V. Філософія стандартів та їх вплив на громадянську освіту

Проаналізувавши докладно зміст стандартів, доцільно узагальнити тему, що розглядається, їх філософією. Філософія демократичного устрою США і демократичних цінностей розроблялась та продовжує розвиватись вже більш ніж 200 років. Не випадково цитати із робіт та доповідей “архітекторів американської демократії” і “батьків-творців” Конституції США є основоположними у системі американських цінностей і принципів демократії. Саме їх вислови розміщені на полях видання, в якому містяться стандарти громадянської освіти США [8].

Значущість громадянської освіти відображена у високому статусі громадянина США, а також у необхідності освіти американського народу як основи життя у громадянському суспільстві. Так, Луіс Брандайс зазначає, що “Єдиним титулом у нашій демократії, вищим над титул Президента, є титул громадянина”. А Томас Джефферсон вважав, що “якщо нація очікує цивілізованого життя, будучи водночас вільною і неосвіченою, вона очікує нездійсненного”.

Найважливішим принципом американської демократії є неухильне додержання законів. Не випадково у стандартах згадується фраза Джона Локка: “Там, де закінчується закон, починається тиранія”.

Забезпечення прав і свобод людини – одна з ключових компетенцій. Її зміст коротко у свій час сформулював Томас Джефферсон: “Рівні права кожному, особливих привілеїв нікому”.

Система громадянської освіти у США сконцентрована на формуванні активної життєвої позиції громадян. Едмунд Берк зазначав, що “Єдина річ, необхідна для торжества зла, є бездіяльність добрих людей”. Проблема толерантних взаємовідносин між людьми проходить через кілька громадянських компетенцій. Президент США Гаррі Трумен ще за часів другої світової війни сказав: “Якщо ми (американці) не бажаємо помирати разом на війні, ми повинні навчатися жити разом у мирі”.

 

Висновки

Громадянська освіта у США має чітку систему з критеріями успішності її впровадження. Вона становить великий інтерес для освітян нашої країни. Стандарти громадянської освіти США засновані на демократичних принципах і цінностях, котрі створюють філософію освітньої політики цієї країни загалом.

 

ЛІТЕРАТУРА

 

1. Аристотель. Политика. – М., 1989. – 234 с.

2. Концепція громадянської освіти в школах України. – К., 2002. – С.1.

3. Современный философский словарь. – М., 1998. – 1064 с.

4. Дубровський В.Ф. Національні стандарти громадянської освіти в США // Конституція України і основи правознавства в школі: книга для вчителя. – К., 1999. – 357с.

5. Дубровський В.Ф. Національні стандарти США з основ громадянських прав і держави // Історія в школах України. – К., 1999. – № 4. – С. 46-50.

6. Дубровский В.Ф. Словарь конституционных терминов и понятий. – Севастополь, 1996. – 96 с.

7. Дубровський В.Ф., Наровлянський О.Д. Тести “Конституція України”. Завдання для перевірки знань учнів загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій. – К., 1996. – 47 с.

8. National Standards for Civic and Government. – Calabasas: Center for Civic Education. 1994.









Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 848;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.