Укріплення (залуження) схилів, укосів значної крутизни

При залуженні схилів значної крутизни на практиці використовують переважно два способи:

одерновка схилів;

гідропосів трав.

Джерелом дернини є природні луки ділянки газонного господарства. Дернини нарізаються товщиною 5-8 см кусками шириною 25-30 см і довжиною 30-50 см. Складується, а потім і перевозиться до місця укладання трава до трави. Суть технології одерновки заключається в наступному. По підготовленій поверхні схилу дернини укладаються знизу до верху перпендикулярно до падіння схилу. Дернини щільно підганяються одна до одної, а на крутих схилах пришпилюються дерев"яними кілками. Шов засипають грунтом і засівають насінням трав для бистрого зрощування. Одерновану ділянку рясно поливають, особливо в перші 2-3 тижні.

Суттєвими недоліками такого способу закріплення схилів є значні витрати ручної праці, а заготовки дернини призводять до оголення сінокісно-пастбищних угідь.

Більш ефективним способом закріплення крутих схилів, а також безгрунтових схилів є використання гідропосіву багатолітніх трав.

Старанно змішану робочу суміш, яка складається з насіння багаторічних трав, мінеральних добрив, мульчуючого і плівкостворюючого матеріалів і води механічним способом наносять на схил. В якості мульчуючих матеріалів переважно використовують торфокрихту, древесну тирсу, рублену солому, суміш торфокрихти і тирси, суміш торфокрихти і рубленої соломи, болотний очес, дерев"яно-целюлозні волокна. Мульча розкладується і створює додаткове поживне середовище.

Витрати мульчуючого матеріалу гідросуміші можна прийняти у відповідності з табл. 3.1.

Таблиця 3.1 - Витрати мульчуючих матеріалів

 

Грунти схилів (укосів) Витрати мульчі, т/га
торфо- крихта дерев"яна тирса рублена солома суміш торфо- крихти з тирсою суміш торфо- крихти з рубленою соломою болотн- ий очес
Пісок, супісок 15,0 4,0 2,5 2,0
Суглинок, глина 17,0 5,0 3,5 2,5

В якості плівкостворюючих грунтозв"язних матеріалів використовують бітумні, латексні і інші емульсії. Ці матеріали створюють захисну плівку або грунтову кірку, запобігають розмиву до появи всходів і створення стійкої дернини. Плівка створює в грунтовому шарі мікроклімат з оптимальним для пророщування насіння тепловим і водяним режимами.

При аналізі досліджень виконаних в напрямку використання грунтозв"язуючих матеріалів при гідропосіві трав встановлено, що такими в сучасних умовах найефективніше можуть бути використані латекси СКС-65 ГП, СКС-50 ПГ, СКД-1, ДММА-65 ПГ і повільнорозпадаюча бітумна еульсія, яка приготовлена на емульгаторі, сульфітно-спиртова брага (ССБ).

Витрати плівкостворюючих матеріалів в робочій суміші при гідропосіві наведено в табл. 3.2.

Таблиця 3.2 - Витрати латекса при гідропосіві

 

Грунти схилу (укосу) Витрати латекса, г/м2 сухої речовини
без мульчі торфо- крихта древес на тирса суміш торфу з тирсою рублена солома болотн- ий очес
Торф - - - - -
Рослинний грунт (супісок) -
Суглинок, глина -

Норма витрати емульсії встановлюється з врахуванням її концентрації і кількості сухої речовини на одиницю площі схилу (укосу)

, (3.1)

де Q – норма витрати емульсії, л/м2;

H – витрати сухої речовини, г/м2;

C – концентрація емульсії, г/л.

Допустима концентрація латексів при частковому попаданню в водойми санітарно-битового водопостачання складає 0,4 мг/г в розрахунку на суху речовину.

Встановлено, що при дальності подачі гідросуміші до 12 м використовується розпилююча насадка по типу "риб"ячого хвоста", від 12 до 20 м конічна розпилююча насадка, більше 20 м – насадка по типу "брайн пойт".

При гідропосіві швидкість руху агрегату може бути визначена по формулі:

, (3.2)

де V – швидкість руху агрегату, м/хв.;

d – діаметр вихідного отвору розпилюючої пасадки, м;

B – ширина схилу (укосу), м;

q – питома витрата гідросуміші на одиницю площі схилу, м32;

A – показник, який залежить від гідравлічного напору насосом і втрат напору по довжині трубопроводу гідросистеми.

В розрахунках показник A може бути взятий A = 1,17х103 м/хв. при напорі насосу H = 50 м в. стовпчика.

Витрати матеріалів для укріплення 1000 м2 схилу при гідропосіві:

насіння 4 кг і мінеральних добрив 70 кг (азотних – 30 кг, фосфорних і калійних по 20 кг), торфокрихта – 4-5 м3. Співвідношення води і торфу в середньому 1,5:1. Потреба емульсії 0,6÷1%.

Для гідропосіву використовують гідросіялки МК-14-1, МК-14А-1. Витрати робочої суміші на одиницю площі 8-10 л/м2.








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 793;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.