Пояснювальна записка. Будь який науковець чи дослідник, що ризикує на рубежі тисячоліть запропонувати програму нового навчального курсу

Будь який науковець чи дослідник, що ризикує на рубежі тисячоліть запропонувати програму нового навчального курсу, змушений розгортати свій проект перш за все у контексті полівалентних i багатокритеріальних викликів до сучасної людини від зглобалізованого, все з більш високим ступенем ризику й нестійкості світу, переповненого природними, техногенними та соціальними конфліктами й катаклізмами. Одначе, незважаючи на величезний технологічний поступ, розмаїття напрямів, технологій, принципів, підходів до освітнього процесу, сучасна людина фактично навчається так само як і тисячу років. Тому необхідне прискорення швидкості освіти, що вимагає її комплексного, інтегративного бачення.

Саме цю мету було покладено в основу програми проекту нового навчального курсу “Філософія освіти” для педагогічних ВНЗ та слухачів системи післядипломної освіти, розробленого у 1999 році на конкурс ініціатив на розвиток нових навчальних курсів із соціально-гуманітарних дисциплін. На жаль, цей проект не отримав рейтингу, що дозволив би МФВ його фінансувати

Програма курсу вбачає своїм завданням не лише ознайомити сучасних педагогів із засадами філософії освіти XX ст. та її впливом на розвиток освіти, а й подолати уникання філософії в сучасному педагогічному житті, активно протидіяти поширенню псевдонауковості, спекулятивності в освіті та суспільстві, некритичності ідеологічного сприйняття.

У пропонованій програмі на основі творів "мислителів освіти", як вдало названо тих, хто філософськи аналізував феномен освіти, концептуалізується філософія освіти та модифікації основних ідей в культурних, морально-цiннiсних та технологічних контекстах, окреслюються можливості i межі структурування педагогічної теорії та практики.

У фокусі уваги програми курсу – граничні проблеми сучасної освіти і цивiлiзацiї на межі між ІІ і III тисячоліттям, нові контексти принципів духовності, некласичної раціональності, феномену національного ренесансу.

В Україні така програма розроблена фактично вперше.

На відміну від підходів, здійснених у навчальному посібнику В.С.Лутая "Філософія сучасної освіти" (1996), російськомовних курсів філософії освіти "Введение в философию воспитания" Б.П.Битинаса (М., 1996), монографії С.Б. Гершунського “Философия образования для ХХІ века”(1998), підручника С.І.Гессена “Основы педагогики. Введение в прикладную философию”, зарубіжних програм філософії освіти як “прикладної філософії”, дана програма не ставить за мету спорудити проміжну ланку між філософією і педагогікою, не орієнтована на ілюстрацію філософських ідей щодо освіти, а інтерпретує філософію освіти як важливий системотворчий конструкт освітнього простору.

Концептуальним ядром програми є систематизація та відбір матеріалу на експлікації основних ліній філософської рефлексії над проблемами освіти: Платон – Фіхте – Кант – Ніцше – Фуко – Піаже – Пейперт – Поппер – Сорос.

Програма філософії освіти логічно входить у комплекс фундаментальної, гуманітарної, соціально-економічної та психолого-педагогічної підготовки з напряму 0101 – Педагогічна освіта, вона пов’язана мережею міжпредметних зв’язків з курсами філософії, основ наукових досліджень, комп'ютерних інформаційних технологій в освіті й науці, педагогіки і психології, менеджменту в освіті. Дана програма може бути базовою для впровадження в практику інститутів післядипломної педагогічної освіти магістерського рівня навчання, може використовуватись для підготовки до складання кандидатського іспиту за спеціальністю 09.00.10 – “Філософія освіти”.

На її основі автор планує підготувати посібник, що складатиметься з текстів лекцій, списків рекомендованої літератури до кожного розділу, розширеної бібліографії з філософії освіти – іноземної (близько 2-х тисяч джерел) та української й російської (близько 500 джерел, основну масу яких становитимуть статті у різноманітних виданнях); інформації про інтернетівські адреси основних сайтів з філософії освіти та суміжних до них, переліку іноземних періодичних видань з філософії освіти, у тім числі електронних.

На нашу думку, нижче наведена програма може бути корисною як для освітян, так і науковців для визначення перспектив освоєння сучасної філософії освіти.

 








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 536;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.