрям:

систему повітряного запуску двигуна;

систему повітряно-рідинної очистки приладів спостереження і прицілів;

приводи керування хвилевідбивним щитком, повітрозабірною трубою та клапаном відсосу пилу;

дублюючий пневмопривід зупиночних гальм;

дублюючий пневмопривід вимкнення головного фрикціону;

траляче обладнання.

 

Технічна характеристика пневмообладнання: тип – пневматичне, з механічними та електромеханічними приводами керування.

Загальна будова пневмообладнання:

джерела стисненого повітря (компресорна установка АК-150МКВ і балон зі стисненим повітрям 5л);

регулююча апаратура (автомат тиску АДУ-2С та повітряні редуктори);

повітряні трубопроводи і арматура;

повітряні фільтри;

контрольно-вимірювальна апаратура;

приводи керування.

 

2.1 Компресорна установка АК-150МКВ призначена для подачі стисненого повітря у пневмосистему БМП.

ТХ:тип-автономна компресорна, високого тиску, 2-циліндрова, 3-ступенева, з механічним приводом від двигуна машини, повітряного охолодження. Максимальний тиск – 150+ 15 кгс/см 2. Продуктивність подачі стисненого повітря при обертах двигуна 2000-2500 об/хв. Q = 2,4 м3/год.

Будова компресорної установки:

ремінний привід; компресор АК-150МКВ;

редуктор приводу; привідний вентилятор.

Будова компресора:

картер; поршень І та ІІ ступені;

ексцентриковий вал; поршень ІІІ ступені;

шарикопідшипниковий вузол; впускні та нагнітаючі клапани;

головний та причіпний шатуни; штуцери та кріпильні деталі;

циліндр І та ІІ ступені; трубопроводи;

циліндр ІІІ ступені.

 

Робота компресора: При роботі двигуна обертання передається на ексцентриковий вал, який надає через шатуни зворотньо-поступальний рух поршням. Коли поршень І і ІІ ступені йде вниз, у порожнині “а” створюється розрідження, під дією якого відкривається впускний клапан і повітря з повітроочисника по трубопроводу надходить у циліндр. При русі поршня вверх повітря видавлюється у ІІ ступінь і впускний клапан закривається.

Коли тиск досягає межі, яка перевищує зусилля пружини нагнітаючого клапану, він відкривається і повітря по трубопроводу поступає крізь просвердлений отвір у порожнину над впускним клапаном. Під тиском повітря відкривається впускний клапан і повітря через вікна заповнює кільцеву порожнину, при підйомі поршня між гільзою циліндра та поршнем. Коли поршень іде вниз, об’єм кільцевої порожнини зменшується і тиск повітря збільшується (ІІ ступінь). Під дією високого тиску впускний клапан закривається. Коли тиск повітря досягає заданої величини, відкриваються нагнітаючій клапан і повітря по трубопроводу надходить у кільцеву порожнину циліндра ІІІ ступеня, відкриваючи впускний клапан. При русі поршня вверх повітря піддається подальшому стиску. При тиску 150 кгс/см2 повітря відкриває нагнітаючий клапан і подається у трубопровід, що йде до вологомасловідділювача і від нього через розподілювальну коробку у балон. Встановлений у силовому відділенні і кріпиться до редуктора приводу компресора, який у свою чергу прикріплений на дні машини на трьох опорах і має можливість переміщення для усунення перекосу ременів приводу.

Змащування компресора здійснюється за рахунок відбору масла із системи змащування двигуна через штуцер по трубопроводу. Відводиться масло із картера компресора в картер двигуна по пасів натяжного ролика та ременів, передаючих момент від валу. Один кінець валу відбору потужності з’єднаний шліцевою втулкою з колінчатим валом двигуна, а на другому кінці насаджений ведучий пас ремінної передачі, піджатий гайкою до розрізного кільця.

Від ведучого шківу двома ременями обертання передається на ведений шків. Натяг ременів здійснюється за допомогою проміжного шківа поворотом муфти.

Від веденого шківа обертання передається на ексцентриковий вал компресора, а через редуктор приводяться в дію водовідкачуючий насос і ротор вентилятора.

Редуктор приводу компресора кріпиться на дні машини на трьох опорах, які забезпечують можливість регулювання його положення, завдяки чому можна запобігати перекіс ременів приводу.

2.2. Балон стисненого повітря об’ємом 5 літрівслужить для забезпечення запасу стисненого повітря, необхідного для роботи пневмообладнання, а також для запуску двигуна. Розташований у відділенні управління біля лівого борту і кріпитися двома стрічками до дна машини. При роботі двигуна запірний кран балону відкривається, чим забезпечено підтримання балону у зарядженому стані.

Для підзарядки балону від зовнішнього джерела стисненого повітря є штуцер, встановлений на кінці трубопроводу і під’єднаний до перехідної коробки. Штуцер закритий пробкою. Для зарядки балону від зовнішнього джерела необхідно відкрити пробку і підключити до штуцера роздавальний шланг.

