Клепко С.Ф. ПРОЕКТИ НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМ З ФІЛОСОФІЇ ОСВІТИ

 

Проекти програм з філософії освіти, що пропонуються нижче, розроблені автором у 1999 році і укладалися під впливом програм („сілабіс”) з філософії освіти, які практикуються в різних університетах США. У сукупності ці програми відображають той мінімальний обсяг знань з філософії освіти, який покликаний організувати сучасний хаос у освітній сфері.

Програма спецкурсу на курсах підвищення кваліфікації учителів “ФІЛОСОФІЯ ОСВІТИ ДЛЯ ДЕМОКРАТІЇ” розвивається і удосконалюється в навчальній роботі ПОІППО, зокрема, в останній час семінар проводиться у формі захисту слухачами проектів з вирішення освітніх проблем, які постають перед ними на практиці.

Другий проект, магістерська програма з курсу “ФІЛОСОФІЯ ОСВІТИ” (магістерський рівень навчання) для педагогічних ВНЗ та слухачів системи післядипломної освіти, розроблявся на конкурс ініціатив з розвитку нових навчальних курсів із соціально-гуманітарних дисциплін, що проводився Міжнародним Фондом „Відродження”. На жаль, він не отримав рейтингу, і автору не відомо, чи розроблено в Україні такий курс взагалі.

Проект програми кандидатського іспиту з наукової спеціальності 09.00.10. – філософія освіти автору довелося укласти, коли при його спробі захистити докторську дисертацію за згаданою науковою спеціальністю постала неочікувана вимога необхідності спочатку здати кандидатський іспит з філософії освіти, оскільки він кандидатську захищав за іншою спеціальністю і базову освіту знову ж таки має не з філософії освіти. На той час програм із філософії освіти для кандидатських іспитів не існувало, тому пошукувачу для свого іспиту довелося складати її самостійно. Невідомим залишається, чи існує така програма нині, відомо лише про програму з філософії освіти, розроблену в ЦІППО для системи післядипломної освіти[5].

Публікація цих програм здійснюється з метою подати „пробну кулю” чи ініціюючий імпульс учасникам дискусії на конференції «АМЕРИКАНСЬКА ФІЛОСОФІЯ ОСВІТИ ОЧИМА УКРАЇНСЬКИХ ДОСЛІДНИКІВ» для вирішення її завдання щодо розробки змісту тренінгів з американської філософії освіти для українських педагогів, які планується проводити не стільки для ознайомлення з академічними основами філософії освіти, а передусім для пробудження їх творчого потенціалу, стимулювання до власної творчої активності та активного пошуку.

 

 

Програма спецкурсу на курсах підвищення кваліфікації учителів

„ФІЛОСОФІЯ ОСВІТИ ДЛЯ ДЕМОКРАТІЇ”

 








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 611;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.