Класифікація методів зведення повнозбірних будівель

Надземна частина будівель зводиться після закінчення монтажу їх підземної частини з улаштуванням внутрішньомайданчикових комунікацій, тобто після закінчення робіт нульового циклу. Монтаж конструкцій слід вести потоковим методом з подаванням конструкцій і деталей під монтаж з транспортних засобів, тобто “з коліс”.

У процесі монтажу мають бути забезпечені геометрична незмінність і сталість кожної змонтованої конструкції, чарунки, поверху або ж будівлі в цілому.

Послідовність монтажу будівлі має передбачати можливість здавання в обумовлені терміни окремих поверхів, частин і ділянок будівель під монтаж обладнання чи опорядження.

При проектуванні технології і організації монтажних робіт слід віддавати переваги блочному монтажу. В цьому разі будівля зводиться з геометрично незмінних плоских або просторових блоків конструкцій, попередньо зібраних з окремих елементів.

 
 

Напрямок монтажу може бути поздовжнім, при якому кран переміщується вздовж будівлі, послідовно встановлюючи конструкції в кожному кроці або секції, і поперечним, коли кран переміщується поперек будівлі і конструкції встановлюються послідовно спочатку в перших чарунках всіх прогонів, потім в наступних. Інколи використовується комбінований спосіб: частина конструкцій встановлюється поздовжнім способом, останні - поперечним.

Рис. 4.1. Схеми зведення багатоповерхових повнозбірних будівель. а – вертикально-висхідна; б – горизонтально-висхідна; → напрям розвитку монтажних потоків.

 

Вертикальний напрямок монтажу притаманний для зведення різних високих будівель чи споруд - вертикально-висхідна схема (рисунок 4.1а).

Горизонтальний напрямок з нарощуванням конструкцій по висоті - горизонтально висхідна схема (рис. 4.1б).

Комбінована схема з елементами вертикально і горизонтально-висхідних схем.

 

Послідовність встановлення конструкцій визначає, які з них встановлюються в першу чергу, які - зразу за ними.

При роздільній послідовності краном за кожну проходку встановлюють конструкції одного виду: наприклад, за першу проходку - колони, за другу - ригелі, за третю - елементи перекриття тощо.

Комплексна схема встановлення характерна тим, що кран в одній зоні (або з однієї стоянки) встановлює всі конструкції в радіусі своєї дії; в більшості випадків це конструкції одної чи двох чарунок будівлі.

Бувають випадки, коли доцільно сполучувати обидва види послідовності: тоді частина конструкцій встановлюється роздільно, а інша частина - комплексно.

Характер подавання конструкцій під монтаж залежить від дальності їх доставки і організації перевезення, від ступеня і характеру укрупнення конструкцій.

Розрізняють подавання під монтаж “з коліс”, попереднє завезення конструкцій на приоб’єктний склад і викладання в зоні монтажного крану.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 828;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.