Визначення функцій менеджменту

Управління розглядається як процес по досягненню цілей, як серія безперервних взаємопов’язаних дій. Ці дії, кожна із яких сама по собі є процесом, дуже важливі для успіху організації. Саме їх називають управлінськими функціями. Кожна управлінська функція також представляє собою процес, тому що також складається із серії взаємопов’язаних дій. Процес управління є загальною сумою всіх функцій.

Функції управління –це відносно відокремлені напрями управлінської діяльності, що дозволяють здійснювати керівний вплив на об'єкти управління для досягнення конкретних цілей.Функції менеджменту виникли в результаті розподілу і спеціалізації праці.

Файоль виділяв 5 функцій менеджменту: планування, організація, розпорядництво, координування і контроль. Науковці колишнього Радянського Союзу говорили про шість функцій: планування, організацію, координування, стимулювання, регулювання та контроль. Мескон, Альберт і Хедоурі запропонували розглядати чотири функції менеджменту: планування, організація, мотивація і контроль.

Ці чотири головні функції управління об’єднуються в замкнену систему, яка забезпечує ефективність функціонування організації (рис.3.1.).

 

Рис. 3.1. Функції управління та їх взаємозв’язок

 

При переході від одного рівня управління до іншого спостерігається зміна змісту і ролі основних функцій управління та різне співвідношення між використанням їх в управлінській праці, але головна сутність цих функцій залишається.

Планування – це постановка цілей і визначення шляхів їх досягнення. Воно необхідно на різних рівнях управління організації і може бути як короткотерміновим, так і довготерміновим.

Організація –це розподіл робіт між окремими особами та групами, а також координація їх дій.

Мотивація – психологічні та матеріальні стимули, що визначають мету та спрямованість людських дій.

Контроль – перевірка того, що організація рухається до своїх цілей, прийняття коригуючих дій у тому випадку, якщо цього не відбувається.

Реалізація функцій управління спрямована на досягнення певної визначеної мети.

Нижчий рівень управління реалізувати виконання власних функціональних обов’язків може за допомогою широкого виконання функцій організації та контрою з іще більшими обмеженнями повноважень щодо планування та мотивації (рис.3.2.).

 

Рис. 3.2. Реалізація можливостей управління ефективністю виробництва на різних управлінських рівнях

 

 








Дата добавления: 2018-09-24; просмотров: 364;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.