Вибір та перевірка високовольтного обладнання

 

Для вибору високовольтної апаратури в силовому колі електропостачання електродвигуна необхідно провести деякі розрахунки.

Принципова схема з'єднань одно трансформаторної підстанції з однією системою шин надана на рисунку 3.4.

Визначаємо розрахунковий номінальний струм електропостачання IH , А:

(1.49)


 

де РН – номінальна потужність головного електродвигуна, кВт;
UH – номінальна напруга двигуна, кВ;
cos φH – номінальний коефіцієнт потужності двигуна, о.е.;
  ηн – номінальне коефіцієнт корисної дії електродвигуна, в.о. Визначаємо фіктивний час дії струмів короткого замикання tф,с: (1.50)
де tфп – періодична складова часу короткого замикання (далі КЗ), підчас якого

встановлений струм КЗ виділить стільки ж тепла, скільки періодична складова струму КЗ за час t, с.

(1.51)

 

(1.52)

де t зах – час спрацьовування релейного захисту двигуна, с; приймаємо t защ. =

0,6с;

t в.в. – час власне виключення вимикача, с; tфа - аперіодична складова часу короткого замикання, підчас якого встановлений струм к.з. виділить стільки ж тепла, скільки аперіодична складова струму к.з. за час t,с.

(1.53)

де β" –припустимий відносний зміст аперіодичної складової струму в точці відключення.

тора ПЛ пристрою

Рисунок 1.4 - Принципова схема з'єднань одно трансформаторної підстанції з однією системою шин

 

Середнє значення загасання постійної затухання Та для систем з мережами напругою вище 1000 В може бути прийнято рівним 0,05с, оскільки β" = 1. Умови вибору та перевірки електрообладнання та провідників приведені у таблиці.

 

 

  2 Механічний розділ 2.1 Призначення, устрій, робота та технічна характеристика КТП Комплектна трансформаторна підстанція (КТП) - це електрична установка, призначена для прийому, перетворення і розподілу електроенергії трифазного струму. Вона складається з одного або двох трансформаторів, пристрою вищої напруги УВН) з комутаційною апаратурою, комплектного РУ з боку нижчої напруги (РУНН) і служить для розподілу енергії між окремими електроприймачами або групами електроприймачів в цеху. Умовне позначення комплектної трансформаторної підстанції КТП-Х/10//0,4-81-У1 розшифровується так: До - комплектна, Т - трансформаторна , П - підстанція, Х - потужність силового трансформатора(25, 40, 63, 100, 160), кВА, 10 - клас напруги в кВ, 0,4 - номінальна напруга на стороні НН, 81 - рік розробки, У1 - вид кліматичного виконання. Умови експлуатації комплектних трансформаторних підстанцій: 1. Висота установки трансформатора над рівнем моря не більше 1000 м; 2. Температура навколишнього повітря від -40 до +40 гр С; 3. Відсутність трясіння, вібрації, ударів; 4. Навколишнє середовище - невибухонебезпечна, хімічно неактивний; 5. Гарантійний термін - три роки з дня введення КТП в експлуатацію. Комплектна трансформаторна підстанція КТП-250-2500/10/0,4-У3 До складу комплектної трансформаторної КТП-250-2500/10/0,4-У3 підстанції входять: 1. Пристрій з боку вищої напруги (ПВН) - шафа глухого введення ВВ-1 або шафа ШВВ-2УЗ з вимикачем навантаження ВНП. 2. Силові трансформатори (один - для КТП, два - для 2КТП): - масляні ТМФ-250, ТМФ-400-для КТП-250-400; - масляні ТМЗ і сухі ТСЗГЛ - для КТП-630, -1000, -1600, -2500.    
          ЗГЕК.05050203.116КППЗ
         
Зм Арк № докум Підп Дата
Розроб Москалець     Механічний розділ Літ Арк Аркушів
Перев Бабченко       н  
Консульт       4 ОЗГ-11
       
Н.контр Бабченко    
                     

3. Розподільний пристрій нижчої напруги РУНН 0,4 кВ, що складається з шаф введення нижчої напруги, секційного шафи для двохтрансформаторної підстанції і шаф відхідних ліній.

Захист КТП від багатофазних коротких замикань відхідних ліній здійснюється вимикачами з вбудованими електромагнітними і тепловими розчіплювачами.

Підключення комплектної трансформаторної підстанції при радіальній схемі живлення

При радіальному харчуванні КТП кабельними лініями від розподільчого пункту 6 - 10 кВ за схемою блок лінія - трансформатор допускається глухе приєднання до трансформатора.

