Діагностика здоров’я за прямими показниками

 

Чисельними дослідженнями доведено, що рівень індивідуального здоров’я людини в значній мірі залежить від ефективності механізмів енергозабезпечення. Саме тому до прямих показників фізичного здоров’я відносять енергопотенціал (резерви біоенергетики) та біологічний вік. Вважається, що ці два показника в найбільшому ступеню характеризують біологічну функцію виживання – одно з основних проявів здоров’я.

Визначення енергопотенціалу базується на «енергетичній» теорії (Г.Л. Апанасенко, 1985), згідно якої основна умова існування усього живого на Землі – це здатність поглинати енергію з навколишнього середовища, акумулювати її та використовувати для здійснення процесів життєдіяльності. Чим вищі резерви біоенергетики, та, відповідно, здібності до мобілізації функціональних резервів організму, тим вищий рівень життєздатності. Оскільки найбільш ефективним та економним постачальником енергії в організмі є аеробний метаболізм, то саме аеробна продуктивність визначає рівень соматичного здоров’я людини.

Інтегральним показником аеробної продуктивності є максимальне споживання кисню (МСК). Саме тому даний показник експертами ВООЗ рекомендовано як один з найбільш інформативних та надійних критеріїв рівня фізичного здоров’я населення планети, тобто як показник «кількості здоров’я». Чим вищий рівень МСК, тим вища стійкість організму до різноманітних несприятливих чинників – від гіпоксії та інтоксикації до втрати крові та радіації. Більш того, клінічні спостереження показали, що існує певна межа аеробного потенціалу, нижче від якої, розвиваються спочатку ендогенні фактори ризику, а в разі наступного зниження – хронічні соматичні захворювання, збільшується ризик смерті. Дану межу названо «безпечним рівнем соматичного здоров’я індивіда». У чоловіків він складає 40-42 мл/хв/кг, у жінок – 33-35 мл/хв/кг.

Враховуючи, що дослідження МСК є не завжди доступною процедурою, особливо при масових профілактичних обстеженнях, розроблена система кількісної оцінки рівня фізичного здоров’я за допомогою експрес-методів на основі показників, які корелюють з показником МСК: «Експрес-скринінг рівня соматичного здоров’я населення при профілактичних оглядах» (за Апанасенко Г.Л., 2000).

Методика експрес-оцінки рівня фізичного здоров’я заснована на використанні двох феноменів, які супроводжують підвищення витривалості та стійкості організму до екстремальних впливів. З одного боку, це розширення резервів функцій, а з іншого – економізація функцій у спокої і при навантаженнях. В якості показників резервів функцій пропонується відношення ЖЄЛ та кистьової динамометрії до кг маси тіла, а в якості показників економізації – «двійний добуток» у спокої та час відновлення пульсу до вихідного рівня після 20 присідань за 30 сек. Крім того, доцільним вважається включення в експрес-систему оцінки рівня здоров’я масо-ростового показника (для характеристики надмірної маси тіла або її дефіциту). Усі зазначені показники ранжировані, їм привласнена оцінка в балах, окремо для чоловіків і жінок (табл. 3.2).

Дослідження бажано проводити в першій половині дня. Напередодні не рекомендуються значні фізичні навантаження, переїдання, вживання міцного чаю, кави, нервово-емоційні перенавантаження, недосипання.Спочатку за стандартними методиками вимірюються антропометричні показники: зріст, маса тіла, ЖЄЛ та кистьова динамометрія, на підставі яких розраховуються антропометричні індекси.

Потім у положенні пацієнта сидячи підраховується пульс за 10-ти сек. інтервали часу (до отримання 3-х однакових значень), вимірюється артеріальний тиск (до отримання стабільних величин) та розраховується «подвійний добуток». Всі показники оцінюються в балах. У подальшому обстежуваний виконує 20 присідань за 30 сек. Якщо він не може виконати зазначене навантаження, то із суми, отриманій при оцінці попередніх показників, віднімають 2 бали. Якщо навантаження виконане, то визначається кількість балів з урахуванням часу відновлення пульсу до вихідного рівня (який фіксується за 10 секундні інтервали до та після навантаження).

Загальна оцінка: Після отримання результатів підраховується загальна сума балів, залежно від якої рівень фізичного здоров'я поділяється на 5 рівнів і оцінюється наступним чином: 3 бали і менше – низький, 4-6 - нижче за середній; 7-11 – середній;12-15 – вище за середній;16 і більше – високий.

Відповідно до результатів експрес-скринінгу населення за рівнем фізичного здоров'я можна розподілити на 3 групи: здорові (IV, V група); група ризику (III група); хворі (I, II група). Групи I-III потребують поглибленого обстеження та, за необхідності, лікування. Всім обстеженим в залежності від рівня соматичного здоров’я призначається відповідний режим рухової активності.

 

Таблиця 3.2








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 2363;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.