Будівельно-конструктивні рішення житлових та громадських будівель

Будівлі і споруди монтують із залізобетонних, металевих і, рідше, дерев’яних клеєних конструкцій.

Повнозбірні цивільні будівлі, а також промислові будівлі і більшість споруд зводять (монтують) із конструкцій уніфікованих і типових серій.

Повнозбірні житлові будівлі мають такі конструктивні рішення:

- великопанельні, безкаркасні;

- великоблочні, безкаркасні і з неповним каркасом;

- каркасно-панельні;

- об’ємно-блочні, безкаркасні;

- панельно-блочні, безкаркасні.

Повнозбірні громадські будівлі мають, як правило, каркасно-панельну конструктивну схему.

В масовому великопанельному домобудуванні використовуються безкаркасні схеми з носійними поперечними і (рідше) поздовжніми стінами.

Великоблочні конструктивні схеми включають: безкаркасні будівлі, у яких внутрішні і зовнішні носійні стіни виконані із плоских легкобетонних блоків. У варіанті великоблочних будівель з неповним каркасом внутрішні носійні конструкції вирішені у вигляді каркасу, а зовнішні - являються самоносійними із легкобетонних блоків.

Каркасно-панельна конструктивна схема застосовується для зведення громадських будівель і (рідше) для житлових будівель з підвищеною кількістю поверхів.

Повнозбірні цивільні будівлі бувають розвиненими в плані, з підвищеною кількістю поверхів, лінійно видовженими малоповерховими і багатоповерховими (16 і більше поверхів); з кутовими і поворотними блок-секціями, точковими і комбінованими як по розвиненості у плані, так і по висоті.

Об’ємно-блочні конструктивні схеми будови складаються з носійних об’ємних блоків, що спираються поповерхово одне на одне як по периметру, так і по їх кутах.

Панельно-блочна схема являє собою сполучення об’ємних елементів з панельними конструкціями стін і перекрить. Об’ємні блоки встановлюються на визначеній відстані один від одного. Заповнення між ними виконують по фасаду панелями зовнішніх стін, а по стелі - плитами перекрить. Різноманітність архітектурно-планувальних рішень будов отримують при умові використання різних блоків і відстаней між ними, які приймаються рівними довжині типових панелей перекрить або планувальному кроку об’ємного блоку.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 1171;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.