Філософія освіти в історико-філософському вимірі

 

Методологія історико-філософського дослідження і проблема ідентифікації тексту, що належить до філософії освіти. Класифікація джерел з філософії освіти. Філософські і педагогічні тексти, вербальні і невербальні джерела. Контекстуальний та історико-ситуаційний пласти в дослідженні тексту з філософії освіти. Фактографічні і історіософські аспекти. Принципи історико-філософського дослідження філософії освіти.

Західноєвропейська філософія освіти. Елементи філософії освіти в фрагментах праць ранніх грецьких філософів. Сократ і софісти. Діалог і маєвтика як засоби деконструкції внутрішнього життєво-ціннісного досвіду. Платонівська філософія освіти. Парадигмальний характер платонівської теорії вроджених ідей. Арістотель як основоположник реалізму в освіті. Квінтіліан і філософія риторики. Етико-педагогічні ідеї античних шкіл еллінської епохи.

Філософія освіти у середньовіччі. Томас Аквінський – теолог-схоласт та творець християнського синтезу. Еразм Ротердамський: гуманіст ренесансу та космополітичний педагог. Джон Кальвін – теолог та вчитель протестанської реформації. Ян Амос Коменський – вчитель-пансофіст та захисник універсальної освіти. Ржейн Россе – пророк натуралізму. Іоан Генріх Песталоцці – апологет філософії серця та розуму.

Філософія освіти нового часу. Емпіризм та освіта. Матеріалістичний сенсуалізм Дж. Локка. Душа як tabula rasa – антиплатонівська освітньо-гносеологічна парадигма. Філософія освіти у раціоналістичній традиції. Монадологія Лейбніца та її освітній смисл. Роберт Оуен – утопічний соціаліст та вчитель членів комуни. Філософія освіти в німецькій класичній філософії (Кант, Гегель, Фіхте). Джон Стюарт Мілль – захисник лібералізму в освіті. Герберт Спенсер – адвокат індивідуалізму, науки та соціального дарвінізму. Ніцше і філософія освіти. Джон Адамс – захисник соціалізованої освіти. Джон Дьюї: філософ-прагматист та прогресивний педагог. Марія Монтессорі – захисник освіти з раннього дитинства.

Сучасні напрями філософії освіти: позитивізм, феноменологія, фрейдизм, марксизм.

Історія вітчизняної філософії освіти. Витоки вітчизняної філософії освіти, філософія освіти в Київській Русі: Дидактичність києво-руських літописів, софійність як визначальний принцип культури, книжність, екзегетика, філософський зміст азбуковників, міфологема “світ, як книга”, філософсько-категоріальні побудови “Ізборніка” Святослава та їх освітнє значення. Повчання Володимира Мономаха як філософсько-дидактична праця. Філософія освіти у період середньовіччя і нового часу: Києво-Могилянська Академія, Г. Сковорода як філософ освіти, Ф. Прокопович, Академічна філософія освіти ХІХ – поч. ХХ ст. Орест Новицький, Сільвестр Гогоцький, Памфіл Юркевич, Георгій Челпанов, В. Зеньковський.

Філософські засади педагогічної творчості А.Макаренка, Г.Ващенка, О.Сухомлинського.

 








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 911;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.