Види озеленень та їх основні функції

Невід"ємною частиною доріг є зелені насадження, які мають різне призначення. Всі зелені насадження на автомобільних дорогах можна розділити в залежності від функціонального призначення на такі види:

1) Захисні насадження;

2) Технічного призначення;

3) Декоративні насадження;

4) Плодово-ягідні насадження (господарчі).

Захисні насадження на автомобільних дорогах можуть виконувати функції захисту від: снігових заносів; пилових бур; піщаних заносів в районах пісків, що переміщуються; вітрової і водної ерозії земної поверхні (роздування вітром і розмивання водою елементів доріг і придорожньої території); надмірного зволоження і наступного сповзання схилів; осушення місцевості.

Насадження технічного призначення – фіксує напрям дороги вночі, в період туманів і сильних снігозаносів, хуртовин; підвищує безпеку руху шляхом виділення за допомогою насаджень місць поворотів, розвилок, перехресть, мостів, виїмок і т. інш.; осушення земляного полотна на зволожених, "мокрих" ділянках місцевості (фітоосушення).

Декоративні насадження – це насадження дерев і кущів, що доповнюють інші види насаджень і придають прилеглий до дороги території естетичного вигляду. Вони покращують зорове сприйняття елементів дороги, емоційний стан водіїв і пасажирів, впливають на продуктивність і безпеку руху. В поєднані з іншими видами озеленень, наприклад, з захисними, вони можуть виконувати такі ж функції. Забезпечують культурний відпочинок пасажирів і водіїв в місцях зупинки транспорту.

Господарчі насадження мають метою вирощування фруктів і ягід в придорожніх плодово-ягідних посадках.

Слід відмітити, що такі посадки повинні бути надійно захищені від шкідливої дії відпрацьованих газів транспорту. Тому їх потрібно висаджувати за спеціально створюваними захисними насадженнями.

В залежності від конструктивних особливостей насадження класифікують на лісосмуги, живі огорожі, рядові алейні посадки, групові посадки, комбіновані, плодово-ягідні.

Лісосмуги і живі огорожі використовують в основному для захисту доріг від снігу, піщаних і пилових бур, вітру; алейні посадки (рядові, групові, комбіновані) використовують в переважній більшості як декоративні, хоч вони теж виконують захисні і технічні функції; плодово-ягідні посадки використовують як захисні огородження.

Необхідно відмітити, що при проектуванні зелених насаджень необхідно виходити також з тих позицій, щоб вони не втомлювали водія і пасажирів одноманітністю. Тому не рекомендується влаштовувати безперервні зелені ширми, а висаджувати насадження з врахуванням ландшафту місцевості і психофізіологічних вимог водіїв і пасажирів.

 








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 950;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.