Підключення комплектної трансформаторної підстанції при магістральній схемі живлення

Установка шафи УВН з відключаючої і заземлюючої апаратурою перед трансформатором КТП при магістральній схемі живлення обов'язкове.

При потужності трансформаторів 1000 - 1600 кВА до однієї магістралі слід приєднувати дві-три КТП, при меншій потужності - три-чотири.

Підключення комплектних трансформаторних підстанцій потужністю 2500 кВА

КТП з трансформаторами потужністю 2500 кВА необхідно живити по радіальній схемі так як при магістральній схемі з двома трансформаторами важко виконати селективну захист на живильної лінії.

Розміщення внутрішньоцехових КТП

Внутрішньоцехові комплектні трансформаторні підстанції, як правило, розміщують на першому поверсі в основних і допоміжних приміщеннях виробництв.

Технічне обслуговування комплектних трансформаторних підстанцій

При технічному обслуговуванні комплектних трансформаторних підстанцій (КТП) основним обладнанням, за яким потрібно вести регулярне спостереження і догляд, є силові трансформатори, комутаційна апаратура розподільних щитів.

Завод виробник несе відповідальність за роботу КТП протягом 12 місяців з дня введення їх в експлуатацію, але не більше 24 місяців з дня відвантаження за умови дотримання правил зберігання, транспортування та обслуговування.

Струми навантажень при нормальній експлуатації не повинні перевищувати значень, зазначених у заводських інструкціях. На підстанціях з двома резервують один одного трансформаторами, експлуатаційна навантаження не повинна перевищувати 80% номінальної. При аварійному режимі допускається перевантаження ліній, що відходять від розподільних щитів, КТП, при захисті їх автоматами з комбінованими розчеплювачами.

Крім показань приладів, про навантаження герметизованих трансформаторів типів ТНЗ і ТМЗ судять по тиску всередині бака, що при нормальному навантаженні не повинно перевищувати 50 кПа по показанню мановакумметра. При тиску 60 кПа спрацьовує реле тиску, видавлюючи скляну діафрагму, тиск при цьому знижується до нуля. Різке зниження внутрішнього тиску відбувається і при втраті герметичності трансформатора.

Якщо тиск впав до нуля, перевіряють цілісність діафрагми. Якщо вона розбита, трансформатор відключають, і з'ясовують причину, що призвела до спрацьовування реле тиску, і при відсутності пошкодження (тобто реле спрацювало від перевантаження) встановлюють нову діафрагму і включають трансформатор під знижену навантаження. На герметизованих трансформаторах для контролю температури у верхніх шарах масла встановлені термометричні сигналізатори з дією на світловий або звуковий сигнал при перегріві.

Принципова схема комплектної трансформаторної підстанції (КТП)

Принципова схема комплектної трансформаторної підстанції (КТП)

BW - Лічильник, FV1 - FV6 розрядники, Т - силовий трансформатор, S - рубильник, F1 - F3 запобіжники, ТА1 - ТА3 - трансформатори струму, SF1 - SF3 - автоматичні вимикачі.

У трансформаторів, забезпечених термосифонными фільтрами, під час експлуатації контролюють нормальну циркуляцію масла через фільтр по нагріванню верхній частині кожуха. Якщо в пробі масла виявляють забрудненість, фільтр перезаряджають. Для цього фільтр розбирають, очищають внутрішню поверхню від бруду, шламу і промивають чистим сухим маслом. При необхідності замінюють сорбент. Сорбент, отриманий в герметичній тарі, можна застосовувати без сушіння.

Контроль за осушувачем зводиться до спостереження за кольором індикаторного силікагелю. Якщо більша частина його забарвлюється в рожевий колір, весь силікагель осушувача замінюють або відновлюють нагріванням його при 450 - 500 гр С протягом 2 год, а індикаторний силікагель - нагріванням при 120 гр С до тих пір, поки вся маса не забарвиться в синій колір (приблизно через 15 год).

Видалення шламу і оксидної плівки з контактної системи перемикача ступенів, рекомендується проводити не рідше 1 рази в рік прокручуванням перемикача до 15 - 20 разів за годинниковою і проти годинникової стрілки.

Періодичність оглядів КТП встановлюється службою головного енергетика. Огляд КТП здійснюється при повному знятті напруги на вводі і відхідних лініях.

 








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 2069;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.013 сек.