У навчальних закладах

Назва медичної групи Критерії віднесення до медичних груп Характеристика фізичного навантаження Примітка
Основна група Здорові (або практично здорові) особи, які мають достатню фізичну підготовленість, гармонічний, високий або середній рівень фізичного розвитку та добрий або задовільний рівень функціональних можливостей серцево-судинної системи. Фізична підготовка проводиться в повному обсязі згідно з навчальними програми з урахуванням індивідуальних особливостей фізичного та біологічного розвитку. Дозволяються додаткові заняття спортом. Дозвіл лікаря щодо занять, які супроводжуються підвищеними фізичними навантаженнями (заняття в спортивних секціях, танці, хореографія та ін.), надається тільки після додаткового поглибленого обстеження.
Підготовча група Особи, які мають несуттєві відхилення в стані здоров’я, без достатньої фізичної підготовленості та /або з незначними порушеннями фізичного або біологічного розвитку (що не перешкоджають заняттям за загальними навчальними програмами з фізичного виховання), з задовільним або незадовільним рівнем функціональних можливостей серцево-судинної системи; а також після перенесених гострих захворювань (призначається на певний термін). Заняття проводяться разом з основною групою, але з поступовим збільшенням навантаження, без здачі контрольних нормативів, або здачею за власним бажанням.     Не рекомендовані заняття в спортивних секціях, проте доцільні додаткові заняття у групах загальної фізичної підготовки або самостійно в домашніх умовах з метою ліквідації недоліків у фізичній підготовці. Додаткові заняття виконуються за індивідуальними комплекс-завданнями фізичних вправ, спрямованих на підвищення рівня функціональних можливостей серцево-судинної системи та системи дихання, на зміцнення певної групи м’язів, на оволодіння певними руховими навичками або підвищення рівня їх виконання).
Спеціальна група Особи із значними відхиленнями тимчасового чи постійного характеру в стані здоров’я, що не перешкоджають навчанню в навчальному закладі, але протипоказані для занять фізичною культурою чи фізичним вихованням за загальними навчальними програмами; з незадовільним рівнем функціональних можливостей. Фізична підготовка проводиться груповим методом (в групі не більше 8-10 осіб), згідно розкладу занять основної групи в окремому приміщенні за спеціальними програмами з урахуванням характеру та ступеня порушень у стані здоров’я. Заняття проводяться викладачем фізичної культури (фізичного виховання), який пройшов відповідну підготовку або спеціалістом з фізичної реабілітації з наданням індивідуальних завдань безпосередньо на заняттях.
Група лікувальної фізичної культури (ЛФК) Особи із значними відхиленнями постійного чи тимчасового характеру в стані здоров’я, що не перешкоджають навчанню в навчальному закладі, але протипоказані для занять фізичною культурою чи фізичним вихованням за загальними навчальними програмами, особливо, груповим методом.   Бажано, щоб ЛФК проводилася малогруповим (2-6 осіб) або індивідуальним методом, згідно розкладу занять основної групи, в окремому приміщенні навчального закладу, в якому навчається дана особа, за спеціальними комплексами лікувальної гімнастики з урахуванням характеру та ступеня функціональних порушень. Заняття проводяться викладачем фізичної культури (фізичного виховання), який пройшов відповідну підготовку або спеціалістом з фізичної реабілітації чи інструктором ЛФК. Виконується індивідуальна програма фізичної реабілітації. Можливі також додаткові самостійні заняття в позааудиторний час (для прискорення відновлювального ефекту).

 

* Примітка. Медична група може змінюватись протягом навчального року в залежності від даних поглиблених чи поточних медичних обстежень, змін фізичного розвитку, функціонального стану, перебігу захворювання та інших факторів.

До основної медичної групи відносятьздорових та практично здорових осіб, які не пред’являють ніяких скарг, не мають порушень фізичного та біологічного розвитку, володіють достатньою фізичною підготовленістю та добрими функціональними здібностями (про що свідчить нормотонічний тип реакції серцево-судинної системи на стандартне фізичне навантаження та нормальний період відновлення показників пульсу та артеріального тиску після функціональної проби). Для таких осіб заняття проводяться за навчальною програмою в повному обсязі. Їм також дозволяють тренуватись у спортивних секціях та брати участь у змаганнях.

