Дубровський В.Ф. Філософія стандартів для громадянської освіти в США

 

Стаття присвячена досвіду впровадження стандартів громадянської освіти у США для освіти України. Це зумовлено тим, що громадянська освіта являє собою безперервну, науково обґрунтовану систему. Наша країна робить у цьому напрямку перші кроки. Громадянська освіта розглядається як філософська засада для формування основних компетенцій у молодого покоління американців. В основі цих компетенцій лежать знання, уміння і навички. Американський досвід розглянуто на прикладі освітнього курсу «Ми – народ (Громадянин і Конституція)» та виховного курсу «Громадянин», що є далеко не повним аналізом багатостороннього підходу до цієї проблеми у американських колег. У статті містяться конкретні пропозиції щодо практичного використання американського досвіду. Ключові слова: філософія освіти, громадянська освіта, основні компетенції.

 

Валерій Дубровський,

кандидат педагогічних наук, доцент

Севастопольський міський гуманітарний університет

 

ФІЛОСОФІЯ СТАНДАРТІВ ДЛЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ОСВІТИ В США

 

І. Актуальність досвіду впровадження громадянської освіти у США

Для освіти України

Говорячи про громадянську освіту, перш за все, слід з’ясувати, що розуміти під поняттям “громадянин”. Англійське слово “citizen” має два значення: 1) громадянин; 2) громадянин, тобто мешканець міста. Цей етимологічний розбір уявляється важливим для питання, що розглядається, тому що громадянин – це не тільки особа, яка володіє сталим політико-правовим зв’язком зі своєю державою, а й член своєї громади (спільноти), а отже і член громадянського суспільства.

Можна стверджувати, що громадянська освіта – питання, що стосується не лише освіти в цілому, а й філософії освіти зокрема. Це ще й політичне питання. Не випадково ще Аристотель під політикою (політією) розумів “мистецтво управління державою, полісом (містом)” [1, 19].

Кожна держава зацікавлена у громадянах з активною життєвою позицією. Громадяни, у свою чергу, зацікавлені в тому, щоб жити у громадянському суспільстві а соціально правовій державі, володіючи при цьому компетенціями, необхідними для політичної участі у соціально-політичному середовищі.

У закладах освіти нашої країни громадянська освіта почала впроваджуватись менш ніж 10 років тому. За цей час було створено кілька навчально-методичних комплексів і програм, проте системи громадянської освіти немає і досі. “Концепція громадянської освіти в школах України” визначає громадянську освіту як “спеціалізовану специфічну підготовку людей до життя в умовах демократії” [2, 1]. Під системою у даному випадку ми розуміємо “цілісний об’єкт, що складається з елементів, які знаходяться у взаємних відносинах. Відносини між елементами формують структуру системи” [3, 788].

Ми, безумовно, не станемо першовідкривачами ідеї громадянської освіти і під час впровадження її у наш освітній простір звичайно вивчався та використовувався, в першу чергу, закордонний досвід. Американська модель громадянської освіти є однією з найбільш системних та різноманітних, а наявність Центру Громадянської Освіти у місті Канабасіс (штат Каліфорнія), котрий добре фінансується, забезпечує її успішну реалізацію. Громадянська освіта у США, як і у будь-якій іншій країні, має свою специфіку, котра зумовлена історичним розвитком, національно-культурними традиціями та особливостями політико-правової системи.

У 1994 році Центром Громадянської Освіти США був виданий посібник "Національні стандарти громадянських прав і держава", який було перекладено українською мовою за підтримки Американського Дому в Україні. Стислий зміст цієї праці був доведений до відома у книзі для вчителя правознавства [4, 218-225], а також у методичному журналі для вчителів історії та суспільних дисциплін [5, 46-50]. У стандартах, що були названі, приділяється особлива увага громадянському призначенню шкіл, тому що для захисту і розвитку демократичного суспільства недостатньо наявності відповідних державних інституцій. Цікавим є той факт, що самі стандарти розглядаються не як фактор покращення успішності учнів в галузі громадянської освіти, а лише як рушійна сила, що здатна її покращити. Мета освіти з основ громадянських прав і держави визначається як "свідома участь у політичному житті повноправних громадян, які віддані основним цінностям та принципам американської конституційної демократії".

 








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 529;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.