2.3 Автомат тиску АДУ-2С(відноситься до регулюючої апаратури) служить для автоматичного регулювання тиску в балоні із стисненим повітрям, що досягається включенням компресора на наповнення балону, або переводом його на режим холостого ходу.

Автомат тиску розташований у силовому відділенні на поличці ніші правого борту. Він включає в себе:

корпус; клапан холодного ходу;

клапан виключення; клапан включення;

мембрану; зворотний клапан.

При повністю зарядженому балоні компресор працює в режимі холостого ходу. В цьому випадку зворотний клапан і клапан включення закриті, мембрана вигнута вверх і утримує клапан у відкритому положенні. Зворотний клапан виключає витік повітря з балона. Повітря каналами через клапан холостого ходу по трубопроводу виходить у силове відділення.

При пониженні тиску повітря у балоні до 12.0-13.О МПа(122-132кгс/см2) мембрана під дією пружини вигинається, клапан закриває канал, стиснене повітря від компресора відкриває зворотний клапан і надходить у балон.

2.4 Повітряні редуктори ІЛ611-150-65К призначені для зниження тиску повітря, яке надходить від компресора чи балона до користувачів стисненого повітря, а саме:

до повітророзподілювача двигуна; до гідроциліндрів зупиночних гальм;

у системи повітро-рідинного очищення приладів спостереження;

до пневмоциліндрів водовідбивного щитка;

для пониження тиску повітря, яке надходить у редуктор тиску 669300м-14.

Редуктори 2 шт. розташовані на перегородці силового відділення.

Повітряний редуктор ІЛ611-150-65К включає :

корпус клапана; штовхач; поршень; корпус буфера; мембрана;

пружина; запобіжний клапан.

Повітря надходить у порожнину під клапаном і, пройшовши сопла та пази штовхача, тисне на мембрану. Мембрана під тиском повітря піднімається доверху, давить на поршень, який у свою чергу, пересуваючись, прижимає пружину. Клапан перемістить уверх штовхач і зменшить прохідний перетин сопла, при зменшенні тиску повітря мембрана вигинається у зворотній бік, штовхач і клапан переміститься вниз, збільшуючи прохідний розріз сопла, підтримуючи таким чином постійний тиск 5,7-5,8МПа (58-59/кгс/см2) повітря, яке виходить із редуктора.

Запобіжний клапан служить для випуску повітря при несправному редукторі ( для запобігання надмірного підвищення тиску).

 

2.5 Повітряний редуктор 669300м-14к служить для пониження тиску повітря до користувачів І.41-1,6 МПа (14-15кгс/см2) :

до пневмоціліндра підйому повітрозабірної труби;

до пневмоциліндра клапану відсосу пилу; бустеру головного фрикціону.

Редуктор розташований на лівому борті машини у відділенні керування. Принцип роботи і склад аналогічний редуктору ІЛ611-150-65К.

2.6 Повітряні фільтрисистеми пневмообладнання служать для очищення повітря від механічних домішок, вологи і мастила. Всього встановлено 3 повітряні фільтри, з яких один сітчатий з матерчатим чохлом, а два інші- войлочні. Сітчастий фільтр стоїть перед компресором і очищує поступаюче повітря. Він кріпиться на вугловій стійці перегородки силового відділення. Складається з корпусу, закруче-ного зі штуцером, фільтруючого елементу і перепускного клапану. Тарільчастий перепускний клапан призначений для запобігання припинення подачі повітря до компресора у випадку забруднення фільтруючого елементу.

Войлочні фільтри очищають повітря від механічних домішок, а також від мастила і вологи, не відділених у вологомасловідділювачі. Один фільтр встановлений перед автоматом тиску, другий – перед редукторами тиску. Вони одинакові за будовою і складаються з корпусу, кришки, фільтруючого елементу і штуцерів. Фільтруючий елемент являє собою пакет послідовно покладених металевих сіток і войлочних прокладок.

2.7 Відстійник призначений для запобігання попадання мастила у пневмосистему із повітророзподілювача двигуна. Він розташований у силовому відділенні, кріпиться до стійки перегородки силового відділення і включає корпус, два штуцери і пробку для зливу конденсату.

Зворотні клапани призначені для запобігання попадання масла відповідно у пневмосистему із повітророзподілювача двигуна.

2.8 Контрольно-вимірювальна апаратуравимірює тиск повітря манометром типу МТ60-УП, який кріпиться на кронштейні під центральним щитком.

2.9 Приводи управління системами призначені для піднімання та опускання водовідбивного щитка повітрозабірної труби, закривання та відкривання клапану відсосу пилу із повітроочисника, викиду кондесанту із вологомасловідділювача, пуску двигуна стисненим повітрям, повітряно-рідинного очищення приладів спостереження механіка-водія і десантників, а також управління зупиночними гальмами і виключення головного фрикціону при непрацюючому двигуні або при відсутності тиску масла у системі гідроуправління КП.

Блокований пневмопрривідслужить для керування водовідбивним щитом, повітрозабірною трубою і клапаном відсосу пилу з повітроочисника. Розташований у відділенні керування з клапаном ліворуч сидіння механіка -водія.

