Визначення економічного розміру замовлення

 

Однією з найважливіших задач матеріально-технічного постачання є визначення оптимальної потреби в засобах, тобто підтримка товарно-матеріальних запасів на такому рівні, який дозволяє при мінімумі витрат забезпечити безперебійне виконання виробничої програми.

Для визначення розміру замовлення в закупівельній логістиці використовують декілька методів.

 

Позаказний метод.Даний метод припускає, що необхідні матеріали отримуються тільки в разі виникнення потреби, тому складські запаси не створюються. Такий спосіб матеріально-технічного забезпечення використовується в умовах одиничного і дрібносерійного виробництва для реалізації потреб у високоякісних матеріалах, громіздких деталях, складування яких ускладнене, а також матеріалів для проведення ремонтних робіт. З метою своєчасного постачання здійснюється звичайне зворотне планування термінів. При цьому виходять з кінцевого терміну замовлення і проводиться ретроспективний розрахунок до етапу конструкторських робіт. Матеріально-технічне забезпечення на основі замовлень можливо по окремих або декількох позиціях. В останньому випадку воно здійснюється, як правило, через рівні, наприклад, тижневі проміжки часу, коли формується єдине замовлення з урахуванням всіх заявок, що поступили в заданий період. Якщо необхідні матеріали поставляються в необхідному об'ємі і своєчасно, то при нормальному процесі споживання стають зайвими навіть резервні запаси.

Матеріальне забезпечення на основі планових завдань. Даний метод ґрунтується на детермінованому розрахунку потреби в матеріалах. При цьому передбачаються відомими первинна потреба на певний період, структура виробів у вигляді специфікацій, що дозволяє визначити вторинну потребу, і можливу додаткову потребу. При забезпеченні матеріалами на основі планових завдань розмір замовлення визначається виходячи з нетто-потреби з урахуванням планованого надходження і наявності матеріалів на складі.

Замовлення матеріалів проводиться тільки в тому випадку, якщо загальна потреба перевищує наявні запаси, тобто виникає недопокриття виробничої програми. Недопокриття ідентичне позитивній нетто-потребі. Якщо запаси перевищують потребу поточного періоду, тобто має місце негативна нетто-потреба, то замовлення не проводиться, а наявні матеріали використовуються для покриття потреби в наступному періоді. Таким чином, розмір замовлення визначається з урахуванням руху матеріалів у виробництві і величини наявних запасів.

Пояснимо поняття складський, наявний і цеховий запас.

Складським запасом є кількість матеріалів, що призначена для виробничого споживання і є в наявності за даними бухгалтерського обліку. Величина складського запасу встановлюється з урахуванням відповідних надходжень матеріалів на склад і зі складу. В цілях визначення реальної потреби в матеріалах складський запас ділять на частини. Одна з них характеризує кількість матеріалів, які виділені в розпорядження під намічену програму випуску, але ще не затребувані цехом. Іншу частину складає наявний запас.

Наявний запас – це кількість матеріалів, яка призначена для реалізації і тому не розглядається як наявна в розпорядженні.

Цеховий запас складаютьматеріали, отримані зі складу в цехи з метою подальшої переробки.

Матеріальне забезпечення на основі очікуваного споживання. Метою такого способу матеріального забезпечення є своєчасне поповнення запасів і підтримка їх на такому рівні, який дозволяв би покрити будь-яку потребу до нового надходження матеріалів. Відповідно до поставленої мети вирішується завдання визначення моменту часу додаткового замовлення, питання про розмір замовлення не розглядається. Залежно від виду перевірки і видачі замовлень розрізняють два методи матеріального забезпечення на основі очікуваного споживання, відомі як системи управління запасами. Це методи забезпечення своєчасності виконання замовлень (система регулювання запасів з фіксованим розміром замовлення) і необхідної ритмічності (система регулювання запасів з фіксованою періодичністю). В рамках вказаних методів, у свою чергу, є декілька можливих варіацій, які визначаються політикою, що проводиться в області утримання складських запасів. Забезпечення виробництва матеріалами на основі очікуваного споживання припускає розрахунок економічного розміру замовлення.

Визначення економічного розміру замовлення.Економічним розміром є величина партії матеріалів, яка дозволить скоротити до мінімуму щорічну загальну суму витрат на замовлення та утримання запасів замовленої продукції. Методика визначення економічного розміру партії полягає в порівнянні переваг і недоліків придбання матеріалів великими або малими партіями і у виборі розміру замовлення, що відповідає мінімальній величині загальних витрат на поповнення запасів.

Визначаючи розмір замовлення, необхідно зіставити витрати на утримання запасів і витрати на їх поповнення. Оскільки середній обсяг запасів дорівнює половині розміру замовлення, укрупнення партій замовлення спричинить збільшення витрат на зберігання запасів. З іншого боку, чим більшими партіями здійснюється закупівля, тим рідше доводиться робити замовлення, а отже, зменшуються витрати на їх поповнення.

 








Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 918;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.