До цієї групи також зараховують осіб середнього і похилого віку без суттєвих відхилень у стані здоров'я, за умови достатньої фізич­ної підготовленості. Дані особи займаються в групах загальної фізичної під­готовки «Здоров'я», можуть приймати участь у змаганнях і здавати нормативи з урахуванням віку.

До підготовчоїмедичної групи відносять осіб, які мають незначні порушення фізичного розвитку та дещо знижені функціональні здібності організму (зокрема, наявність затримки відновлення показників пульсу та артеріального тиску при нормотонічному типу реакції або виникнення патологічних типів реакції серцево-судинної системи на стандартне навантаження, за умов відсутності будь-якої прихованої чи хронічної патології), а також несуттєві відхилення в стані здоров’я, які не заважають заняттям фізичними вправами в обсязі загальних навчальних програм фізичної культури (фізичного виховання) в закладах освіти. Підготовча медична група призначається також практично здоровим особам при низькій фізичній підготовленості, після тривалих перерв в тренуваннях, після перенесення деяких гострих захворювань (тимчасово). До даної групи також зараховують осіб середнього і похилого віку з незначними відхиленнями в стані здо­ров'я на тлі вікових змін, але без істотних функціональних розладів. Заняття в групах загальної фізичної підготовки «Здоров'я» проводять за спеціальними програмами для різних вікових груп.

Заняття осіб, що займаються в підготовчій групі, здійснюються спільно з тими, хто займається в основній групі, за такими ж навчальними програмами, зі здачею встановлених контрольних нормативів. Але, особи, які займаються в підготовчій групі, потребують певного обмеження тренувальних навантажень, забезпечення більш поступового засвоєння комплексу рухових навичок та вмінь, особливо пов’язаних з підвищеними вимогами до організму, а також мають право здавати контрольні нормативи в межах своїх здібностей і за власним бажанням. Для даної категорії осіб корисні організовані додаткові (позанавчальні) заняття загальною фізичною підготовкою чи лікувальною коригуючою гімнастикою.

До спеціальної медичної групи відносять осіб із значними відхиленнями фізичного розвитку, незадовільною фізичною підготовленістю, при значних аномаліях розвитку чи дефектах опорно-рухового апарату, незадовільному функціональному стані (наявності патологічних реакцій серцево-судинної системи на стандартне фізичне навантаження, особливо, за наявності факторів ризику чи прихованої патології), а також при відхиленнях в стані здоров’я тимчасового характеру чи за наявності хронічної патології, при яких протипоказані інтенсивні фізичні навантаження та неможливі заняття за загальними державними програмами в основній чи підготовчій групах. Заняття в спеціальній медичній групі здійснюються за спеціально розробленими програмами в умовах звичайного режиму навчального закладу, шляхом організації окремих групових занять (не більше 8-10 осіб в групі). Враховуючи схожість порушень систем життєзабезпечення при деяких захворюваннях, приблизно однакове зниження працездатності при цьому, а також схожість мети занять фізичними вправами, можлива організація групових занять з включенням в одну групу осіб з різними захворюваннями. Особи, що займаються в спеціальних медичних групах не здають контрольні нормативи і атестуються заліком.

У середньому та по­хилому віці особи з наявністю тих чи інших захворювань займаються лікувальною фізкультурою.

До групи лікувальної фізкультури (ЛФК)слід відносити осіб із значними відхиленнями в стані здоров’я хронічного незворотного характеру, з виразними порушеннями функції опорно-рухового апарату, а також після перенесення деяких гострих захворювань, оперативних втручань чи травмувань, які не в змозі займатися в спеціальній медичній групі. Організація занять ЛФК здійснюється малогруповим (5-8 осіб) методом. Для забезпечення проведення занять ЛФК безпосередньо в навчальних закладах бажано створити відповідні умови – виділити окреме приміщення (зал чи кабінет ЛФК), що є цілком реальним, та ввести додатково до існуючого штатного розкладу штатні одиниці спеціалістів з фізичної реабілітації (або лікувальної фізкультури) з вищою немедичною освітою.