Блокований пневмопривід складається з двох кранів, з’єднаних між собою тягою, трубопроводів, двох пневмоциліндрів управління повітрозабірною трубою і пневмоциліндра управління клапаном відсосу пилу з повітроочисника.

Пневмоциліндри водовідбивного щитка розташовані в нішах носової частини і призначені для підйому і опускання водовідбивного щитка. Вони однакові за будовою і складаються з корпусу, поршня зі штоком, ущільнюючої обойми і 2-х гайок.

Пневмоциліндр повітрозабірної труби розташований всередині самої труби і служить для її підйому та опускання. Він складається з корпусу, циліндра, штока з поршнем, 2-х обойм та кришки.

Пневмоциліндр клапану відсосу пилу розташований на повітроочиснику і призначений для закриття клапану відсосу пилу з бункеру повітроочисника при подоланні водних перешкод і для його відкриття при русі машини на суші.

Для одночасного підняття водовідбивного щитка і повітрозаборної труби, а також закриття (відкриття) клапану відсосу пилу з повітроочисника служить нижній кран.

Верхній кран призначений для підйому чи опускання водовідбивного щита. Тяга, з’єднуюча верхній і нижній крани, має видовжений паз, дякуючи чому руко-ятку верхнього крану можна переводити у положення “ПІДН” або “ОПУЩ”, не ді-ючи при цьому на нижній кран. Для підняття водовідбивного щита, повітрозабір-ної труби і закриття клапану відсосу пилу з повітроочисника необхідно рукоятку нижнього крану з початкового положення ”СУША” спочатку перевести у положен-ня “ВИХІД З ВОДИ”, потім натиснути на рукоятку так, щоб її фіксатор вийшов у прорізь стопорної планки, після чого перевести її у положення ” ВХІД У ВОДУ”.

Рукоятка верхнього крану при цьому під дією пружини переміститься у

положення “ПІДН”.

Стиснене повітря по трубопроводах надходить у пневмоциліндри і підіймає повітрозабірну трубу. Шток пневмоциліндра клапана відсосу пилу зв’язаний з важелем клапану, рухаючись, закриває його, повертаючи одночасно важіль кінцевого вимикача, замикаючи ланцюг сигнального ліхтаря ”КЛАПАН ВІДСОСУ ПИЛУ” на центральному щитку. Штоки, пересуваючись через рейки важеля, піднімають водовідбивний щиток. При переводі рукоятки верхнього крану у положення “ОПУЩ.” і утримання її в цьому положенні за допомогою важелів опускається водовідбивний щиток.

Після відпускання рукоятки вона під дією пружини повертається у положення “ПІДН.”і водовідбивний щиток знову підіймається. Для опускання водовідбивного щитка, повітрозабірноі труби і відкриття клапану відсосу пилу необхідно натиснути на рукоятку нижнього крану і перевести її у положення “ВИХІД ІЗ ВОДИ” і після опускання водовідбивного щитка відпустити рукоятку до виходу її фіксатору з прорізу стопорної планки і перемістити у положення “СУША.”

Привід керування пневмовимкненням головного фрикціонувключає кран і трубопроводи. Кран розміщений ліворуч від сидіння механіка-водія на борту машини.

Для виключення головного фрикціону необхідно натиснути на педаль ГФ і потім рукоятку крану повернути проти ходу годинникової стрілки. При цьому стиснене повітря з балону через редуктори і зворотний клапан надходить у клапанну коробку і далі у бустер ГФ, внаслідок чого фрикціон вимикається.

Привід керування викидом конденсатуз вологомасловідділювача скла-дається з: крану; форсунки; трубопроводів.

Кран розташований праворуч від сидіння механіка-водія біля перегородки силового відділення, форсунка викиду конденсату - на правому борті корпусу машини. Викид конденсату проводиться при працюючому двигуні поворотом рукоятки крану. При цьому стиснене повітря, проходячи по трубопроводу, затягує з собою конденсат із вологомасловідділювача і викидає його назовні через форсунку.

Привід пневмоуправління зупиночними гальмами включає:

елекропневмоклапан; трубопроводи;

сигналізатор тиску; кінцевий вимикач.

При відсутності необхідного тиску у системі гідрокерування зупиночними гальмами сигналізатор тиску замикає один контакт кола електропневмоклапану і при натиснутій педалі зупиночних гальм важіль містка натискає на кінцевий вимикач і замикає другий контакт кола електроклапану, при цьому електромагніт електроклапану спрацьовує і стиснене повітря з балону надходить через редуктори у гідроциліндри зупиночних гальм, затягуючи стрічки зупинкових гальм.

Привід управління обладнанням для траління мін складається з крану управління і трубопроводів. Для з’єднання пневмосистеми тралового обладнання з пневмосистемою машини кран управління має два положення “РОБОТА” і ”ПІД’ЙОМ”, розташований зліва від сидіння механіка-водія.








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 2361;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.014 сек.