Обмеження для формули економічного обсягу замовлення

Формула економічного обсягу замовлення – це математичне рівняння. З її допомогою розраховується обсяг замовлення, при якому мінімізується загальна вартість. Але іноді отриманий результат неможливо застосувати на практиці. З цієї причини для формули ЕОЗ задаються наступні обмеження:

1. Період прогнозування. Наприклад, якщо розрахований економічний обсяг замовлення виявися більше необхідного річного запасу товару. Це означає, що попит, вартість одиниці продукції, вартість поповнення і вартість зберігання повинні бути постійними протягом року. Тоді як насправді попит і вартість одиниці продукції постійно коливаються. Також очевидний і той факт, що втрати (втрата, крадіжка, пошкодження тощо) і застарівання товарів мають місце частіше, коли більше товарів залишається на складі протягом тривалого періоду. З цієї причини необхідно задати верхню межу обсягу поповнення. Для більшості компаній економічний обсяг замовлення можна обмежити розміром запасу, розрахованим на півроку – рік.

2. Завантаженість складу та оборотність запасів. Зростання оборотності призводить до зростання прибутку. Але якщо оборотність постійно зростає, в якийсь момент компанії почне катастрофічно не вистачати робочих рук для отримання і розміщення продукції на складі. Через це сильно підскакує вартість поповнення. Якщо замовляти товар тижневими партіями, то запас обернеться більше 52 разів за рік. Для багатьох компаній це повинно стати верхньою межею оборотності. Запаси товарів, які обертаються ще швидше, мають бути максимальними.

3. Цикл замовлення. Цикл замовлення – це період часу, за який формується оптимальне замовлення на поповнення. Якщо замовлення на товарну лінію виставляється один раз на місяць, то слід замовляти таку кількість, щоб її вистачило, принаймні, до виставлення наступного замовлення. Тобто раз на місяць замовляти тижневий запас – недостатньо.

4. Термін придатності товару. Якщо термін придатності товару при зберіганні – півроку, то зовсім не слід замовляти річний запас, навіть якщо формула ЕОЗ радить саме це. Багато компаній задають в комп'ютері термін придатності, що дорівнює половині справжнього. Це дає змогу уникнути псування товару.

5. Розмір стандартної партії. Якщо товар поставляється виробником в коробці на 144 штуки, то, ймовірно, не вдасться замовити ЕОЗ, рівний 131 або 165 штукам. ЕОЗ потрібно округляти до обсягу, кратного стандартній партії. Внаслідок того, що у різних постачальників стандартні партії розрізняються і співвідношення ЕОЗ до поточного відносного обсягу запасу непостійне, це округлення проводиться в процесі формування замовлення.

6. Товари сезонного попитую. Формула розрахунку економічного обсягу замовлення передбачає, що попит постійний. Адже він фігурує в ній лише один раз. Але попит на сезонні товари змінюється протягом року. Ймовірно, було б неправильно замовляти річний запас товару наприкінці періоду максимального попиту. Через це необхідно встановити обмеження на ЕОЗ для сезонних товарів.

 









Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 909;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.