Семінар: Організація і поліморфізм знання.

"Уповільнення" науки та вміння згромадження інформації. Поліморфізм знання. Організація знання. Багатовимірна модель поліморфізму знання. Знання – навик, знання –інформація, знання – гносеологічний таксон. Основні опозиції в аналізі знання. Феномен ідіосинкразії знання. Принцип поліцентричної інтеграції. Інтеграція як ущільнення знань. Інтеграція як естетична якість. Компресія тексту в педагогічній когнітології. Конфiгурування як спосіб інтеграції знань. Принцип збереження складності інтегральної системи. Психосемантика свідомості. Провідні принципи інтеграції знань.

Тиждень

Лекція: Проблеми інтеграції знань у філософії освіти.

Трагедія технології та "антиплатонівський поворот" у культурі. Антиплатонівська філософія освіти: єдина природа технології і навчального закладу. Принцип політехнологічної побудови змісту освіти. Субмеханізми інтеграції змісту освіти: Закон. Метафора. Метафізація. Мережа теорій. Картина світу. Енциклопедія. Переклад. Інтеграція стратегій пізнання. Інтеграція як розуміння.

Семінар: Сучасні теорії знання і навчання.

Освітня епістемологія і філософія науки. Соціальний конструктивізм як теорія вироблення знань. Теоретичні і філософські репрезентації різних версій конструктивізму.

Тиждень

Лекція: Критична теорія Хабермаса і майбутнє наших дітей.

Соціальна теорія і політика. Політична теорія К. Маркса та її відношення до освіти. Соціологія М. Вебера і філософія освіти. Соціальна філософія освіти Дюркгейма. Теорія комунікативної дії Ю.Хабермаса і філософія освіти. Політична і соціальна компетенція як проблема філософії освіти. Соціальні зміни і стабільність та їх вплив на освіту як проблема сучасної постіндустріальної філософії освіти. Сучасні суспільні деформації та освіта. Соціальна різноманітність і прагматизм людської особи. Глибинна природа соціуму і політики, її філософсько-освітня обумовленість. Політична філософія і найважливіші аспекти освіти в суспільстві. Концепція комунікативного розуму Ю.Хабермаса. Німецька антипедагогіка (Е.Браунмюль). “Педагогіка пригніченого” П.Фреєра.

Філософія як навчальний предмет. Проблема включення філософських знань у зміст освіти. Філософія як інтегруюча ланка навчального процесу. Основні напрямки сучасної філософської освіти. Програми філософської освіти школярів. Проблеми філософської освіти педагогічних працівників.








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 734;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.