В більш важких та серйозних випадках (але за умов відсутності протипоказань) для проведення занять лікувальною фізкультурою слід направляти учнів та студентів в кабінети чи відділення ЛФК лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання чи навчання (для забезпечення під час занять постійного нагляду медичних працівників).

Визначення медичної групи особам з відхиленнями в стані здоров’я повинно передбачати доступність фізичних навантажень, а також створення оптимальних умов для одужання та / або попередження загострень захворювань, запобігання розвитку ускладнень і, особливо, інвалідності.

В комплектуванні медичних груп не повинно бути шаблону. Основним критерієм для включення в ту чи іншу групу є, безумовно, встановлення діагнозу. Проте в кожному випадку питання повинно вирішуватись індивідуально, з урахуванням особливостей перебігу захворювання, фізичної підготовленості, функціональних здібностей. У випадках хронічного перебігу захворювання необхідні тимчасові обмеження фізичних навантажень при його загостреннях, причому тривалість обмежень повинна враховувати частоту загострень, важкість хвороби, причини рецидивів та інші фактори.

Призначення спеціальної медичної групи або групи ЛФК може носити як тимчасовий, так і постійний характер, що також залежить від особливостей перебігу хвороби, наявності ускладнень, функціональних можливостей організму, адаптації до фізичних навантажень та інших супутніх відхилень в стані здоров’я.

Переведення із спеціальної медичної групи (чи групи ЛФК) в підготовчу, а надалі, можливо, і в основну групу, повинно здійснюватися послідовно, згідно примірних рекомендацій, а також за умов позитивних результатів, отриманих під час занять в попередній групі. Слід також враховувати, що заняття в основній групі (або навіть заняття спортом) при деяких захворюваннях дозволяються лише при дотриманні певних вимог, зокрема під постійним наглядом лікарів, при систематичному проведенні необхідних клінічних обстежень, а також з виключенням занять тим чи іншим видом спорту чи фізичного навантаження.

Тимчасові звільнення від занять фізичною культурою (фізичним вихованням) в навчальних закладах або деякі обмеження фізичних навантажень бувають необхідні у разі перенесення гострих чи інфекційних захворювань, загострення хронічної патології, травм, ушкоджень, оперативних втручань тощо. Терміни відновлення занять фізичними вправами в закладах освіти в таких випадках повинні визначатися індивідуально, з урахуванням стану здоров’я, функціональних здібностей найголовніших систем та організму в цілому, стану опорно-рухового апарату. Орієнтовно для цього можна використовувати схему орієнтовних термінів відновлення занять після деяких гострих захворювань і травм.

В період активного лікування, а також певний час після нього, за умов відсутності протипоказань до цього, доцільно призначати заняття ЛФК в лікувально-профілактичному закладі (стаціонарі, поліклініці, санаторії). Це значно прискорює строки одужання, попереджує розвиток ускладнень, а також сприяє запобіганню інвалідності.

При виникненні складностей у вирішенні питань щодо призначення медичної групи та /або допуску до занять тим чи іншим видом фізичних вправ проводиться консультація на базі лікарсько-фізкультурних диспансерів, центрів спортивної медицини та ЛФК або кабінетів лікарського контролю (якщо такі є) в навчальних закладах.

Слід також відзначити, що у разі виявлення серйозної патології (насамперед, з боку системи кровообігу) ще на стадії спортивного відбору – для занять в спортивних секціях, а, тим більше, спортом – однозначно слід рекомендувати лише заняття оздоровчою фізичною культурою (під контролем ЕКГ). У разі виявлення такої патології у осіб з високим рівнем спортивної майстерності – рекомендується ретельне обстеження для виключення інших супутніх вад та (або) аномалій розвитку. За відсутності у таких осіб інших відхилень в стані здоров'я, заняття спортом можуть бути дозволені, але під ретельним лікарським наглядом та під постійним контролем ЕКГ, за умов виключення перенавантажень і з деякими обмеженнями участі у змаганнях.

 

 








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 762;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.