Вибір будівельних машин, механізмів і технологічного транспорту для комплексної механізації монтажних робіт

Для зведення (монтажу) надземної частини одноповерхових будівель застосовують, як правило, мобільні монтажні крани (автокрани, стрілові крани на гусеничному і пневмоколісному ходу), а для багатоповерхових - як правило, баштові або баштово-стрілові крани.

Підбір кранів для монтажних робіт здійснюється в два етапи: на підставі фізичних і геометричних параметрів конструкцій і будівлі, а потім - на базі економічних показників.

На першому етапі вибирають вантажовисотні характеристики кранів:

Q - вантажопідйомність, т;

Нпг - висота піднімання вантажного гаку, м;

Lг - виліт вантажного гаку, м.

Вантажовисотні характеристики визначаються за формулою:

Q=K1Qм+K2Qт, т (4.1)

де K1 і K2 – коефіцієнти перевантаження відповідно для конструкцій, що монтуються і такелажного оснащення;

Hk=h+c+h1+h2, м (4.2)

Lk=R+a+l1+2l2+B, м (4.3)

Позначення наведено в підрисуночних підписах до рис. 4.2.

На другому етапі вибирають найбільш економічний варіант технології і організації монтажних робіт з застосуванням різної кількості монтажних кранів, їх різних типів і різної змінності по програмах ЕОМ шляхом порівняння приведених питомих витрат.

Подавання під монтаж конструкцій слід проектувати без попереднього розвантаження на складі, тобто “з коліс”. У цьому разі транспортний засіб - тягач з причепом - доставляють на будівельний майданчик конструкції для монтажу, залишають на майданчику причіп з конструкціями, а розвантажений до цього моменту другий причіп доставляють тим же тягачем на завод для завантаження чергового комплекту конструкцій (більш детально дивись [ ]).

 
 

Рис. 4.2. Схема для вибору монтажних кранів: баштового (а) й стрілового (б):

А – потрібна вантажність, т; Qм – максимальна маса елемента, що монтується, т; Qт – маса такелажного оснащення, т; Нк – потрібна висота підйому гака, м; h – висота будівлі, м; С - 0,5м (відстань від низу елемента, що монтується до рівня останнього монтажного горизонту); h1 – максимальна висота елемента, що монтується, м; h2 – висота оснастки (стропування), м; Lк – необхідний виліт гака, м; R – радіус повороту крана з поворотною платформою, м; а – безпечна зона між поворотною частиною крана і конструкціями будівлі, що дорівнює 0,7м для баштових кранів і 1,0м для стрілових; l1 – довжина конструкцій будівлі, що виступають за площину стіни, м; l2 – відстань від осі будівлі до зовнішньої площини стіни, м; В – ширина будівлі, м; α – кут нахилу стріли крана (15о…75о).








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 1299;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.