Вартість поповнення

Вартість поповнення, що також називається вартістю «R» (від англійського «replenishment»), включає всі витрати, пов'язані з обробкою, формуванням і прийманням замовлення. У цю вартість входять трудові і матеріальні витрати на:

- складання списку запасів, що потребують поповнення;

- формування замовлення на постачання;

- експедицію замовлення (при необхідності);

- обробку і отримання необхідних для постачання документів;

- затвердження виставленого постачальником рахунку;

- оплату постачання.

Вартість поповнення – це грошова сума, необхідна для оплати всіх операцій, пов'язаних із закупівлею якого-небудь товару. Передбачається, що на поповнення запасу витрачається завжди один і той же час, незалежно від обсягу закупівлі. Але обробка замовлення із ста товарних позицій зазвичай віднімає більше часу (і, відповідно, обходиться дорожче), ніж замовлення з лише п'яти позицій. Вартість поповнення може розраховуватися як відношення сукупних річних витрат на поповнення складських запасів до загальної кількості товарних позицій, за якими протягом минулих 12 місяців замовлялося поповнення. Якщо сукупні річні витрати, пов'язані з діяльністю щодо поповнення запасів, склали 125 000 доларів, а замовлення на поповнення за останніх 12 місяців разом містили 25 000 товарних позицій, то вартість поповнення запасу товару складе: 125000 / 25000 = 5 доларів.

Вартість «R» сильно розрізняється для різних компаній При високій вартості компанії змушені уважно підходити до вибору постачальників і умов закупівлі. Необхідно звернути увагу на те, що вартість поповнення розраховується для однієї поповнюваної товарної позиції. Не треба плутати цей показник з вартістю всього замовлення або вартістю закупівлі кожного виробу. При одноразовому замовленні, не залежно від розміру замовлення, вартість поповнення запасу залишиться тією ж. Але чим більше товару ми замовляємо, тим нижче вартість з розрахунку на одиницю товару. Якщо ми замовляємо одну штуку, то на неї лягає вся вартість поповнення запасу. Якщо замовляємо 1000 штук, то на одну штуку лягає 1/1000 вартості поповнення. Зазвичай компанії розраховують вартість поповнення запасів для кожного свого складу або відділення. Адже вартість поповнення може суттєво розрізнятися.

Розглянемо декілька причин різної вартості поповнення:

- Запас товару зазвичай поповнюється з центрального складу. При цьому не доводиться здійснювати зовнішніх платежів, і на ці товари менеджер по закупівлях витрачає менше часу.

- Запас поповнюється відповідно до програми постачальника, який сам вирішує, коли і в якому обсязі поповнити запас. На замовника лягають витрати на приймання і адміністративні витрати.

- Збирання може здійснюватися безпосередньо на території підприємства-замовника. В цьому випадку вартість поповнення включає витрати на формування і обробку замовлення на збирання. А вони знову ж таки менше, ніж витрати на поповнення запасів готової продукції.

- Вартість поповнення може підвищуватися, якщо товари після приймання мають бути оброблені або переупаковані, і витрати на ці додаткові операції не включені в «собівартість постачання».

 








Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 675;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.